Kyllingen efter trusler: Jeg var i chok

Michael Rasmussen er rystet over behandlingen fra Anti Doping Danmark, der har forsøgt at presse ham til at lyve i sit vidneudsagn til den kommende dopingrapport

Michael Rasmussen betegner Anti Doping Danmarks ageren i sagen som absurd. (Foto: Linda Johansen)
Michael Rasmussen betegner Anti Doping Danmarks ageren i sagen som absurd. (Foto: Linda Johansen)

Da Michael Rasmussen åbner posten 22. maj, kan han næsten ikke tro sine egne øjne.

For i et brev fra Anti Doping Danmark, som han gennem halvandet år har samarbejdet med for at kortlægge dopingsnyd i cykelsporten, bliver han direkte truet til at lyve.

Det resumé af den kommende dopingrapport, som han tidligere har skrevet under på, skal han destruere, og samtidig skal han underskrive et nyt resumé, der er renset for navne.

Helt tydeligt er Nicki Sørensens navn slettet – i det første resumé fremgik det, at Nicki Sørensen havde erkendt doping og dermed bekræftet Michael Rasmussens vidnesbyrd, som Rasmussen også har beskrevet i sin biografi ’Gul feber’.

Se Ekstra Bladets sportsjournalist Brian Askvig forklare om sagen. (Foto: Claus Bonnerup/Stig Thøgersen)

Nicki Sørensen har ifølge et dokument fra Anti Doping Danmark erkendt doping ved OL i 2004, men i den endelige rapport er der ikke et ord om hans tilståelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup). Cykling Afsløring: Dopingrapport dækker over dansk cykelhelt

Nu bliver han i stedet truet med advokat og får at vide, at han ikke må sige noget om det til nogen.

- Jeg var noget i chok, da jeg fik den mail og det brev, der dumpede ind 22. maj. Ind fra højre var der nævnt en fortrolighedsklausul, og jeg skulle trues til tavshed. Der var en advokat, som jeg overhovedet ikke kender, føjet til for intimideringseffektens skyld.

- Det fremgår meget klart af den tekst, jeg fik tilsendt, at de ville presse mig til tavshed og til at destruere de dokumenter, jeg havde modtaget. Det er ganske utvetydigt, siger Michael Rasmussen, der selv har sat sin advokat på sagen.

Den tidligere cykelrytter betegner ellers sit samarbejde med Anti Doping Danmark som godt - derfor kom den pludselig trussel helt uventet.

Michael Rasmussen er en central person i dopingrapporten. (Foto: AP) Cykling Efter Ekstra Bladets afsløring: Nu kommer doping-rapporten

- Jeg har skrevet under på, at jeg ville sige sandheden. Og nu ville de have mig til at underskrive et dokument, hvor jeg forpligter mig til at fortie sandheden. Det er helt absurd.

- Jeg har det dårligt med at blive forsøgt truet til at lyve, når jeg nu har indgået en aftale med dem om at sige sandheden. Det er rystende, siger Michael Rasmussen.

Han kan slet ikke begribe, hvorfor Anti Doping Danmark på det fremskredne tidspunkt foretog en kovending, der får hele sagen til at fremstå som en farce.

ADD-rapporten vil kun tilbyde læseren et redigeret indblik i cykelsporten, konstaterer idrætsprofessor Verner Møller. (Foto: Polfoto). Cykling Professor om ADD-sagen: Ubegribeligt

For selv om han selv har samarbejdet for at få nedsat straf, og flere amerikanske ryttere indgik aftaler med det amerikanske antidopingagentur USADA for at få nedsat straf i Armstrong-sagen, så er det første gang, at han hører om, at ryttere decideret bliver beskyttet af en antidoping-myndighed.

- Jeg kan simpelthen ikke gennemskue motivet til at beskytte Nicki Sørensen – og andre for den sags skyld.

- Hvis man sammenligner med USADA-rapporten, der var nogle, der fik nogle ’sweet deals’, men det betød ikke, at deres vidneudsagn blev slettet fra rapporten. Det betød blot, at de fik en nedsat straf for at have medvirket, siger Michael Rasmussen.

Den længe ventede dopingrapport udkommer på tirsdag.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Anti Doping Danmark, der ikke har nogen kommentarer til sagen.

Du kan se de afsnit, Anti Doping Danmark har censureret her:

Michael Rasmussen følges væk af cykelsponsor Christina Hembo efter hans dopingtilståelse i januar 2013. I dag er en betydelig del af hans forklaring om doping i dansk cykling bortcensureret. (Foto: Claus Bonnerup). Sport og Spil Nicki-sagen: Læs de censurerede dopingafsnit her

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

16 kommentarer
Vis kommentarer