I mediestormens øje: Kaos da alle jagtede Tour-kongen

Seks gange flere journalister end sædvanligt har akkrediteret sig til Ruta del Sol for at få dopingmistænkte Chris Froome i tale, men han har ingen svar på de mange spørgsmål, der hober sig op

Alle pressefolk ville vide noget om den mistanke for doping, der er mod Froome. Foto: Ernst van Norde.
Alle pressefolk ville vide noget om den mistanke for doping, der er mod Froome. Foto: Ernst van Norde.

MIJAS (Ekstra Bladet): I et mylder af pressefolk, lokale cykelentusiaster og turister, der tilfældigt var i byen og blev tiltrukket af de farvestrålende teambusser på rad og række, tog Tour de France-kongen Chris Froome onsdag formiddag før starten på etapeløbet Ruta del Sol omsider mod spørgsmål om den mørke skygge, han har kastet over cykelsporten.

Han havde dog også indøvet en remse, som han aflirede som svar på snart sagt ethvert spørgsmål, så meget klogere blev ingen.

- Det var meningen, at hele processen skulle være forløbet i fortrolighed, så af respekt for den proces er kan jeg ikke tale offentligt om den. Det skyldes også mit ønske om at sikre, at det bliver en retfærdig proces, sagde Froome igen og igen, da han vandrede fra den ene ende af Team Sky-bussen til den anden og undervejs høfligt sagde stort set ingenting til syv-otte tv-hold og et hav af journalister.

Alle pressefolk ville vide noget om den mistanke for doping, der er mod Froome. Foto: Ernst van Norde.
Alle pressefolk ville vide noget om den mistanke for doping, der er mod Froome. Foto: Ernst van Norde.

Over 150 journalister og fotografer har akkrediteret sig til løbet. Det er seks gange flere end normalt, og arrangørerne har meddelt alle i en mail, at der ikke er plads til alle i presserummene i etapebyerne. Kun et fåtal af journalisterne agter imidlertid at følge selve løbet. De er alene kommet for at få ord fra Froome.

’Processen’, som Tour-vinderen taler om, er den sagsbehandling, som blev sat i værk, da han i september afleverede en prøve i en dopingkontrol med en svær overdosis af astmapræparatet salbutamol. Indholdet af salbutamol i hans urin var dobbelt så højt som tilladt, og det drev antidopingmyndighederne til at afkræve holdet en forklaring.

Kan Froome, som ivrigt hævder sin uskyld i forsøg på doping, ikke påvise, at den målte værdi er misvisende i forhold til det lovlige indtag af astmamedicinen, risikerer han karantæne og tab af både penge, prestige og hårdt tilkæmpede resultater – herunder sejren i Vuelta a España sidste år.

Froome gled uden om spørgsmålene angående mistanken omkring hans mulige brug af doping. Foto: Ernst van Norde.
Froome gled uden om spørgsmålene angående mistanken omkring hans mulige brug af doping. Foto: Ernst van Norde.

Den franske sportsavis L’Équipe har rapporteret, at Froome og Team Sky agter at forsvare sig med, at Froome kan have en nyrefejl. Den skulle betyde, at salbutamol kan blive ophobet i nyrerne for så pludselig at blive udskilt på én gang, og det skulle så netop være sket, da Froome under Vuelta a España afgav sin kontroversielle dopingprøve.

Den danske nyreekspert og overlæge Stinne Kvist har afvist teorien som ’langt ude’. Hvad Froomes faktiske forsvarsstrategi er, ville han ikke afsløre, idet ’processen skulle have været fortrolig’ og så videre.

Så vidt Ekstra Bladet erfarer, hersker der i Sky-lejren stor tiltro til, at Froome klarer frisag. Det skyldes kliniske eksperimenter, som skulle vise, at et lovligt indtag af salbutamol giver vidt forskellige udslag i en urinprøve, når atleten bliver tiltagende dehydreret.

Sky-lejren har stor tiltro til, at Froome klarer frisag. Foto: Ernst van Norde.
Sky-lejren har stor tiltro til, at Froome klarer frisag. Foto: Ernst van Norde.

Samtidig er der hovedrysten over mistanken om, at Froome skulle have forsøgt at snyde ved hjælp af salbutamol, som i meget høje doser har en virkning som anabole steroider.

- Hvis Chris havde besluttet sig til at snyde, så havde han aldrig valgt at snyde med salbutamol, som let kan spores. Han kørte i førertrøjen, og han vidste med sikkerhed, at han ville blive testet hver eneste dag, siger en kilde på holdet.

- Ingen rytter i Chris’ position ville finde på at snyde med salbutamol. Det ville være det samme som at bede om at blive fældet i dopingkontrollen, siger kilden, som tøvende erkender, at amerikaneren Floyd Landis benyttede præcis samme argumentation, da han efter sin Tour-sejr i 2006 blev fældet for testosteron.

Landis erkendte siden hen sit omfattende dopingforbrug, og det stod klart, at han blev fældet for testosteron, idet der var rester af stoffet i en pose blod, han fik injiceret undervejs i Touren.

Froome, der her ses med Ekstra Bladets reporter Brian Askvig (th.), understreger, at han godt ved, at han ikke har gjort noget forkert. Foto: Ernst van Norde.
Froome, der her ses med Ekstra Bladets reporter Brian Askvig (th.), understreger, at han godt ved, at han ikke har gjort noget forkert. Foto: Ernst van Norde.

Chris Froome er ikke suspenderet, idet han ikke er testet positiv for et forbudt stof. Salbutamol er tilladt til en vis grænse, og det er denne grænse, Froome har overskredet. Han har al mulig ret til at køre cykelløb nu, men mange har opfordret ham til så at sige at suspendere sig selv og vente på sagens afgørelse.

Det er Froome ikke indstillet på.

- Der er en proces i gang, som giver mig mulighed for at bevise, at jeg ikke har gjort noget galt. Jeg ved, at jeg ikke har gjort noget forkert, og det er min intention at bevise det, sagde Froome ved bussen onsdag formiddag som en variation over et velkendt tema.

- Der er er en masse misinformation i omløb, og der er åbenlyst mange, der ikke helt forstår den proces, der er i gang. Jeg beder ikke om, at tvivlen kommer mig til gode. Jeg beder om en retfærdig proces, sagde Froome.

Tour de France-vinderne sæsondebuterer med en dopingsag hængende over hovedet. Foto: Ernst Van Norde Cykling Som en tyv om natten: Froome er landet

Chris Froome vandt i sommer Tour de France for fjerde gang, og han jagter i år sin femte, så han kommer på linje med legender som Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain. Præmiepigen hedder Laurence Galon. Foto: AP / Thibault Camus. Cykling Raser over farce: 'Smagsdommeri af værste skuffe'

Brian Laudrup skal kommentere for DR under VM. Han får dog ikke lov til at kommentere de danske kampe. Det gør han eksklusivt på Kanal 5. Men han skal kommentere en semifinale og VM-finalen. DR låner mange af Discoverys eksperter til VM. Foto: Gregers Tycho. VM 2018 Stjerneparade på skærmen: Her er DR's VM-eksperter

3 kommentarer
Vis kommentarer