Irsk legende om danske cykelstjerner: Tiden er inde

Sæsonen er i gang, og den lover godt for Danmarks to største cykelstjerner, vurderer legenden Sean Kelly

Jakob Fuglsang (tv) og Matti Breschel (th) har kvaliteterne til at høste store triumfer i sæsonen, der lige er skudt i gang, vurderer den irske legende Sean Kelly. (Foto: Polfoto).
Jakob Fuglsang (tv) og Matti Breschel (th) har kvaliteterne til at høste store triumfer i sæsonen, der lige er skudt i gang, vurderer den irske legende Sean Kelly. (Foto: Polfoto).

Klassikerstjerne. Tour-vinder. Forventningerne til Danmarks to største cykelstjerner har været tårnhøje lige siden, de blev fuldtidsprofessionelle, men klassikerrytteren Matti Breschel og etapeløbsspecialisten Jakob Fuglsang mangler stadig at vinde den store sejr, som indfrier forventningerne.

Begge er 30 år – Fuglsang runder det skarpe hjørne i denne måned – og de er dermed i deres bedste alder og står foran en sæson, hvor de omsider kan stå øverst på podiet i et World Tour-løb.

Det vurderer den irske legende Sean Kelly, som har fulgt de to danskere som ekspertkommentator på Eurosport gennem de meste af deres karrierer.

– De er begge dygtige cykelryttere, som med deres præstationer har givet løfte om store resultater, og det kan godt blive nu, siger Sean Kelly.

Se også: Breschel glæder sig: Sagan kan løfte os alle

Fuglsang kommer måske aldrig tættere på drengedrømmen om en Tour-sejr end den syvendeplads, han sikrede sig i sin første sæson på det kasakhiske Astana-hold i 2013. Det er vel også kun Fuglsang selv, der har sat den ultimative triumf i cykelsporten som sit mål.

Men han kan udmærket vinde kortere etapeløb, vurderer Sean Kelly. Løb som Paris-Nice, som begynder søndag. Sidste år blev Fuglsang nummer fem, og i år har han lagt yderligere fokus på det traditionsrige 'Løbet til Solen'.

– Når man ser på hans præstationer i sidste sæson – ikke mindst hans enestående præstation for Nibali (Astana-kaptajn, red.) på brostensetapen i Tour de France – så ved man jo, at der her er tale om en virkelig stærk rytter, siger Kelly, som vandt Paris-Nice syv gange i træk i midten af 1980'erne.

– Hvis han i år er i nærheden af den form, han havde i Paris-Nice sidste år, så er han afgjort inde i kampen om den samlede sejr, siger Sean Kelly.

 

Sean Kelly er fast kommentator på Eurosport og har som sådan fulgt Matti Breschel og Jakob Fuglsang gennem det meste af deres karrierer. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Sean Kelly er fast kommentator på Eurosport og har som sådan fulgt Matti Breschel og Jakob Fuglsang gennem det meste af deres karrierer. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
 

Både Breschel (Tinkoff-Saxo) og Fuglsang (Astana) har kontraktudløb i år, og det lægger yderligere pres på dem for at levere et absolut topresultat.

Breschel kører sæsonen i skyggen af superstjernen Peter Sagan, som bliver holdets kaptajn i de store klassikere. Man skal dog ikke afskrive Breschel af den grund, mener Sean Kelly.

– I de år, da Breschel kørte på podiet ved VM, leverede han også fornemme resultater i klassikerne. Han var der både i monumenterne og semiklassikerne, og alle var vist enige om, at han var på vej til noget endnu større.

– Det skete desværre ikke. Han blev ramt af skader, og han havde et par ikke opløftende sæsoner på Rabobank, men nu er han på vej tilbage. Det så vi, da han blev nummer fire ved VM sidste år, siger Sean Kelly.

Se også: Stjerner hædrer Fuglsang for brostenskørsel

– Jeg ser det ikke som et stort problem, at han nu er holdkammerat med Peter Sagan. Det kan tværtimod blive til hans fordel, for hvis Breschel var kaptajn på holdet, ville der hvile et tungt pres på ham. Et pres, som måske ville blive for tungt.

– Nu kan han køre sine favoritløb i ly af Sagan, som er den store favorit. Alles øjne vil hvile på ham. Favoritterne vil vogte på hinanden, og i det spil kan der sagtens opstå muligheder for en rytter som Breschel, siger Sean Kelly.

– Han kan vinde en klassiker på den konto.

De to danskere er stærke på hver deres felt, men de er ikke i den absolutte elite. På papiret er adskillige ryttere dem overlegne, men det er ikke nødvendigvis den bedste rytter, der kommer først over stregen. Styrt, punkteringer, held og uheld skal med i ligningen, siger Kelly.

– Tag for eksempel Flandern Rundt. Det var for mig løbet, der smuttede, og det viser jo, at det ikke altid er den bedste rytter, der vinder, siger Sean Kelly og griner.

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere