Jakob Fuglsang: Det var et lotteri

Danmarks største Tour-håb var irriteret over, at konkurrenterne hellere ville kontrollere DM-løbet end at give fuld gas og køre godt væddeløb

(Arkivfoto: Claus Bonnerup)
(Arkivfoto: Claus Bonnerup)

RØNDE (Ekstra Bladet): Dannebrogstrøjen havde Jakob Fuglsang gerne slæbt med til Holland, når han onsdag sætter kursen mod Tour-starten i Utrecht, men som ene Astana-rytter i feltet var det en drøm, som søndag brast allerede på første af 15 omgange af DM-landevejsløbet ved Rønde på Djursland.

Der var ganske enkelt for mange alliancer og forbehold og begrænsninger at tage hensyn til for rytterne på de folkerige hold som Tinkoff-Saxo og Team Cult, konstaterede han.

- Der blev fedtspillet hele dagen. Så måtte den ene ikke køre for den anden, og så måtte den anden ikke tage føringer for den tredje og bla bla bla, sagde Fuglsang med forvrænget stemme og– trods alt – et smil på læben.

- Det var et lotteri. Hvert hold havde deres taktik, som de holdt sig til, og når man så kommer alene og forsøger at køre cykelløb, så er det sgu svært, sagde Fuglsang.

Tårerne piblede ned af kinderne, da Chris Anker kunne iføre sig Dannebrogstrøjen. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Rørt Chris Anker: Det er så kæmpe stort!

- Vi kan jo ikke alle sammen sige, at vi ikke vil køre og tage føringer, for så kommer der ikke noget cykelløb ud af det. For helvede, kør nu bare det cykelløb!

Ingen gad køre med nogen
- Jeg kunne godt se allerede på første omgang, at det ville blive svært for mig at få noget ud af det. Der var ikke nogen, der gad køre med nogen, sagde Jakob Fuglsang.

Han var trods sine evigt opmærksomme oppassere fra de forsigtige favorithold yderst aktiv dagen igennem. Han strakte først våben, da Martin Mortensen og Chris Anker Sørensen til sidst slap væk og åbnede det afgørende hul til favoritgruppen.  Sørensen vandt spurten og henviste Mortensen, som hyppigt træner med Fuglsang i Luxembourg, til andenpladsen.

Martin Mortensen får et trøstende klem af dagens vinder. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Dagens taber: Jeg blev ikke slået af en bedre mand

Uden holdkammerater var det svært for Fuglsang at gøre sig gældende på en rute, der ikke bød på de lange stigninger, som er Fuglsangs force. Også Magnus Cort (Orica-GreenEdge) og Lasse Norman Hansen (Cannondale-Garmin) var alene, og de tre udlandsprofessionelle kom på hårdt arbejde dagen igennem.

- Det er ikke optimal forberedelse til Touren at komme hjem og køre et lotteri og slide sig selv op. Det er nok ikke det mest fornuftige at gøre, når man har Touren som det vigtigste mål i sæsonen, sagde Fuglsang, som givetvis kunne have fået mere ud af at træne i højderne end at køre 8-10 timer i bil fra sit hjem i Luxembourg for at køre DM på Djursland. Og så køre 8-10 i bil tilbage igen. Tomhændet.

Formen er god
Han stillede dog op for at forbedre sine chancer for at køre VM i USA senere på året. Tidligere har Danmarks Cykle Union (DCU) haft en tåbelig regel om, at kun ryttere, der kører DM, kan udtages til VM. Reglen er afskaffet nu, men Fuglsang vurderede, at deltagelse ved DM nok ikke skader hans chancer for at køre VM.

- Jeg synes godt nok, jeg var på overarbejde i dag, men jeg fik da konstateret, at formen er god, og at jeg stadig har noget at skyde med, sagde Jakob Fuglsang.

- Bakkerne var bare ikke lange nok og stejle nok til, at jeg kunne gøre en forskel. Jeg er overrasket over, at Chris vandt, for han havde arbejdet hårdt for sit hold hele dagen.

Chris Anker er ny danmarksmester. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan) Cykling 'Oksen' vinder DM-guld

- Det var ikke ham, jeg havde tippet til at vinde, sagde Jakob Fuglsang.

- Under du Chris Anker Sørensen sejren?

- Ja, det gør jeg da, men jeg havde også undt Martin sejren. Jeg havde da hellere set dannebrogstrøjen på en Cult-rytter end på et Tinkoff-Saxo-russerhold, sagde Jakob Fuglsang.

- Men det kan jo være, at trøjen alligevel ryger til Cult i næste sæson, sagde han med tanke på den udbredte formodning, at Chris Anker Sørensen i næste sæson kører for Team Cult.

18 kommentarer
Vis kommentarer