Kun to kan vinde Touren: Froome eller Quintana

To ryttere kommer til at slås om Tour-sejren næste år, og efter et langt tilløb vil Nairo Quintana omsider vise sig som Chris Froomes overmand, vurderer Michael Rasmussen, Ekstra Bladets Tour-kommentator

Nummer et og to - Chris Froome (th) og Nairo Quintana - trykker hænder under Touren i år. Næste år vil rollerne være byttet om, spår Ekstra Bladets Tour-kommentator, Michael Rasmussen. (Foto: AP).
Nummer et og to - Chris Froome (th) og Nairo Quintana - trykker hænder under Touren i år. Næste år vil rollerne være byttet om, spår Ekstra Bladets Tour-kommentator, Michael Rasmussen. (Foto: AP).

Over de seneste tre år har Chris Froome (Sky) og Nairo Quintana (Movistar) vist sig som verdens bedste etapeløbsryttere, og efter præsentationen af næste års bjergrige Tour de France-rute, er tiden vist kommet, hvor Quintana omsider vælter Chris Froome af Tour-tronen.

I år begik Quintana den højst overraskende fejl at møde op til Touren uden at være i sin bedste form. Han kørte sig i form i løbet af Touren, men det rakte ikke. Vil man vinde Tour de France, skal man være klar fra start, og det er en sandhed, som i høj grad også gælder næste år.

Feltet rammer Pyrenæerne allerede på den første fredag i løbet, men inden da går det op ad bakke på både anden og femte etape, så det nytter ikke noget at møde op uden at være maksimalt skarp. Den lektie tror jeg Movistar har lært, og når man så også kaster et blik på holdets fantastisk stærke hold, som nu er blevet forstærket yderligere med Daniel Moreno og Carlos Betancur, nærer jeg ringe tvivl om, at Quintana vil vinde løbet.

Michael Rasmussen tilbage i Tour de France som kommentator for Ekstra Bladet i år. (Foto: Tariq Mikkel Khan). Sport og Spil Kyllingens hårde dom: Her er årets fjols

Froome har også et forstærket hold i ryggen i kraft af spanieren Mikel Landa, som skifter fra Astana og afløser Richie Porte på Team Sky. Det er to stjernemandskaber, der støder sammen i et yderst interessant Tour de France næste år.

Allerede fra første etape kan løbet gå hen og blive rigtigt spændende. Den sædvanlige nervøsitet i et Tour-felt bestående af 200 tændte og topmotiverede ryttere med gode ben bliver kun forstærket, når feltet kastes ud i sidevindskørsel ved Den Engelske Kanal endnu før, løbet har sat sig.

En rytter som Fabio Aru (Astana), som vandt Vueltaen i år og tidligere er blevet nummer to i Giroen, vil helt sikkert få noget af et kulturchok. Han afløser efter alt at dømme Vincenzo Nibali som Tour-kaptajn, idet Nibali vil vinde Giroen igen, men trods sin Grand Tour-erfaring aner Aru ikke, hvad der venter. Det ved han først, når han står midt i det, og jeg spår, at han ikke magter at udfordre Froome og Quintana i sin debut-Tour.

Aru er en outsider, og hans hold er et niveau under Sky og Movistar, selv om det også er bemandet med gode folk. En af dem er Jakob Fuglsang, som næste år kommer til at spille en endnu vigtigere rolle for Astana-kaptajnen, end han gjorde under Nibali. Fuglsang har selv kørt som Tour-kaptajn, og han har efterhånden ret stor Tour-erfaring, så Aru vil givetvis holde danskeren tæt til sig hele vejen – især når han erkender, at der på alle planer er betragteligt mere fart på Touren end på Giroen og Vueltaen.

Kulturminister Bertel Haarder har ikke fulgt med i cykelsport de seneste mange år, mener Michael Rasmussen. (Foto: Polfoto). Sport og Spil Følg lidt med, minister

Aru er i kraft af sin ringe Tour-erfaring langt mere sårbar end Nibali var, og det betyder, at Fuglsang højst sandsynligt ikke får megen frihed næste år. Han bliver låst i rollen som løjtnant.

Så er der Alberto Contador, som i sin nok sidste sæson stadig er en rytter, man bør regne med. Jeg tror bare, at de andre allerede er kørt fra ham, om han så lægger al sin fokus på Touren fra nu af. Han er den mest vindende, aktive Grand Tour-rytter i verden, men der er simpelt hen for megen uro på bagsmækken på Tinkoff-holdet til, at nogen kan præstere optimalt.

Det har der været hidtil, og det vil der være fremover. Alene den kendsgerning, at Oleg Tinkov buldrer ud i pressen og erklærer sig parat til at sælge sit hold, hvis der ellers er nogen, der vil betale den rigtige pris, skaber en enorm uro i truppen.

Det er kun rimeligt, at en forretningsmand overvejer at købe og sælge, men han bør holde sine overvejelser for sig selv, for han skaber kun uro i hele organisationen, hvor alle fra høj til lav selvfølgelig begynder at bekymre sig om, hvorvidt de har et job i næste måned. Jeg tror desværre, at uroen koster for Contador.

Sport og Spil Kyllingens dom: Slagter sløve Vuelta-ryttere

Men han er stadig en stor cykelrytter, og han opgiver ikke på forhånd, så jeg håber, at han stadig har store oplevelser i vente for alle os, der kigger på. Der er rig mulighed for det i Touren næste år. Etape 15 er for eksempel totalt angrebsterræn, hvor der knapt nok er en meter asfalt i vater. Otte stigninger – heraf fire kategoriserede – inden målet i Culoz er perfekt til en lang udflugt.

Jeg sidder med garanti også bænket foran fjernsynet på etape 17 til Finhaut-Emosson og bjergenkeltstarten på etape 18. Og sidste bjergfinale til Saint Gervais Mont Blanc. Og 20. etape, hvor fire bjergtinder skal bestiges før nedkørslen til Morzine, hvor en lille stigning fører til målstregen.

Det er en meget spændende Tour, vi nu kan begynde at se frem til. Og Quintana har grund til at smile bredest af alle.

I Ekstra Bladets live-studie tirsdag blev der snakket om tourens favoritter. Se udsendelsen her.

14 kommentarer
Vis kommentarer