Annonce:
Annonce:

Kaptajn-sviner skaber krig på Astana: Her er Fuglsangs modangreb

Med Vincenzo Nibalis offentlige kritik af sit Tour-hold, er interne stridigheder brudt ud. - Han var ikke, hvor han skulle være rent formmæssigt, siger Jakob Fuglsang

Astana tordner i mål på holdtidskørslen under Tour de France 2015. Holdkaptajn Nibali valgte seks måneder senere at kritisere sine hjælperyttere offentligt. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Astana tordner i mål på holdtidskørslen under Tour de France 2015. Holdkaptajn Nibali valgte seks måneder senere at kritisere sine hjælperyttere offentligt. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Annonce:
Følg Cykling

Hvad hjertet var fuldt af, løb munden over med, da Vincenzo Nibali under Tour de San Luis i Argentina i januar blev stillet et spørgsmål om Tour de France sidste år.

Ganske overraskende affyrede Nibali en bredside mod sine hjælperyttere og afslørede dermed helt uhørt interne stridigheder på holdet.

- Jeg havde de forkerte holdkammerater i Touren. Jeg gav ordrer, men rytterne lyttede ikke, sagde Nibali og blev ikke aftvunget uddybende svar af den øjensynligt forbløffede journalist. Han fortsatte blot videre til det næste banale spørgsmål på sin liste.

Men skaden var sket. Nibalis udfald blev gengivet på verdens største nyhedsside om cykling, cyclingnews.com, og ramte hans holdkammerater lige i synet. Også Jakob Fuglsang.

- Det er forkert at skære alle over én kam og kritiseret hele holdet offentligt. Det kunne han have gjort internt, siger Jakob Fuglsang

Annonce:

- Han skulle hellere kigge indad og vurdere sin egen præstation først og fremmest. Han var ikke, hvor han skulle være rent formmæssigt. Det er der ingen af os, der har været i medierne og svine ham til for.

- At beskylde holdet for ikke at være godt nok, er ikke rimeligt. Og da slet ikke, når han ikke selv kunne ikke følge med de første ti dage, selv om vi knoklede røven ud af bukserne for ham, siger Jakob Fuglsang.

Langer ud efter Fuglsang og co: I hørte ikke efter

En kilde i det internationale pressekorps fortæller, at Astana-holdet er splittet op i to grupper med Nibali og Fabio Aru i spidsen for hver sin. De er ikke de bedste venner, og det skaber gnidninger.

Længe har Nibali været utilfreds med forholdene på det kasakhiske hold, og han forlader med stor sikkerhed holdet næste år. Han siges at være træt af det stejle hierarki, hvor den kasakhiske klan med teammanager Alexandre Vinokourov i toppen bestemmer alt.

- Nibali ønsker at slutte sin karriere på et hold uden de spændinger og stridigheder, der er på Astana, siger journalisten, som har fulgt Astana over flere år.

Annonce:

Han peger på World Tour-holdene Lampre og Trek som dem, der er tættest på at sikre sig Nibali i næste sæson.

Nibali vil de gerne have, men italienerens krav om at få sin faste træner Paolo Slongo og måske også sin lillebror Antonio - som i år kører professionelt for Vini-Fantini - med, er en knast, som er vanskelig at høvle ned.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vincenzo Nibali og Astana.

Jakob Fuglsang rykker til Monaco

Vincenzo Nibali og Jakob Fuglsang på et pressemøde under Tour de France 2015. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Vincenzo Nibali og Jakob Fuglsang på et pressemøde under Tour de France 2015. (Foto: Tariq Mikkel Khan).

Kilde: Nibali forsøger at sælge sig selv
Man kan mistænke Vincenzo Nibali for at have talt over sig eller endog for at være decideret dum, men formentlig er hans udfald mod sine nu knapt så loyale hjælperyttere sket med fuldt overlæg.

Det vurderer en kilde, som i de senere år har været en del af inderkredsen på Astana-holdet.

Annonce:

- Vincenzo laver så meget larm som muligt for at slippe ud af sine forpligtelser over for ledelsen og allerede nu sikre sig og sit følge en kontrakt med et andet World Tour-hold næste år, siger kilden og fortæller, at Nibali er ansat direkte af den kasakhiske velfærdsfond Samruk-Kazyna, som er hovedsponsor for Astana-holdet.

I hans kontrakt indgår givtige bonusordninger og honorarer til hans faste ledsagere gennem karrieren - herunder træner Paolo Slongo, en soigneur og to 'kammerater', som kilden udtrykker det.

Leverer Nibali ikke varen i løbet af sæsonen, er aflønningen af hans tro væbnere i fare, og derfor er han yderst opsat på hurtigst muligt at sikre sig selv - og dermed sine folk - en kontrakt næste år. Derfor støjer han og gør sig utilbens, vurderer kilden.

Vincenzo Nibali er teamets højest lønnede rytter. Ifølge skysports.com tjener han 25 millioner kroner om året.

Så fik Fuglsang sin unge kone: Se billederne her

Jakob Fuglsang under træning på Tenerife, hvor han ofte træner med Vincenzo Nibali. (Foto: Jonas Olufson).
Jakob Fuglsang under træning på Tenerife, hvor han ofte træner med Vincenzo Nibali. (Foto: Jonas Olufson).

Fuglsang ikke ramt
Formentlig er det hjælperytterne Lars Boom, Lieuwe Westra, Andrei Grivko og Dmitri Gruzdev, som Nibali er ude med riven efter. De var ikke synlige på Tourens anden etape, hvor sidevind splittede feltet med Nibali siddende i den forkerte ende.

Annonce:

Det vurderer Jakob Fuglsang, som derfor ikke føler sig personligt ramt af Nibalis kritik. Men et angreb på Tour-holdet generelt også er et angreb på ham, siger han.

- Man kender ham jo efterhånden. Det er dumt og ærgerligt, at han kommer med sådan nogle kommentarer offentligt, men i sidste ende må det jo bare stå for hans egen regning, siger Fuglsang.

Han fortæller, at anden etape til vindblæste Neeltje Jans var en halv fridag for ham og holdkammeraten Michele Scarponi, idet de havde fået besked på at tage den med ro og bare komme sikkert til mål. Alligevel sad Fuglsang ved siden af Nibali hele vejen.

Avis: Vincenzo Nibali dropper Tour de France

- Vi sad i første gruppe, som vi skulle, da Nibali begik en køreteknisk fejl og blev sat af. Jeg ventede på ham, og vi kørte sammen til mål, fortæller Fuglsang.

Annonce:

- Så han er altså ikke selv helt uforskyldt i det tidstab, han fik den dag (et minut og 28 sekunder til Froome, red.), siger Fuglsang og bekræfter en nærliggende tese om, at Nibalis udfald ikke skaber den bedste stemning på holdet og svækker den holdånd og loyalitet, han som kaptajn er dybt afhængig af.

- Hvor andre, der har vundet Touren, bagefter arbejder for, at de folk, man gerne vil arbejde sammen med, bliver på holdet og får en kontrakt, vender Vincenzo ryggen til.

- Det understreger bare, at han ikke er en ledertype, som man normalt ser i spidsen for et cykelhold, siger Jakob Fuglsang.

Michael Rasmussen, som i dag er fast cykelsportskommentator på Ekstra Bladet, besteg under Touren sidste år Alpe d'Huez. Igen. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Michael Rasmussen, som i dag er fast cykelsportskommentator på Ekstra Bladet, besteg under Touren sidste år Alpe d'Huez. Igen. (Foto: Tariq Mikkel Khan).

Rasmussen: Nibali fejlede selv
Som tidligere Tour-kaptajn undrer Michael Rasmussen sig såre over, at Vincenzo Nibali offentligt kritiserer sine holdkammerater - og at han gør det med et halvt års forsinkelse, gør kun ondt værre.

- Det er ganske enkelt dårlig stil. Hvis man har grund til at kritisere sine hjælperyttere, så gør man det efter etapen i holdbussen og får renset luften, siger Michael Rasmussen.

- Det er ikke noget, man gør seks måneder senere på den anden side af jordkloden. Det skaber selvfølgelig grobund for en rigtigt dårlig stemning på holdet.

Annonce:

Nibalis kritik retter sig efter alt at dømme mod nogle af de hårde arbejdsmænd, der skulle beskytte ham i lavlandet mod sidevind. At Nibali siden viste sig aldeles uskarp i bjergene, gør kun hans udfald mod hjælperytterne endnu mere tåbeligt, mener Rasmussen.

Kyllingen: Bare giv den gas

- Måske blev han ladt i stikken i sidevinden, men det ændrer ikke noget ved, at han kørte sig selv helt ud af klassementet i bjergene, siger Rasmussen.

- Kaptajnen skal altid være med fremme, og hvis han er det, så kan han udmærket pege fingre af sine folk. Men er han der ikke, så har han ingen ret til at brokke sig over andre.

- Det er helt tosset at kritisere dem, han er afhængig af. Det virker noget hovedløst. Nibali fejlede som kaptajn, og dermed afskrev han sig retten til at kritisere, siger Michael Rasmussen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: