Kyllingen husker sin værste enkeltstart: Står som skrækeksempel

Lørdagens enkeltstart afgør podieplaceringerne i årets Tour de France – og selv en toprytter kan miste alt, som det skete for Michael Rasmussen i 2005

Michael Rasmussen dumpede fra den samlede tredjeplads til syvendepladsen i Tour de France 2005 på grund af en katastrofal enkeltstart, men han vandt bjergtrøjen og kom derfor alligevel på podiet i Paris sammen med løbets vinder, Lance Armstrong. Foto: Thomas Wilmann.
Michael Rasmussen dumpede fra den samlede tredjeplads til syvendepladsen i Tour de France 2005 på grund af en katastrofal enkeltstart, men han vandt bjergtrøjen og kom derfor alligevel på podiet i Paris sammen med løbets vinder, Lance Armstrong. Foto: Thomas Wilmann.
Følg Cykling

SALON-DE-PROVENCE (Ekstra Bladet): Når klassementsrytterne i årets Tour de France i dag kører ud på 22,5 kilometer enkeltstart i Marseilles gader, er de maksimalt forberedt på den svære disciplin.

Det er de til dels, fordi de husker, hvordan det gik Michael Rasmussen i 2005, da han kørte alle tiders mest mislykkede enkeltstart og rutsjede fra en samlet tredjeplads til en syvendeplads.

- Den enkeltstart står som et skrækeksempel på, hvor galt det kan gå. Jeg lærte lektien på den allerhårdeste måde, og der er da ingen tvivl om, at også andre tog ved lære af den, siger Michael Rasmussen.

Alt gik galt for Rasmussen, da han kørte ud for at forsvare sin fornemme tredjeplads. I første sving styrtede han, og så gik det slag i slag med defekt, cykelskift og endnu et styrt, hvor han røg af cyklen og ned i en grøft.

- En af de ting, jeg virkelig fortryder, når jeg kigger tilbage, er, at jeg ikke forberedte mig grundigere på den enkeltstart. Jeg havde ikke trænet specifikt hen mod enkeltstarten, for jeg havde ikke forventet at skulle køre klassement det år, siger Rasmussen.

- Det havde jeg to år senere, og da kørte jeg en fantastisk enkeltstart. Ser man billeder af mig fra 2005 og 2007 er forskellen slående. På billedet fra 2007 ser man en rytter, der vil vinde, og på det fra 2005 ser man en rytter, der lige så godt kunne sidde på lokum.

Forskellen var træning i vindtunnel, tempodragt, det bedst mulige materiel og en nøje indøvet optimal position på cyklen. Alt sammen noget, som hans Rabobank-hold først tog alvorligt efter hans frygtelige deroute i 2005.

- I dag møder ingen med en ambition om at køre med om podiepladserne op uden at have forberedt sig minutiøst, siger Rasmussen.

- Ingen kan forsvare deres position uden at have optimeret alt: Hjelm, tøj, materiel, position. Man skal afprøve alle kombinationer, før man ved, hvad der fungerer bedst.

- Hvad man ikke skal gøre, er at tro, at det hele jo nok går fint, hvis bare man tror nok på det, siger Michael Rasmussen.

Cyklingens konge slår fast: Froome skal vinde enkeltstarten

Nu kan Norge gå jubel-amok: Favoritten leverede mesterstykket

Trodsede lammelse: ‘Loppen fra Torrelavega’ blev den første bjergkonge

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.