Annonce:
Annonce:

Kæmpe chok: Froome testet positiv

Tre måneder efter Chris Froomes historiske sejr i Vuelta a España er det afsløret, at han under løbet afleverede en dopingprøve med tårnhøjt indhold af astmamedicin

Se med live, hvor vi har Michael Rasmussen direkte igennem med en kommentar
Annonce:
Følg Cykling

Skandalerne klæber til Team Sky efter afsløringen af tidligere Tour-vinder Bradley Wiggins forbrug af præstationsfremmende kortison, og nu er holdet ramt af en sag, der kan vælte læsset fuldstændigt for feltets rigeste og mægtigste hold.

Chris Froome, som i september skrev historie ved at vinde Vuelta a España efter også at have vundet Tour de France, afleverede undervejs mod Madrid en urinprøve, som viste sig at indeholde en dobbelt så stor koncentration af astmamidlet Salbutamol som tilladt.

Det skriver avisen The Guardian, og både den internationale cykleunion UCI og Chris Froome bekræfter sagen. Froome erklærer på Team Skys hjemmeside ikke overraskende sin uskyld i forsætlig doping og henviser til, at han har lidt af astma siden barndommen og udmærket kender antidopingreglerne.

Annonce:

Holdet fremfører på hjemmesiden, at der findes en ’betydelig bevismængde’, der viser, at der kan opstå betydelige og uforudsigelige variationer i den måde, hvorpå Salbutamol øver indvirkning på den menneskelige organisme, og at forskellige udslag i dopingprøver derfor også er hyppige.

- Min astma blev værre under Vueltaen, så jeg fulgte teamlægens råd og øgede min Salbutamol-dosis. Som altid var jeg uhyre omhyggelig og sikrede, at jeg ikke brugte mere end tilladt, siger Froome i pressemeddelelsen på holdets hjemmeside.

Froome på podiet efter at have vundet Vueltaen. Foto: AP
Froome på podiet efter at have vundet Vueltaen. Foto: AP

Mens Salbutamol kan afhjælpe gener ved astma, regnes stoffet også i en vis mængde for at være præstationsfremmende, hvorfor der er begrænsninger på dets brug blandt idrætsudøvere.

Den italienske supersprinter Alessandro Petacchi er blandt dem, der gennem tiderne har afsonet karantæne for misbrug af Salbutamol.

Hvis Froomes testresultat ikke kan bortforklares, står han over for en dopingsag og muligvis karantæne. Han vil i givet fald blive frataget sejren i Vuelta a España i år. Han er den første siden Bernard Hinault i 1978, der har vundet Tour de France og Vuelta a España i samme sæson.

Annonce:

Værd at vide om Salbutamol

Hvorfor kræves der ingen særlig dispensation til at benytte Salbutamol?

Astmapræparater udvider luftvejene; nogle stoffer er forbudte, mens andre er tilladte op til en vis grænse, hvis de vel at mærke inhaleres, forklarer Jakob Mørkeberg, videnskabelig konsulent i Anti Doping Danmark, til Ekstra Bladet.
I pilleform er de eksempelvis ikke tilladte. Før 2009 krævede den internationale cykelunion UCI en såkaldt 'TUE' - therapeutic use exemption eller medicinsk dispensation - for at benytte Salbutamol, men kravet blev fjernet for denne meget udbredte astmamedicin.

Er det præstationsfremmende?

Nej, lyder den korte forklaring. I hvert fald hvis man holder sig under de tilladte værdier.  

- Der er ingen evidens for, at Salbutamol har en præstationsfremmende effekt i normale doser. Og der er lavet mange undersøgelser, forklarer Jakob Mørkeberg.

I store doser er der imidlertid mistanke til, at astmamidler som Salbutamol kan givende en anabol virkning.

- På kortere distancer, når vi taler et par minutters høj intensivt arbejde, kan det skabe en effekt og formentlig muskelvækst, men det kræver meget højere doser end tilladt, siger den videnskabelige konsulent.

Hvorfor blev den positive prøve holdt hemmelig?

Chris Froomes positive dopingprøve blev foretaget 7. september. Når den nåede offentlighedens kendskab 13. december, skyldtes det aviserne Guardian og Le Monde; IKKE den internationale cykleunion. Både UCI og Team Sky reagerer blot på aviserne historie.

Selv om teamet ifølge Guardian og Le Monde har pudset både videnskabelige eksperter og advokater på sagen, behøver der ikke være noget fordækt i en behandlingstid på over tre måneder.

- Det kan sagtens tage så lang tid, hvis sagen ikke er sort-hvid. Man melder ikke noget ud, før den er afsluttet, konstaterer Anti Doping Danmark-konsulenten. 

Hvilken straf risikerer Chris Froome?

Alt mellem en frikendelse til to års karantæne.

- Praksis er, at hvis man finder en forhøjet koncentration i urinen, udfører man studier af sagen og undersøger sagen til bunds. Hvad er graden er skyld? Var det forsætligt?

- Strafudmålingen vil ske i forhold til den enkelte sag, hvilket er en praksis man er gået over til. Men den højeste mulige straf i dette tilfælde er to års karantæne, siger Jakob Mørkeberg.

Chris Froome

Navn: Christopher Clive Froome

Født: 20. maj 1985 i Nairobi, Kenya

Højde: 186 cm.

Vægt: 69 kg.

Udpluk af højdepunkter i karrieren: Nr. 2 ved Vuelta a España (2011), Nr. 3 Tour of Beijing (2011), Nr. 2 Tour de France (2012), Nr. 1 Tour de France (2013), Nr. 1 Critérium du Dauphiné (2013, Nr. 2 UCI World Tour (2013), Nr. 1 Tour of Oman (2014), Nr. 2 Vuelta a España (2014), Nr. 1 Tour de France (2015), Nr. 1 Critérium du Dauphiné (2015), Nr. 1 Tour de France (2016), Nr. 1 Critérium du Dauphiné (2016), Nr. 1 Tour de France (2017), Nr. 1 Vuelta a España (2017).

Lagt for had af et helt land: Nu får han ny monsterstraf

Kyllingen efter kæmpe skandale: Ualmindelig tåbeligt!

Froome går efter historisk bedrift

Grosjean helt privat: Familiefar, gourmand og dus med dansk milliardær

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: