Kræver hårdere straf til Contadors eks-træner

WADA går til sportsdomstolen CAS i marts for at få skærpet dopingstraffen over José Martí, der var træner på US Postal, Discovery og Astana - blandt andre for Alberto Contador

Contador på vej mod sejren i Tour de France i 2007, da han kørte for Discovery. Hans træner på holdet var José Martí, som siden blev dømt for medvirken til systematisk doping. (Foto: AP).
Contador på vej mod sejren i Tour de France i 2007, da han kørte for Discovery. Hans træner på holdet var José Martí, som siden blev dømt for medvirken til systematisk doping. (Foto: AP).
Følg Cykling

Tirsdag 2. marts skal en flok af Lance Armstrongs håndgangne mænd for sidste gang sprælle i nettet, før der falder dom over dem som følge af deres roller i den vanærede Tour-konges gigantiske svindelnummer.

Manager Johan Bruyneel, læge Pedro Celaya og træner José Martí får omsider deres sag for sportsdomstolen CAS, hvor det internationale antidopingagentur WADA har krævet hårdere straffe end de henholdsvis 10 og otte års karantæne, som de er idømt af den amerikanske voldgiftsret AAA.

De tre var samtidig eller hver for sig tilknyttet cykelholdene US Postal, Discovery, Astana og RadioShack, mens Lance Armstrong kørte på holdene, og derudover arbejdede José Martí ifølge voldgiftsafgørelsen i april sidste år 'med en eller flere ryttere på Team Saxo Bank-Tinkoff'. Holdet fik dette navn i 2012.

Armstrongs tidligere chef får 10 års karantæne

Martís arbejde med Saxo-Tinkoff-ryttere skulle være udøvet hen til et tidspunkt efter, at det amerikanske antidopingagentur USADA tog hul på Armstrong-efterforskningen, hvilket var i 2011. Hvilke ryttere, der var tale om på det dengang danske hold, fremgår ikke, men det er en kendt sag, at Martí har været træner for Alberto Contador.

Bjarne Riis afviste i juli 2012 over for Ekstra Bladet, at José Martí var eller havde været ansat af ham, og han slog fast, at al træning blev forestået af den fastansatte Guiseppe Pino Toni, som bor i Toscana tæt ved stribevis af holdets ryttere.

Riis understregede, at det også gjaldt Alberto Contador og hans trofaste hjælperyttere Benjamin Noval, Jesus Hernandez og Daniel Navarro, som fulgte med kaptajnen til det danske hold i 2011.

Forinden havde de alle fire kørt på Astana, hvor José Martí arbejdede som træner. Det gjorde han tidligere på Discovery (sammen med Contador og Noval) og US Postal (med Noval), hvor han ifølge eks-rytteren Floyd Landis var fast leverandør af epo, væksthormon og andre dopingstoffer.

Armstrongs læge tvunget til at lukke sin praksis

Ifølge USADA's efterforskning medvirkede Martí i injicering af epo, testosteron og hGH (væksthormon) samt blodtransfusioner. Han blev oprindeligt stillet en livstidskarantæne i udsigt af USADA lige som Lance Armstrong, men han tog i modsætning til Armstrong det juridiske opgør og blev idømt otte år.

Bryuneel og Celaya blev idømt henholdsvis 10 og otte år. Det er disse straffe, som WADA ønsker skærpet ved sportsdomstolen CAS. Omvendt har Bruyneel og Martí anket deres domme med krav om frifindelse. En CAS-afgørelse kan sædvanligvis ikke ankes.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?