Kyllingen: Danmark Rundt på slingrekurs

Danmarks Cykle Union holder den moralske fane højt i skåltalerne, når det gælder doping. Men hvis det går ud over forretningen, lægger unionen fanen væk

Hold som Astana er fortsat velkommen til Danmark Rundt, selv om det plages af dopingsager. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Hold som Astana er fortsat velkommen til Danmark Rundt, selv om det plages af dopingsager. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

FOR 25. GANG skydes etapeløbet Danmark Rundt tirsdag i gang, og det er med et flot felt med blandt andet syv hold, der lige har kørt Tour de France, og en stribe store navne, der også var på startlisten i Frankrig i år.

Jeg kan bare ikke lade være med at undre mig over den slingrekurs, som Danmarks Cykle Union atter har valgt at følge, når det gælder doping. Unionen kan simpelt hen ikke finde sit ståsted.

Jakob Fuglsang og det skandaleombruste Astana-mandskab er et godt eksempel. Holdet var tidligere i år tæt på at miste sin World Tour-licens efter en stribe dopingsager i organisationen, og det skortede ikke på fordømmelsen fra snart sagt alle sider. DCU-formand Niels Sørensen ville også være med. Til TV2 slog han fast, at 'hvis ledelsen i Astana er indblandet i dopingsager, og holdet er indblandet i dopingsager, uanset om Jakob ikke er, så mener jeg helt klart, at han bør skifte hold, hvis det er sandheden'.

HOLDET VAR MILDT sagt indblandet i dopingsager, men da feltet til årets Danmark Rundt skulle sammensættes, var Astana velkommen. På den ene side mener DCU altså, at Jakob Fulgsang skal skifte hold, mens unionen på den anden side gerne ser holdet deltage i Danmark Rundt. Det er nemlig godt for forretningen at have populære Fuglsang på startlisten.

Sportsdirektør på Astana i Danmark Rundt er i øvrigt Dmitri Fofonov, som i 2008 blev knaldet for doping i Touren. Det går nok.

 

På den ene side mener DCU altså, at Jakob Fulgsang skal skifte hold, mens unionen på den anden side gerne ser holdet deltage i Danmark Rundt

Det gør det åbenbart også, at min tidligere holdkammerat Michael Boogerds nye hold, Team Roompot, er inviteret til start i årets løb. Boogerd er en af de centrale figurer bag dannelsen af holdet, og det til trods for, at han på nationalt tv i Holland har erkendt at have bloddopet sig - vel at mærke inden for forældelsesfristen.

Alligevel er han sluppet for karantæne, og alligevel er hans hold velkommen i Danmark Rundt. Det er det italienske Bardiani-CSF også. Det er et hold, som flere gange har været rodet ind i dopingskandaler, men som alligevel flere gange har kørt Danmark Rundt og også stiller til start i år. Emanuele Sella, som vandt tre etaper i Giroen i 2008, før han testede positiv, kørte for det, der i dag hedder Bardiani-CSF.

Vinderen af Tour de France 2015, Chris Froome (Foto: AP) Sport og Spil Hadet mod Tour-vinderen gik for langt: Kyllingen frygter for fremtiden

NÅR DET ER SAGT, så kan der godt komme noget godt cykelløb ud af det i år. Sidste år var det et sløjt år med sølle 108 startende rytter, men nu er feltet tilbage i en størrelse og kvalitet, som man kan og skal forvente sig af et løb af denne kaliber. Over 50 af rytterne er danske, men det er alligevel et anstændigt felt.

Som mange foregående år bliver det tredje etape i Vejle og enkeltstarten på næstsidste aften, der afgør løbet. Sidste år blev løbet godt nok på nærmest bizar vis afgjort på sidste etape til Frederiksberg, da Michael Valgren slog sin holdkammerat Manuele Boaro af pinden. At det kunne lade sig gøre var nok et udtryk for, at det ikke var et særligt stærkt felt, der stillede til start. I år er det nok den traditionelle opskrift, der følges igen.

Danmark Rundt ligger på et godt tidspunkt. Det er stadig ferietid, og Tour-feberen raser stadig. Selv om det danske udbytte af Touren i år blev ganske magert, skal feltet nok trække folk til - om ikke langs ruten, så foran fjernsynet, idet løbet bliver live-transmitteret i år. Og det er nu engang bare sådan, at cykelløb ses bedst foran fjernsynet.

På den ene side mener DCU, at Jakob Fuglsang bør skifte hold fra Astana og Alexandre Vinokourov - og alligevel kører holdet Danmark Rundt. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
På den ene side mener DCU, at Jakob Fuglsang bør skifte hold fra Astana og Alexandre Vinokourov - og alligevel kører holdet Danmark Rundt. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Se også: Løbsdirektør: Han slår danskerne og vinder løbet

38 kommentarer
Vis kommentarer