'I er håbløse amatører: Han kan jo vælte Froome'

Hvis Astana holder op med at optræde amatøragtigt, har holdet manden, der kan vippe Chris Froome af pinden som Tour-konge - og han hedder ikke Jakob Fuglsang

Chris Froome med trofæet for både at have vundet Tour de France og Vuelta a Espana. Foto: AP
Chris Froome med trofæet for både at have vundet Tour de France og Vuelta a Espana. Foto: AP

En helt igennem fantastisk Vuelta er slut, og der er tre ryttere, der for mig skiller sig ud, nemlig Alberto Contador, Chris Froome og Miguel Angel Lopez. Fortid, nutid og fremtid.

Froome vandt løbet søndag og kører sig ind i historien som en af ganske få, der har formået at vinde to Grand Tours på samme sæson. Uanset, hvad man mener om ham og Team Sky, så må man bare tage hatten af for den disciplin, der har bragt ham så langt.

Fire Tours de France og en Vuelta a España har Froome nu vundet inden for de seneste fem år, men jeg tøver alligevel ikke med at udråbe Alberto Contador til det seneste årtis største etapeløbsrytter. Lørdag vandt han på storslået vis Vueltaens kongeetape og gjorde løbets sidste etape søndag til sin lange karrieres sidste cykelløb.

Hans farvel er det flotteste, man kan tænke sig. Jeg sad alene derhjemme lørdag eftermiddag og fik tårer i øjnene, da han angreb på sidste nedkørsel og kørte alene i mål på Alto de l’Angliru. Han demonstrerede på denne etape alt, hvad han står for: Initiativ, mod, lederskab og evnen til at få det bedste ud af sine holdkammerater.

Var han kørt på podiet, havde han fuldendt sit eventyrlige ridt på sin karrieres sidste bjergetape, men han missede det med få sekunder. Han kan bare spole tilbage til tredje etape i løbet for at finde den tid, der har kostet ham så dyrt. Da tabte han helt uforklarligt flere minutter på en beskeden kategori 2-stigning i Andorra.

Jeg var selv en tur oppe på Alto de la Comella, som stigningen hedder, på hviledagen i Touren i 2016. Det er ikke en stigning, der burde have kostet ham tid. Men det gjorde den altså.

Ekstra Bladets cykelsportskommentator, Michael Rasmussen, i samtale med Lars Bak under Tour de France i år. Foto: Claus Bonnerup.
Ekstra Bladets cykelsportskommentator, Michael Rasmussen, i samtale med Lars Bak under Tour de France i år. Foto: Claus Bonnerup.
 

Det ændrer dog ikke ved, at han får en exit, der er hans talent værdig. Alberto Contador er en enestående cykelrytter, og han siger farvel med en enestående præstation.

Froome kunne han ikke flytte. Ingen synes at kunne få skovlen under ham og Team Sky. Selv på dårlige dage får han sig bugseret igennem i kraft af sit fænomenale hold, som har et tårnhøjt bundniveau.

Holdkammeraterne kan ikke skubbe ham opad. Han skal selv træde i pedalerne, men det giver en uvurderlig følelse af sikkerhed at have holdkammerater omkring sig hele tiden.

Han er aldrig langt fra en cykel, hvis han bliver ramt af defekt. Han er aldrig langt fra et hjul, hvis han punkterer. Han har folk, der kan lukke huller og holde moralen oppe.

Det kan godt være irriterende at se på, at seks af de sidste 12 ryttere på en bjergetape kører for samme hold, men man må også bare anerkende, at Team Sky er godt forberedt hjemmefra.

Froome er ikke en rytter, der vinder sympati med sin kørestil. Han ligner noget, der er løgn på cyklen, og han kører defensivt og sætter sin lid til sin fænomenale enkeltstart. Det er maskinelt, og det er svært at spore passionen.

Han har dog noget, som konkurrenterne ikke har, nemlig viljen og disciplinen til at tilbringe uge efter uge efter uge på en vulkan i Atlanterhavet på højdetræningslejr. Han har en arbejdsmoral uden lige, og den bringer ham langt. Jeg vil aldrig kalde Froome for et talent, for så var han blomstret langt tidligere i karrieren, end da han pludselig kom ud af ingenting i Vueltaen i 2011.

Men han har en seriøsitet, en arbejdsmoral og en videnskabelig tilgang til cykelsporten, som giver ham en fordel, som ingen endnu har kunnet overvinde.

Chris Froome har på fem år vundet fem Grand Tours, nemlig fire Tours de France og en Vuelta a España. Han har i år kørt sig ind i en eksklusiv klub af ryttere, der har vundet to Grand Tours på samme sæson. Foto: All Over Press.
Chris Froome har på fem år vundet fem Grand Tours, nemlig fire Tours de France og en Vuelta a España. Han har i år kørt sig ind i en eksklusiv klub af ryttere, der har vundet to Grand Tours på samme sæson. Foto: All Over Press.
 

Froome kan åbenlyst køre hurtigt på cykel, men han kan besejres med den rette indstilling. En mentalitetsændring på de konkurrerende hold er nødvendig, og her tænker jeg ikke mindst på Astana, som efter min bedste overbevisning har en rytter, der i fremtiden kan vælte Chris Froome af pinden som Grand Tour-konge.

Miguel Angel Lopez, hedder han. Han er blot 23 år, men har senest her i Vueltaen vist sit værd med to etapesejre i bjergene. Han kan vinde cykelløb, så hvis hans hold ellers holder op med at optræde som håbløse amatører, kan han nå langt.

Forleden angreb Lopez med to vanddunke på cyklen 25 kilometer fra mål, og flere gange har jeg set ham bringe en flaske til mål på bjergetaper. To flasker svarer til ét kilogram, og for en klejn bjergrytter som Lopez, som vel næppe vejer mere end 55 kilogram, er det meget overflødig vægt at slæbe rundt på. Ekstra vægt koster.

Det minder mig om, at Jakob Fuglsang sidste år i Giroen kørte en vigtig bjergenkeltstart på en cykel, der vejede 400 gram over de tilladte 6,8 kilogram. Det er helt grotesk, at det kan finde sted på et World Tour-mandskab.

Det gjorde det også på Rabobank, da jeg kom til holdet i 2003. Jeg fik en cykel, der vejede otte kilogram. Jeg ved ikke, hvordan holdet havde forestillet sig, at jeg skulle kunne slå Lance Armstrong på den. Det var som at udkæmpe en atomkrig med en smørekniv.

Vi har også i her i Vueltaen set Astana forplumre tingene fuldkommen på de hårde bjergetaper ved at sætte forkert gearing på cyklerne. Fabio Aru har selv brokket sig over det på Twitter, og jeg er stensikker på, at også Lopez på en af bjergetaperne kørte med en helt forkert gearing.

Hvis holdet får styr på detaljerne, kan Lopez noget, som meget få andre kan. ‘Superman’ kalder han sig selv på Twitter, og det er et velvalgt tilnavn. Han er blot 23 år og har den helt rigtige historik til at blive en af de allerstørste i det kommende årti.

Han er i gang med sin kun tredje sæson, og han har allerede understreget sit værd med en samlet sejr i Schweiz Rundt sidste år og nu to etaper i Vuelta a España. Han har vundet etaper i Østrig Rundt og Vuelta a Burgos, hvor han i år sejrede på Lagunas de Neila - og alle ved jo, at det er et bjerg, hvor kun de allerbedste bjergryttere vinder.

Lopez under enkeltstarten i Schweiz Rundt sidste år, som han vandt samlet. Siden var han plaget af uheld og skader, men har i Vueltaen atter vist sit værd. Foto: AP / Gian Ehrenzeller.
Lopez under enkeltstarten i Schweiz Rundt sidste år, som han vandt samlet. Siden var han plaget af uheld og skader, men har i Vueltaen atter vist sit værd. Foto: AP / Gian Ehrenzeller.
 

Lopez kan det, holdkammeraten Jakob Fuglsang ikke kan, nemlig køre fra de største ryttere i bjergene. Internt på Astana maner teamlederne til besindighed og prøver at nedtone forventningerne til Lopez, og derfor er der stadig snak om, at Fuglsang er kaptajnen.

Jeg kan ikke helt gennemskue, hvorfor Astana finder det opportunt at behage de danske medier ved at holde liv i de danske kaptajndrømme, for teamlederne Alexander Vinokurov og Dmitri Fofonov ved udmærket, at det er en illusion.

Med en mand som Lopez er det fornuftsstridigt at lade ham køre som hjælperytter. Han er en af få, der har potentiale til at besejre Froome. Måske ikke allerede næste år, men i nær fremtid.

Han skal bare køre for et hold, der har forstået, at det hele ligger i detaljen. Det er det, der er Chris Froomes virkelige styrke.

Interaktivt element

Se også: Riis krummer tæer: De kan alle gøre det bedre

Se også: Fransk supersprinter stiller op i Danmark Rundt

Se også: Dansk veteran færdig på storhold

Hippolyte Aucouturier lignede med sin moustache, baskerhue og tværstribede trøje en skurk fra en tidlig Charlie Chaplin-film. Han kørte altid i dette outfit. Foto: Maurice-Louis Branger. Sport og Spil Touren ude af kontrol: Topryttere angrebet af bevæbnede tilskuere

Portræt af René Pottier på mindesmærket på toppen af Ballon d'Alsace i Vogeserne. Mindestenen blev rejst et halvt år efter, at Pottier begik selvmord. Foto: All Over Press. Sport og Spil Hængte sig i cykelkrog: Utroskab drev Tour-vinder i døden

1 af 2 Miguel Angel Lopez vinder 15. etape i årets Vuelta a España. Foto: Polfoto.
2 af 2 Chris Froome med trofæet for både at have vundet Tour de France og Vuelta a Espana. Foto: AP
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen