Kyllingen efter Froomes massakre: - Kan ikke være astma-medicinen

Chris Froomes massakre på 19. etape af Giro d'Italia kalder på respekt, mener Ekstra Bladets cykel-kommentator, Michael Rasmussen, der ikke finder sejrens omstændigheder specielt mistænkelige

Chris Froome satte alle til vægs på Giroens kongeetape. Foto: Daniel Dal Zennaro/AP/Ritzau Scanpix
Chris Froome satte alle til vægs på Giroens kongeetape. Foto: Daniel Dal Zennaro/AP/Ritzau Scanpix

Et soloudbrud på 80 km over tre voldsomme bjerge i en Grand Tour er ikke længere hverdagskost. Og da slet ikke blandt de absolutte favoritter.

Alligevel var det, hvad 19. etape i årets Giro d'Italia bød på, da Chris Froome efter flere Sky-mavepustere først på den vilde stigning Colle Delle Finestre stak af sted og ikke så sig tilbage hele vejen til mål i Bardonecchia.

En sejr af episke dimensioner, der gav briten den lyserøde førertrøje og sendte samtlige konkurrenter til tælling. Værst gik det ud over den ellers suveræne Simon Yates (Michelton-Scott), der tabte næsten 40 minutter og bragede ud af top-10.

Chris Froome kunne iføre sig den lyserøde førertrøje som bevis på, at han er i spidsen for løbet. Foto: Daniel dal Zennaro/AP/Ritzau Scanpix
Chris Froome kunne iføre sig den lyserøde førertrøje som bevis på, at han er i spidsen for løbet. Foto: Daniel dal Zennaro/AP/Ritzau Scanpix

Men også Froomes direkte konkurrenter - i særdeleshed Sunweb-kaptajn Tom Dumoulin - blev eftertrykkeligt sat til vægs. Faktisk kunne en mindre gruppe med Dumoulin, Richard Carapaz (Movistar), Miguel Ángel López (Astana) samt FDJ-rytterne Thibaut Pinot og Sebastian Reichenbach ikke hente ind på Froome.

Umiddelbart en pendant til Floyd Landis' testosteron-ridt under Tour de France i 2006 - men den køber Ekstra Bladets cykel-ekspert, Michael Rasmussen, ikke.

- Man skal huske på, at Sky har et stærkere hold og større bredde end alle andre. De møder op med noget, der kunne være et Tour-hold. Det er der ingen af de andre, der gør.

- Og når de så kører med alle mand op ad Finestre, der er et af mest modbydelige pas at køre, så ender det med en mand mod mand-duel.

- Det er ikke som med Floyd Landis, der alene baskede 60 mand.

- Og man skal huske på, at Dumoulin hele tiden sad med fornemmelsen af at have blinde passagerer med, som, hvis han ikke passede på, kunne angribe ham og tage hans andenplads. Det er vildt irriterende, siger Michael Rasmussen.

Han sammenligner Froomes Giro i år med hans Vuelta sidste år, hvor han også gradvist satte sig på løbet.

Her har briten en truende salbutamol-dom hængende over hovedet, men Michael Rasmussen er ikke så overbevist om, at Froomes præstationer fredag hænger sammen med indtag af eksempelvis salbutamol.

- Jeg tror ikke, at astma-medicin kan udrette sådanne præstationer. Og vi skal huske på, at der er mange andre i feltet, der også indtager astma-medicin. Jeg synes ikke, at der er noget suspekt i det.

- Det her kommer af et stærkt hold, og man skal også huske på, at en stor del af forspringet blev skabt på nedkørsler, siger Michael Rasmussen.

Chris Froome sagde farvel på Colle Delle Finestres grusveje. Foto: Fabio Ferrari/AFP/Ritzau Scanpix
Chris Froome sagde farvel på Colle Delle Finestres grusveje. Foto: Fabio Ferrari/AFP/Ritzau Scanpix

Han glæder sig mere over, at Froome gjorde det, cykelfans de seneste mange år har efterlyst hos de ryttere lige efter de bedste: Angriber for at vinde med risiko for at tabe det hele.

- Froome udviser stort mod ved at angribe på den måde. Det er der ikke mange, der er villige til. Men han har også vundet det, han skal - Touren, Vueltaen - så han kan tillade sig at køre udelukkende for at vinde uden at skulle tænke på at tabe.

Lørdag venter endnu en hård bjergetape inden søndagens parade rundt i Rom.

Froomes forspring ned til Dumoulin er på 40 sekunder, men trods den ubetydelige forskel og tre voldsomme stigninger, så finder Michael Rasmussen det mere end svært at få vristet den lyserøde trøje af Chris Froomes smalle skuldre.

- Det er for så vidt spændende nok. Men for mig er det afgørende, at Sky er så meget stærkere end de andre. De kan og vil kontrollere begivenhederne, som vi kender det fra Tour de France.

- Det kræver, at Dumoulin hugger til i finalen, men med bonussekunder skal han stadig have et halvt minut.

- Han skal nok håbe på, at López og Carapaz vil slås om den hvide ungdomstrøje og stikke af, så han kan alliere sig med dem, lyder analysen.

Lørdagens 214 km lange etape slutter med 90 km, hvor rytterne skal over Col Tsecore og Col Saint Pantaléon, inden der er mål i skisportsbyen Cervinia. Alle tre bjerge i den hårdeste kategori.

Cykling Froome knækkede alle i Giro-massakre

Mads Pedersen er et af de mest lysende talenter i dansk cykelsport. Foto: All Over Press Cykling Contador begejstret for danske talenter: De er godt nok stærke

Pawel Bernas. Foto: All Over Press Cykling Feltet ramt af styrt, så reagerer cykelrytteren dumt

1 af 2 Michael Rasmussen tager hatten af for Froome og finder ikke hans soloridt suspekt. Foto: Olivia Loftlund
2 af 2 Chris Froome satte alle til vægs på Giroens kongeetape. Foto: Daniel Dal Zennaro/AP/Ritzau Scanpix
112 kommentarer
Vis kommentarer