Jaksche: Bring politiet ind i dopingkampen

Den tidligere Riis-rytter Jörg Jaksche tror, at kun en offentlig anklager kan få de gamle magtfulde cykelbosser til at fortælle den fulde sandhed om fortiden

Jörg Jaksche indstillede sin karriere, da han efter sin dopingstilståelse i 2007 blev blacklistet i cykelsporten. Han er nu i færd med at afsluttet sit økonomistudium på universitet i Wien i Østrig, hvor han har boet i en årrække. (Foto: Linda Johansen).
Jörg Jaksche indstillede sin karriere, da han efter sin dopingstilståelse i 2007 blev blacklistet i cykelsporten. Han er nu i færd med at afsluttet sit økonomistudium på universitet i Wien i Østrig, hvor han har boet i en årrække. (Foto: Linda Johansen).

Cykelryttere, sportsdirektører og sportslæger kan med et træk på skulderen fylde antidopingmyndighederne med løgn, når de afgiver forklaring til endnu en undersøgelseskommission, som gør endnu et forsøg på at afdække dopingmisbruget i professionel cykelsport.

Sandheden kommer kun frem, hvis der står langt mere på spil. Politiet må ind i kampen. Det mener den tidligere prof-rytter Jörg Jaksche, som efter sin opsigtsvækkende dopingtilståelse i 2007 ivrigt har taget del i dopingdebatten internationalt.

Se også: Eks-doper: 'De gamle' skal ud af cykelsporten

- Politiet skal ind over. De enkelte landes lovgivning må naturligvis indrettes derefter, men det er vejen at gå, siger Jörg Jaksche, som onsdag deltog i et dopingseminar i Idrættens Hus i Brøndby i anledning af Anti-Doping Danmarks 10 års jubilæum som selvejende institution.

- Når antidopingmyndighederne afhører en atlet, så er det ikke noget problem at lyve og trække på skulderen.

- Men hvis det var politiet, der skulle afhøre sportsfolk og managere og sportslæger og så videre, og skulle de afhørte underskrive deres vidneforklaring velvidende, at de ville blive straffet, hvis de blev afsløret som løgnere, så ville det være en helt anden sag, siger Jaksche.

Se også: Afsløring: UCI-toppen holdt hånden over Armstrong

Han har afgivet forklaring til både CIRC-kommissionen, som har gransket doping og korruption i cykelsporten, og Anti-Doping Danmark, som på tredje år er i gang med en undersøgelse af doping i dansk og international cykelsport.

CIRC-rapporten blev offentliggjort mandag og kastede intet nyt af sig. Anti-Doping Danmarks og DIF’s rapport udkommer i dette forår, men Jaksche lader ikke til at nære stort håb om, at den bliver skelsættende i kampen mod doping.

- Jeg håber blot, at alle de oplysninger, der er indsamlet bliver brugt på fornuftig vis til at forbedre cykelsporten, siger Jörg Jaksche.

- Og så håber jeg, at der bliver lagt mere pres på de mennesker i cykelsporten, som ikke er cykelryttere. Jeg håber, at fokus i fremtiden ikke alene kommer til at ligge på rytterne.

Jaksche kørte i 2004 for Bjarne Riis på Team CSC. Her ses han på under en træningslejr i Toscana med holdkammeraten og landsmanden Jens Voigt. (Foto: Claus Bonnerup).
Jaksche kørte i 2004 for Bjarne Riis på Team CSC. Her ses han på under en træningslejr i Toscana med holdkammeraten og landsmanden Jens Voigt. (Foto: Claus Bonnerup).
 

- Jeg synes allerede, jeg oplever, at det går den vej. Nu er det ikke bare Jörg Jaksche eller Jan Ullrich eller Lance Armstrong, som har dopet sig. Folk begynder at forstå, at det ikke var dem – at det ikke var den enkelte rytter – der etablerede systemet. Det var der allerede. Doping er et systemisk problem, hvor andre end bare cykelrytteren, der tester positiv, bærer ansvar, siger Jaksche.

Da han i 2007 blev drevet til at tilstå sit dopingmisbrug, som havde stået på i 10 år, vendte alle ham ryggen. Det gjaldt også de sportsdirektører og læger, han havde arbejdet tæt sammen med. Han har anklaget Bjarne Riis for at have medvirket til doping i 2004, da Jaksche kørte for Team CSC, men ingen af dem, der gjorde hans medicinske snyd muligt, er draget til ansvar.

Se også: Farligt bagland: Mørk skygge over Nibalis Tour-triumf

- Er det okay at sanktionere den person, der indtager doping, uden at sanktionere den person, der sikrer, at han kan dope sig? Jeg vil sige nej, siger Jörg Jaksche.

- Men som teammanager har man den kæmpe fordel, at man ikke tester positiv. Det er atleten, der tester positiv, og det er ham, der betaler den fulde pris.

- Der må lægges tungere pres på dem, der står bagved, for sporten kommer ikke videre, før de er væk eller før, de har erkendt deres ansvar og har lagt alle kort på bordet, siger Jörg Jaksche.

- Og jeg tror, at det ikke sker, før en offentlig anklager sætter tommelskruerne på dem.

Se også: Eks-rytter skælder Riis ud: Hvorfor tuder du?

6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere