Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Jesper Skibby: Tips? Man skal da bare træde hårdt, mand!

Hvad kan en af Danmarks mest vindende og legendariske ryttere lære seks glade cykelentusiaster?

Følg Cykling

Munkholmbroen i solskin. Det vil altid være et smukt syn, men i dag er alligevel noget særligt.

Glidende hen over den elegante, sjællandske vejbro, der forbinder Holbæk med Hornsherred, kommer syv cykelryttere. De bevæger sig pedalerende, nærmest rytmisk afsted, to og to ved siden af hinanden, men én mand ligger forrest.

Danskeren med hattricket
Denne mand er Jesper Skibby. Legendarisk væddeløber, som det hedder i branchen, hvis man er en rigtig led karl. Det var Skibby.

Vidste du, at han er den eneste danske cykelrytter til at have vundet i alle verdens tre største cykelløb?

- Det er nogle lidt kedelige julefrokoster, griner han med henvisning til, at æresklubben fortsat kun har ét medlem.

Med sig henover Munkholmbroen har den tidligere professionelle cykelrytter Jesper Skibby seks energiske cykelentusiaster. Foto: Lasse Ancher
Med sig henover Munkholmbroen har den tidligere professionelle cykelrytter Jesper Skibby seks energiske cykelentusiaster. Foto: Lasse Ancher

To dunke
Bag sig på vej henover Munkholmbroen og videre afsted mod de nordvestsjællandske bakker, har han seks glade amatører. Eller MAMILs som de kaldes med en spøgefuld engelsksproget forkortelse. Det står for Middle-Aged Man In Lycra (også kendt som lækker spandex).

Altså: Ikke helt unge mænd i tætsiddende dragter, der kører på nogle urimeligt dyre racercykler og ofte slæber rundt på to dunke: den med vand i og den rundt omkring maven.

Retfærdigvis skal det siges, at de her seks gutter i store træk nøjes med drikkedunken. De ser ganske veltrænede ud. Klar til at gøre alt, hvad de kan for at imponere deres prominente følgesvend.

Pølsestop på farten
- Man kan sagtens se, at han har været prof. Den måde han sidder på cyklen. Vi andre skal koncentrere os, han sidder der bare. Helt naturlig. Men … han kører sgu’ ikke så stærkt længere, bemærker en af entusiasterne i Skibbys entourage.

Sidste bemærkning falder næsten modvilligt. Beundringsfulde blikke fra amatørerne til legenden er i overflod, da de syv ryttere står og sludrer i solskinnet ude foran Munkholm Kiosken.

Her skal de spandexsvøbte mandfolk indtage en hurtig pølse i svøb, inden de fortsætter deres ridt gennem det kuperede terræn.

Det er vigtigt at spise, hvis man er ude på en længere cykeltur. Derfor har holdet gjort stop ved Munkholm Kiosken for at tanke op med en hurtig pølse i svøb. Foto: Lasse Ancher
Det er vigtigt at spise, hvis man er ude på en længere cykeltur. Derfor har holdet gjort stop ved Munkholm Kiosken for at tanke op med en hurtig pølse i svøb. Foto: Lasse Ancher

Om Steff Houlberg

Steff Houlberg er et af Danmarks største brands inden for pølser, fastfood, færdigretter, og den stolte arv går helt tilbage til 1889. Stort set lige siden har Steff Houlbergs pølser været danskernes bedste ven på grillen, i pølsevognen og på de danske fodboldstadions.

Denne sommer rider vi med på cykelbølgen, når vi råber Vive la Fransk og kaster vores kærlighed på de danske MAMILS inklusiv rytteren, der altid halser efter feltet; Rosinen i pølseenden.

 


Tips fra Skibby
Jesper Skibby har indvilliget i at dele sin viden om cykelsport: Fem tips om udstyr, sikkerhed, træning, restitution og kost, som skal gøre endnu flere danskere til gode cykelryttere.

Hvad skal der - ifølge en mand som har triumferet på det allerhøjeste niveau – til for at få de bedste oplevelser på rammen?

Jesper Skibby er den eneste danske cykelrytter, der har vundet én etape i alle af verdens tre største cykelløb, så han har et en del tips med i bagagen. Foto: Lasse Ancher
Jesper Skibby er den eneste danske cykelrytter, der har vundet én etape i alle af verdens tre største cykelløb, så han har et en del tips med i bagagen. Foto: Lasse Ancher

1. Pas på udstyrsfælden

- Det der med at give tips om at cykle. Hvad er der at sige? Man skal jo bare træde hårdt, mand, griner Jesper Skibby.

Man fornemmer en vis alvor bag udsagnet. Jesper Skibby vil slå et slag for de grundlæggende og simple glæder ved at cykle. Han er træt af cykelsportens dyrkelse af elektronisk gearskifte, aluminiumsstel, gadgets og dyrt udstyr.

- Da jeg var professionel, ik? Jeg var fuldstændigt ligeglad med, hvad udstyret hed. Og når jeg kører sammen med mine eksprofessionelle venner, rager det os ikke en skid. Det skal folk vide. Vi vil bare køre.

Der er dog én undtagelse: Man skal have en god cykelcomputer.

- Det her med at se på cykelcomputeren efter en cykeltur og sige: ‘Hold da kæft, jeg har kørt 50 kilometer’. Eller 75 kilometer. Eller en dag måske 100 kilometer. Dét er en fed tilfredsstillelse, siger Jesper Skibby 

Skibbys tip: En racercykel med velfungerende gearskifte og en god cykelcomputer. Det er alt, du har brug for.

2. Hold øje med på vejforholdene

- Selvom jeg er cykelrytter, oplever jeg også nogle gange at se en gruppe cyklister, hvor jeg tænker: ‘Hold kæft, mand, så meget skal man jo heller ikke fylde’, siger Jesper Skibby.

Omvendt har han ingen respekt for de bilister, der hidser sig op og kører aggressivt, når de møder mænd og kvinder svøbt i spandex på de danske veje.

- Vi skal passe på hinanden, og vi skal give plads til hinanden. Uanset, om du kører på en cykel eller i en bil.

Skibbys tip: Du skal altid orientere dig efter vejforholdene. Sørg for, at den måde, du og dine cykelkammerater bruger vejen på, efterlader rigeligt plads til, at biler kan køre forbi jer. Nogle gange må man for eksempel køre på en lige linje i stedet for to og to ved siden af hinanden.

3. Find et træningsfællesskab

- Det værste, du kan gøre, er at købe en dyr cykel og så regne med, at du skal til at køre 200 kilometer på en tur, siger Jesper Skibby.

- Jeg ville først og fremmest starte med at køre korte ture. 20 kilometer, 40, 60 osv. Byg din form langsomt op. Og så ville jeg melde mig ind i en cykelklub. I dag er der rigtigt mange cykelklubber, hvor man kan møde op og sige: ‘Hey, jeg vil i gang med at cykle’. Og så har de træning, som passer til dig.

Ifølge Jesper Skibby er der flere fordele ved at melde sig ind i en cykelklub: Du bliver en del af et fællesskab, som motiverer dig til at træne. Også når vejret er dårligt. Herudover får du adgang til andre entusiaster, som kan inspirere dig i din træning, og selvfølgelig det gode kammeratskab, der kendetegner cykelklubber.

Eksempelvis når man står omkring grillen med et cykelløb på fjerneren.

Skibbys tip: Meld dig ind i en cykelklub.

Det er lige så vigtigt at få slappet af, som det er at få trænet. Hvis du er tilmeldt et motionsløb, skal du slappe mest muligt af i dagene op til, mener Skibby. Foto: Lasse Ancher
Det er lige så vigtigt at få slappet af, som det er at få trænet. Hvis du er tilmeldt et motionsløb, skal du slappe mest muligt af i dagene op til, mener Skibby. Foto: Lasse Ancher

4. Læg dig i sofaen og hvil stængerne

- Jeg har prøvet at blive smidt hjem fra et stort cykelløb af mit eget hold. Hvorfor? Fordi jeg gik ned til en kiosk og købte en avis. Og det var ikke det, jeg skulle. Jeg skulle slappe af. Når du ikke sad på cyklen, skulle du ligge i din seng med benene oppe. Hele tiden. Ellers var du useriøs, griner Jesper Skibby.

Det er selvfølgelig ekstremt, medgiver han. Men man skal faktisk tage afslapning og restitution ret alvorligt.

- Især hvis du har tilmeldt dig et motionsløb, eller du skal på en ekstra lang cykeltur med gutterne. Du skal slappe mest muligt af i dagene op til en stor fysisk kraftudladning. Og det er de fleste jo heldigvis også rigtigt gode til.

Skibbys tip: Du SKAL slappe af. Og hvis du har mulighed for at få massage efter et hårdt løb, skal du gøre det.

5. Undgå at gå sukkerkold

- Da jeg var professionel, var der helt sindssygt mange mærkelige regler for, hvad man skulle spise. Og også hvad man under ingen omstændigheder måtte røre ved. Eksempelvis is. Det måtte man ikke spise, siger Jesper Skibby.

Han griner af, hvor ekstremt det var dengang.

- I dag vil jeg mene, at traditionel dansk mad er en glimrende kost for en cykelentusiast. Du får, hvad du har brug for af kulhydrater og proteiner.

Han har dog én bøn til amatørerne: Husk at tage mad med til turen.

- Det virker måske som sådan en ting, professionelle cykelryttere gør, men husk gel eller barer eller noget andet mad, du kan have i lommerne. Eller planlæg dine ruter så du kommer forbi et pølsestop eller en bager. Når du først er gået sukkerkold, er din tur slut. Og det er en skam, hvis du endelig har god tid til et ordentligt træningspas.

Skibbys tip: Almindelig varieret dansk kost kan føre dig langt. Husk mad til turen!

Jesper Skibbys favoritruter

Den hyggelige: Amager Rundt

Skibbys stikord: Flot natur og pandekageflad

Den benhårde: Holbæk til Høve Stræde

Skibbys stikord: Det kuperede terræn i Odsherred gør nas

 

Den klassiske: København til Helsingør

Skibbys stikord: Smuk havudsigt og asfalteret cykelsti hele vejen

 

Kom i svøb

Møder du op hos en Steff Houlberg-grill i cykeltøj, giver pølsevognen en pølse i svøb i stedet for en almindelig pølse til samme pris. Sprødt, ikke?

Tilbuddet gælder kun hos de pølsevogne og grillbarer, der skilter med det.

Læs mere her.

Kampagneperiode: 1/5/2022 – 31/8/2022

Klik på billedet og spil med i Steff Houlbergs store LE PØLS'JAGT

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind