Kæmpe transfersommer i vente: Her er stjernerne uden kontrakt

Nogle af cykelsportens største stjerner er blandt de over 100 ryttere på topplan, der lige nu står uden kontrakt for 2017

To af sportens allerstørste stjerner er på holdjagt til den kommende sæson (Foto: AP)
To af sportens allerstørste stjerner er på holdjagt til den kommende sæson (Foto: AP)

Skulle der sidde en erhvervsmand derude, der har lyst til at fyre en pæn bid af marketingbudgettet i 2017 af på et cykelhold, er lige nu et godt tidspunkt at gøre det på. Ryttermarkedet flyder over med klasseryttere, som venter på det rette tilbud, og bortset fra de helt store stjerner, der nærmest selv bestemmer deres hyre, er det i høj grad købers marked.

Cyclingnews.com opgør antallet af ryttere uden kontrakt til over 100, men det er næppe dækkende for det faktiske udbud af professionelle ryttere på prokontinental- og World Tour-niveau. Alene i kraft af World Tour-holdene IAM Cycling og Tinkoff, som lukker efter denne sæson, er der 55 ryttere uden job.

Endnu arbejder Tinkoff-manager Stefano Feltrin på at finde en ny sponsor, når milliardæren Oleg Tinkov trækker sig fra sporten, men internt på holdet er der ringe tro på, at det lader sig gøre. Flere medarbejdere har ifølge Ekstra Bladets oplysninger for længst søgt nye veje i overbevisning om, at holdet er fortid fra 2017.

Brølstærk verdensmester knuste konkurrenterne

Det efterlader verdensmester Peter Sagan og den polske klassementsrytter Rafal Majka med værdiløse kontrakter, men ryttere af deres kaliber får ingen problemer med at finde ny arbejdsgiver.

Sagan er et af sportens største aktiver, og han kan forvente at blive den højest lønnede rytter nogensinde, når han indgår ny kontrakt. Det amerikanske Trek-hold har lagt følere ud, og teamchef Luca Guercilena har over for Velonews ladet forstå, at prisen på Sagan ligger i omegnen af seks millioner euro – cirka 45 millioner kroner. Om året, vel at mærke.

En anden af de helt store, som står uden kontrakt, er Alberto Contador, som har kontraktudløb og faktisk længe lod forstå, at han ville lade sig pensionere. For nylig annoncerede han imidlertid, at han gerne tager en sæson mere.

Også en stribe danske ryttere mangler sikkerhed for deres indkomst i 2017. Det største navn, etapeløbsrytteren Jakob Fuglsang, er dog i sikker havn, idet han har kontrakt med Astana i endnu en sæson.

***

De mangler arbejde i 2017:

Sagen får ingen problemer med at finde ny arbejdsgiver. Alle vil have en verdensmester på deres hold (Foto: All Over)
Sagen får ingen problemer med at finde ny arbejdsgiver. Alle vil have en verdensmester på deres hold (Foto: All Over)
 

Peter Sagan (Slovakiet), 26 år, Tinkoff

Har kontrakt for 2017, men da holdet lukker, er Sagan fri til at finde ny arbejdsgiver. Trek-Segafredo er en mulighed, idet klassikerstjernen Fabian Cancellara stopper karrieren og efterlader holdet med et sportsligt hul og en stærkt forbedret lønbudget. En forhindring kan være Sagans tætte bånd til cykelfabrikanten Specialized, som vil betale mange penge for at forhindre, at guldfuglen flyver til konkurrenten Trek.

Astana og Etixx-Quick-Step er sponsoreret af Specialized og er derfor også bragt i spil som Sagans nye hold, mens yderligere to cykelfabrikanter og storsponsorer ser fordel i at få Sagan om bord, nemlig BMC og Giant.

Ud over Sagans stjernehyre skal en ny arbejdsgiver skaffe penge til hans følge af stab og ryttere. Han slæber altid sin bror Juraj Sagan og Michael Kolar med sig som hjælperyttere, og dertil kommer mekanikeren Neno Berto og massøren Maros Hlad.

----

Alberto Contador er kædet sammen med flere mennesker (Foto: EFE)
Alberto Contador er kædet sammen med flere mennesker (Foto: EFE)
 

Alberto Contador (Spanien), 33 år, Tinkoff

Har kontraktudløb. Italienske Lampre-Merida har erklæret, at holdet jagter Contadors underskrift på en kontrakt for 2017.

Contadors tilknytning til cykelfabrikanten Specialized behøver ikke være en forhindring, idet den taiwanesiske cykelproducent Merida ejer 49 procent af Specialized og dermed givetvis kan indgå en aftale med Contadors peronlige sponsor.

Bjarne Riis vil også gerne arbejde med Contador igen, lod han forstå for nylig, men hans plan om et nyt storhold kan formentlig tidligst realiseres i 2018.

Også Trek-Segafredo har udtrykt interesse for Contador, som formentlig vil have sin mekaniker Faustino Muñoz med til sit nye hold. Insisterer han på det, kan det vise sig som en hæmsko for ham, idet Muñoz er dybt upopulær i store dele af feltet for sin ubehøvlede optræden.

----

Alt tyder på, at Nibali bliver frontfiguren på det nye Bahrain-projekt (Foto: AP)
Alt tyder på, at Nibali bliver frontfiguren på det nye Bahrain-projekt (Foto: AP)
 

Vincenzo Nibali (Italien), 31 år, Astana

Har kontraktudløb i år og har efter sigende for længst indgået aftale med det kommende World Tour-hold i Bahrain om at blive holdets ubestridte stjerne. Kommer med hele sin styrke af ryttere og personlig stab og har sin agent, Alex Carera, placeret i en central rolle i forhold til prins Nasser Bin Hamad Al Khalifa, som er sportslig primus motor i det rige ørkenland.

Nibali ventes at rykke ind på holdet med hjælperyttere Valerio Agnoli og Alessandro Vanotti, massøren Michele Pallini, pressechef Geoffrey Pizzorni, træner Paolo Slongo og sportsdirektør Guiseppe Martinelli.

----

Den hurtige tysker har haft en mareridtssæson ovenpå en alvorlig bilpåkørsel (Foto: Ansa)
Den hurtige tysker har haft en mareridtssæson ovenpå en alvorlig bilpåkørsel (Foto: Ansa)
 

John Degenkolb (Tyskland), 27 år, Giant-Alpecin

Har kontraktudløb på det tyske hold, hvor han er den absolut største stjerne. Fik hele sit forår i år ødelagt af en frygtelig ulykke under en træningslejr i Calpe i Spanien. Mistede nær en finger, men meldes hastigt på vej mod sit sædvanlige niveau som en af feltets bedste klassikerryttere.

Trek-Segafredo har vist interesse og har ifølge Cycling Weekly allerede indgået en aftale med tyskeren, idet hverken Giant-Alpecin eller Etixx-Quick-Step havde midler til at få Degenkolb på kontrakt. Prokontinentalteamet Bora-Argon 18 skulle også have forsøgt sig, forlyder det.

----

Den lille, lette polak finder også snildt et nyt hold (Foto: PA)
Den lille, lette polak finder også snildt et nyt hold (Foto: PA)
 

Rafal Majka (Polen), 26 år, Tinkoff

I skæbnefællesskab med Peter Sagan, idet han har kontrakt med Team Tinkoff næste år og efter alt at dømme ikke har nogen glæde af den, da holdet lukker. Majka skal dog næppe frygte at stå uden arbejde, idet han har vist sig som en habil Grand Tour-rytter og har vundet både bjergtrøjen og etaper i Tour de France.

----

Skal Bauke tilbage til Holland (Foto: AP)
Skal Bauke tilbage til Holland (Foto: AP)
 

Bauke Mollema (Holland), 29 år, Trek-Segafredo

Har kontraktudløb og er næppe den rytter, manager Luca Guercilena drømmer om at forlænge kontrakten med. Hollænderen har ikke leveret uforglemmelige resultater eller demonstreret potentiale, der giver løfte om Grand Tour-sejre – hvilket vel også er grund til, at Trek-Segafredo ifølge Cyclingnews er interesseret i at skrive kontrakt med Alberto Contador.

Mollema kan udmærket forlænge sin kontrakt, men skifter han, er LottoNL-Jumbo et bud på ny arbejdsgiver.

----

Der er begyndt at være langt mellem resultaterne for den aldrende Schleck (Foto: Claus Bonnerup)
Der er begyndt at være langt mellem resultaterne for den aldrende Schleck (Foto: Claus Bonnerup)

Fränk Schleck (Luxembourg), 36 år, Trek-Segafredo

Kontraktudløb med Trek. Har i år ikke leveret store resultater, men han vandt en etape i Vuelta a España sidste år og beviste, at der stadig er noget i ham. Troen på ham i Grand Tour-klassementer er dog svækket, og han skal givetvis imponere i de kommende løb for at være sikret kontraktforlængelse.

Vælger Trek-Segafredo at se bort fra Schleck, har han formentlig valget mellem at stoppe karrieren eller køre på prokontinentalniveau. Han er næppe en rytter, som et World Tour-hold vil satse på – ikke mindst hans alder taget i betragtning.

----

Brostenseksperten Vanmarcke er også en eftertragtet mand (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Brostenseksperten Vanmarcke er også en eftertragtet mand (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Sep Vanmarcke (Belgien), 27 år, LottoNL-Jumbo

En klassikerrytter af bedste kvalitet, som bare lige mangler en monument-sejr på sin rekordliste. Blev i år nummer to i Gent-Wevelgem, nummer tre i Flandern Rundt og nummer fire i Paris-Roubaix.

Er sat i forbindelse med Trek-Segafredo af Cycling Weekly, men der er snart ikke den rytter, der ikke er det.

Ifølge Het Nieuwsblad er Vanmarcke utilfreds med sit nuværende arbejde og fastslår, at han med meget stor sandsynlighed skifter hold. kunne godt søge lykken på et nyt hold til en bedre løn. BMC Racing Team er også nævnt som en mulighed.

----

Hvad bringer fremtiden for den belgiske cykelhelt? (Foto: AP)
Hvad bringer fremtiden for den belgiske cykelhelt? (Foto: AP)
 

Tom Boonen (Belgien), 35 år, Etixx-Quick-Step

Har kørt på det belgiske klassikerhold siden 2003, men luftede for nylig mulighed for, at han i 2017 kører for et konkurrerende hold. Rygter om hans snarlige karrierestop har vist sig stærkt overdrevne, og han beviste med sin andenplads i Paris-Roubaix, at han stadig har noget at byde på.

Ekstra Bladet spår, at han også næste år kører på Etixx-Quick-Step.

----

Amstel Gold Race's 2. plads sikrer givetvis Michael Valgren lidt ekstra i posen, når han skal forhandle med et nyt hold (Foto: All Over)
Amstel Gold Race's 2. plads sikrer givetvis Michael Valgren lidt ekstra i posen, når han skal forhandle med et nyt hold (Foto: All Over)
 

Danske professionelle, der står uden kontrakt for 2017:

Matti Breschel, 31 år, Cannondale

Chris Anker Sørensen, 31 år, Fortuneo-Vital Concept

Lars Bak, 36 år, Lotto-Soudal

Jesper Hansen, 25 år, Tinkoff

Michael Valgren, 24 år, Tinkoff

Michael Mørkøv, 31 år, Katusha

John Ebsen, 27 år, One Pro Cycling

Sebastian Lander, 25 år, One Pro Cycling

Martin Mortensen, 31 år, One Pro Cycling

Michael Carbel, 21 år, Stölting

Mads Pedersen, 20 år, Stölting

Rasmus Quaade, 26 år, Stölting

Michael Reihs, 37 år, Stölting