Jakob Fuglsang: UCI kan ødelægge alt

Den internationale cykleunions jagt på Astana risikerer at gå ud over helt uskyldige ryttere og medarbejdere, siger Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang under sidste års Tour de France. Mister Astana sin World Tour-licens kan det i yderste konsekvens betyde, at Fuglsang afskæres fra at stille op i år. (Foto: Claus Bonnerup).
Jakob Fuglsang under sidste års Tour de France. Mister Astana sin World Tour-licens kan det i yderste konsekvens betyde, at Fuglsang afskæres fra at stille op i år. (Foto: Claus Bonnerup).

Mister det kaskahiske Astana-mandskab sin licens til at køre de største cykelløb i verden – herunder Tour de France – kan det sætte gang i en kædereaktion, som kan koste Jakob Fuglsang job og et afbræk i karrieren netop nu, da han går ind i sin bedste alder som cykelrytter.

Fuglsang frygter nemlig, at de kasakhiske sponsorer vil vende holdet ryggen, hvis det ikke længere har ret til at køre World Tour-løbene.

- Hvis vi ikke beholder licensen i år, så er det ikke sandsynligt, at holdet kan få en næste år, og så kan det godt være, at sponsorerne siger, at vi kan rende og hoppe, siger Jakob Fuglsang til Ekstra Bladet.

Se også: Vil smide Fuglsangs hold ud af World Touren

- Det er ikke sikkert, at de vil poste så mange penge i holdet, hvis det ikke er selvskrevet til for eksempel Tour de France. Hvis det sker, så har UCI virkelig ødelagt det for os.

- Hvad skal vi så stille op? Hvor skal vi gå hen? Der er ingen steder at gå, for så er vi midt i sæsonen, og der er ikke job til nogen af os, siger Fuglsang, som finder det urimeligt, at licensen bliver bragt i spil, når sæsonen er i gang.

- Hvis holdet var blevet nægtet licens i november, havde der i det mindste være en lille chance for at finde et andet job, men nu er det håbløst.

– Det er lidt tarveligt over for ryttere og stab, for vi risikerer alle at miste vores job på grund af noget, vi intet har at gøre med, siger Jakob Fuglsang.

Se også: 6800 meter helvede i Touren

UCI har anbefalet unionens licenskommission at tilbagekalde Astanas licens efter granskning af holdet antidoping-kultur, struktur og management. Dertil kommer oplysninger fra det italienske Padova-sag, som siges at rumme belastende oplysninger om holdet.

- Så vidt, jeg har forstået, er der tale om flere år gamle forhold i Padova-sagen, og på holdet ryster alle på hovedet: Hvorfor tage licensen fra et hold på grund af noget, som er foregået for flere år tilbage?

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvilke oplysninger UCI har, men det har ikke noget med mig at gøre. Alligevel kan jeg blive arbejdsløs, hvis det går så galt, som det kan gå, siger Jakob Fuglsang.

Hans håb og forventning er, at holdet enten beholder sin World Tour-licens eller får udstedt en prokontinental-licens, så holdet gennem wildcards kan køre alle løb på kalenderen.

Se også: Professor: Vi skal indse, at der ER doping i sport

– Det vigtigste overhovedet er at køre for et hold, få sin løn og have et arbejde. Jeg har forberedt mig godt på denne sæson, og jeg føler mig godt kørende.

- Jeg håber virkelig ikke, at jeg kommer til at sidde hjemme i sofaen resten af sæsonen, siger Jakob Fuglsang.

- Hvordan samler du dig om at køre cykelløb med denne sag hængende over hovedet?

- Jeg tænker ikke så meget på det. Indtil videre har vi licensen, så jeg forbereder mig så godt, jeg kan, siger Jakob Fuglsang.

Se også: Fuglsang nede på knæ

- Jeg lader politik være politik og fokuserer på mit arbejde. Det gør mine holdkammerater også. Vi kan ikke gøre andet.

Astana har ifølge sportsavisen L’Équipe frem til 20. marts til at fremlægge dokumentation og argumentation over for UCI’s licenskommission. En høring i sagen er endnu ikke fastlagt.

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere