Kræver Fuglsangs boss i fængsel

Den langstrakte korruptionssag mod Astana-manager Alexandr Vinokurov nærmer sig sin afslutning. Han står til fængsel, hvis han findes skyldig i at have købt sig til sejr i forårsklassiker

Alexandr 'Vino' Vinokurov risikerer at ryge i fængsel, hvis retten i Liège finder ham skyldig i at have købt sig til sejren i Liège-Bastogne-Liège i 2010. Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix.
Alexandr 'Vino' Vinokurov risikerer at ryge i fængsel, hvis retten i Liège finder ham skyldig i at have købt sig til sejren i Liège-Bastogne-Liège i 2010. Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix.
Følg Sport
Følg Cykling

Betalte Alexandr Vinokurov sig til sejren i forårsklassikeren Liège-Bastogne-Liège i 2010? Det er det spørgsmål, der nu omsider skal besvares i en belgisk retssal, og bliver det et bekræftende svar, ryger Fuglsangs chef efter alt at dømme bag tremmer.

Anklagemyndigheden bekendtgjorde tirsdag, at den kræver seks måneders fængsel til både Vinokurov og russeren Alexandr Kolobnev, som er tiltalt for at have solgt sejren til Vinokurov. Det skriver avisen L'Équipe.

Begge nægter sig skyldige og hævder, at et beløb på 150.000 euro (cirka 1,1 mio. kroner), som bevisligt blev overført fra Vinokurov til Kolobnev efter løbet, var et lån.

Ud over fængselsstraf kræver anklagemyndigheden de to tiltalte idømt bøder på 100.000 euro (Vinokurov) og 50.000 euro (Kolobnev). Dertil kræver anklagemyndigheden konfiskation af de 150.000 euro, som under efterforskningen blev fundet på Kolobnevs bankkonto og beslaglagt.

Belastende e-mail:

Her er den mailudveksling, som Vinokurov og Kolobnev angiveligt havde i kølvandet på Liège-Bastogne-Liège, som blev kørt 25. april 2010:

Vinokurov (26. april): ’Tak endnu en gang for alt, hvad du har gjort’.

Kolobnev (26. april): ’Jeg minder dig om, at for mig var det en enorm chance. Jeg ved ikke, om det gav mening for mig at gøre, hvad jeg gjorde. Jeg gjorde det først og fremmest på grund af mit venskab med dig og af hensyn til din situation’.

Kolobnev (26. april): ’Selv min kone var ikke alt for ked af, at jeg blev nummer to, når du nu vandt. Havde der været en anden i dit sted, havde jeg kunne køre efter sejren, hæderen og bonussen […] nu kan jeg ikke gøre andet end at vente tålmodigt på at få at vide, om det hele var forgæves […] her er en kopi af alle mine bankoplysninger og slet denne mail fra din mailboks, for ellers risikerer jeg at få skåret nosserne af. Giv lyd, så jeg kan kontrollere, at alt er gået godt’.

Vinokurov (18. maj): ’Du har gjort alt korrekt. Tag det roligt. Som du har sagt, så er jorden rund, og den gode Gud ser alt. Derfor, endnu en gang, tak. Du vil omsider vinde mesterskabet, tror jeg. Du skal ikke bekymre dig om aftalen, for jeg ordner alt. Vent blot lidt endnu på, at jeg kan gøre det’.

Kilde: www.lameuse.be

Fuglsang i samtale med Vinokurov. Foto: Ernst van Norde
Fuglsang i samtale med Vinokurov. Foto: Ernst van Norde
 

Sejren i det belgiske monument var Vinokurovs anden i løbet. Han vandt også i 2005. Sejren i 2010 var dog mere betydningsfuld, idet den kom efter hans karantæne for bloddoping, som han blev fældet for under Tour de France 2007.

En sidste stor sejr i karrieren høstede Vinokurov i 2012, da han vandt OL-guld i London. Derpå trak han sig tilbage og har siden 2013 været ’general manager’ på det kasakhiske Astana-mandskab.

Alexandr Kolobnev kørte i 2010 for Kathusha, som han fortsatte på helt frem til og med 2015. Derpå kørte han en sæson for det russiske prokontinentalhold Gazprom-Rusvelo, før han indstillede karrieren.

Der ventes dom i korruptionssagen 8. oktober. Rytternes advokater kræver deres klienter pure frifundet.

Cykelboss anklaget i sprængfarlig sag: Nu falder hammeren

Forstår det ikke: Tinkov blander sig i Fancy Bear-afsløringer

Kyllingen: Lad de gamle dopingsager hvile

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+