Kollegerne gider ikke Froome: - Ni ud af ti er helst fri for ham

Lotto-rytteren Tim Wellens skød af sted i finalen på kongeetapen i Ruta del Sol – og skød med skarpt mod Chris Froome, som efter hans mening ikke bør køre løbet

Tim Wellens står frem og udtaler sig kritisk i forhold til Froome's deltagelse i Ruta Del Sol. Foto: Ernst van Norde.
Tim Wellens står frem og udtaler sig kritisk i forhold til Froome's deltagelse i Ruta Del Sol. Foto: Ernst van Norde.

ALTO DE LAS ALLANADAS (Ekstra Bladet): Med udtalt støtte fra alle sider blev Chris Froome budt varmt velkommen i feltet, da han onsdag kørte ud på første etape af Ruta del Sol. Faktisk har han i de seneste måneder modtaget en utrolig opbakning blandt kollegerne, og de støtteerklæringer, han har fået, har rørt ham dybt. Sådan lyder Chris Froomes version af hans kontroversielle deltagelse i Ruta del Sol, selv om han er genstand for en nagende dopingmistanke.

En ganske anden version kommer fra den belgiske Lotto-Soudal-rytter Tim Wellens, som vurderer, at flertallet i feltet helst var fri for at konkurrere mod Froome, så længe sagen om hans salbutamolforbrug under Vuelta a España ikke er afklaret.

– Alle, jeg har talt med, er af den opfattelse, at det er skidt for cykelsporten, at Froome stiller til start i dette løb. Det bør være åbenlyst for enhver, at det ikke er godt for cykelsporten, siger Tim Wellens til Ekstra Bladet.

Rask atlet
I gårsdagens Het Nieuwsblad anslår Wellens, at en rundspørge i feltet ville afsløre, at ni ud af ti ryttere helst så Froome ude af løbet. De fleste er blot bange for at erklære deres utilfredshed, når tv-kameraerne optager.

– Jeg har hørt, at en masse mennesker skulle have erklæret, at de er glade for, at han er her, men jeg må bare sige, at jeg ikke har hørt én eneste rytter sige det, siger Wellens, som i går skød af sted på finalestigningen på kongeetapen i Ruta del Sol og længe så ud til at nå toppen først. Han blev dog slået af Froomes trofaste løjtnant Wout Poels, som er ny mand i førertrøjen.

Jakob Fuglsang kom ind på en femteplads. Wellens blev nummer tre. Havde han brugt astmamedicin, havde han muligvis haft luft nok til at holde hele vejen til mål. Han har dog gjort et stort nummer ud af, at han ikke ønsker at udnytte den fordel, han lovligt kunne opnå ved hjælp af medicinen.

Tim Wellens er en rask atlet. Han har ikke astma og har altså ikke brug for en inhalator, som astmatikere bruger. Han har dog af nysgerrighed fået målt den forbedrede ydeevne, han kan opnå ved hjælp af astmamedicin.

– Jeg kan forbedre mig med fem til otte procent, så det er minimalt, hvad jeg får ud af at bruge en inhalator. Det er ikke sådan, at jeg bliver 50 procent bedre, siger Tim Wellens.

– Fem-otte procent er dog en markant forbedring. Hvorfor ikke opnå den fordel?

– Man trækker vejret lettere, men for mig er det en så minimal gevinst, at jeg foretrækker ikke at bruge inhalator. Det er mit personlige valg. Jeg ved, at der er flere (raske atleter, red.), der bruger inhalator, og det må de selv om. Jeg dømmer dem ikke, siger Tim Wellens til Ekstra Bladet.

– Mange bruger inhalator af ren vane, og de har faktisk ikke brug for det. Da jeg var ung, kørte jeg på et ungdomshold, og fem ud af syv ryttere brugte inhalator. Ikke, fordi det var nødvendigt. Ikke, fordi de opnåede nogen særlig gevinst ved det. De troede bare, at det ville hjælpe. Det er bare en dårlig vane. Jeg kan acceptere, at en enkelt har brug for en inhalator, men ikke fem ud af syv, siger Wellens, som tidligere har fastslået, at antallet af cykelryttere, der bruger inhalatorer, selv om de altså ikke har astma, er ’enormt’.

Enhver rask atlet kan frit indtage for eksempel astmapræparatet salbutamol i et forsøg på at forbedre sin ydeevne.
Eneste begrænsning er den grænseværdi, der er fastsat for salbutamolindholdet i urinen. Den er på 1000 nanogram pr. milliliter.


Froome, som hævder at have lidt af astma fra barnsben, afleverede under Vuelta a España en prøve med et indhold på det dobbelte.
Wellens valgte sidste år at udgå af Tour de France, da han blev ramt af vejrtrækningsproblemer.

Han ønskede ikke at søge om dispensation fra reglerne til at få en injektion med kortison, som højst sandsynligt ville kunne have hjulpet ham.

Tour de France-vinderne sæsondebuterer med en dopingsag hængende over hovedet. Foto: Ernst Van Norde Cykling Som en tyv om natten: Froome er landet

Chris Froome vandt i sommer Tour de France for fjerde gang, og han jagter i år sin femte, så han kommer på linje med legender som Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain. Præmiepigen hedder Laurence Galon. Foto: AP / Thibault Camus. Cykling Raser over farce: 'Smagsdommeri af værste skuffe'

28 kommentarer
Vis kommentarer