'Kyllingen' hylder mesteren: Han er årtusindets bedste rytter

Michael Rasmussen ikke bare hylder, men lægger sig på knæ for den igen nykårede Liège–Bastogne–Liège-vinder Alejandro Valverde. Danskeren mener, han nu er en af historiens største

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Den verdensberømte cykelklassiker Liège–Bastogne–Liège går under navnet 'La Doyenne'  ('Den Gamle Dame', red.).

Søndag var det så meget passende en gammel mand, der kunne vinde løbet for fjerde(!) gang i karrieren, da den 36-årige spanier Alejandro Valverde sprintede fra alt og alle.

Som han er bedst til.

Michael Rasmussen har efterhånden svært ved at finde superlativer, der passer på Movistar-stjernen efter endnu en uimodståelig cykeltriumf. Alligevel gør han et hæderligt forsøg.

- Han har endnu engang bevist, at han i min bog er dette årtusindes bedste cykelrytter. Jeg havde selv fornøjelsen af at køre med ham for en del år siden, hvor han vandt to etaper og blev nummer tre i Vueltaen. Siden har han bare vundet og vundet. Han er unik, helt enestående, siger 'Kyllingen' til Ekstra Bladet.

'Den uovervindelige'
Han kalder det 'råt talent' at vinde Liège–Bastogne–Liège i en alder af 36 år. Og så for fjerde gang. Samtidig kommer han med en spøjs bonusinformation om Valverde.

- Det er ikke for sjov, at han som dreng blev kaldt 'Den uovervindelige'. I sit første løb blev han nummer to, siden er han nærmest ikke blevet nummer to og har vundet over 100 cykelløb. Han er helt unik. Og så er han er formentlig den eneste mand, man kan give en treårig kontrakt i en alder af 36 (37 på tirsdag, red.) og være sikker på at få pengene igen. Han skal ikke engang sammenlignes med nogen.

 

'Kyllingen' mener, Valverde er den bedste, han har set og kørt imod i nyere tid. Hans evner rækker langt ud over en fantastisk afslutning.

- Det, der gør ham unik, er, at han kan alt. Han vinder små løb, ugelange løb, klassikere og store etapeløb. Og så kører han stærkt fra februar til oktober. Han er den med flest VM-medaljer. Hans bundniveau er simpelthen bare så højt.

En usædvanlig vinder
Valverde har alene i år hentet 11 sejre. I alt er det blevet til flere end 100 sejre i karrieren. 

Den tidligere Rabobank-stjerne er ikke i tvivl om, hvor Valverdes seneste sejr efterlader ham i historiebøgerne.

- Det er meget usædvanligt, at en ikke-sprinter vinder over 100 cykelløb. Kigger man i historiebøgerne i nyere tid er det hovedsageligt kun sprintere, som Petacchi, Zabel, Cavendish og Sagan, som vinder mange af de ’nemme’ sejre, siger han og uddyber:

- Da Joop Zoetemelk og Eddy Merckx vandt, var det en anden tid. Dengang var der ikke så mange, der havde cykelløb som deres levebrød, så sejrene kom lettere til dem. Historisk set hører Valverde helt sikkert blandt de fem største - uden jeg vil sætte navne på de andre.

'Kyllingen' kalder Valverde for en af de fem største ryttere i historien. Foto: AP.
'Kyllingen' kalder Valverde for en af de fem største ryttere i historien. Foto: AP.

Fuglsang viste tænder
Det var ikke kun Valverde, der imponerede 'Kyllingen' i søndagens Liège–Bastogne–Liège. Danske Jakob Fugl havde bestemt noget at flyve for og med, mener 'Kyllingen'.

- Da Ardenner-ugen gik i gang med Amstel Gold Race, skulle vi se noget fra Fuglsang. Det synes jeg, han viste i dag til trods for, at det er svære kår, Astana arbejder under de seneste døgn med Scarponis dødsfald. Så er det mere end godkendt for Jakob at blive nummer 15.

Cykel-eksperten er imponeret over Fuglsangs evne til at sidde med helt fremme på en vanskelig afslutning.

- Det er ikke nemt at sidde med på den allersidste stigning, og han blev alligevel nummer 15 og var med til at køre finalen. Samtidig kørte han vel kun 10-12 sekunder i mål efter Valverde.

Danske Jakob Fuglsang leverede en flot præstation i søndagens klassiker, selvom hans holdkammerat Michele Scarponi døde for et par døgn siden. Foto: AP.
Danske Jakob Fuglsang leverede en flot præstation i søndagens klassiker, selvom hans holdkammerat Michele Scarponi døde for et par døgn siden. Foto: AP.

Sad med tårer i øjnene
De seneste døgn har det været hårdt for mange cykelryttere, særligt for Fuglsang og de andre Astana-ryttere, efter de mistede Scarponi, som døde i en træningsulykke.

Men det har også været svært for 'Kyllingen', fortæller han.

- Der er da ikke nogen tvivl om, at det har taget noget fokus og energi. En ting er jo os andre. Jeg sidder selv med tårer i øjnene, fordi det er så tragisk. Man bliver mindet om det konstant.

- Så det kan være svært at sætte sig ind i,  hvor forfærdeligt en holdkammerat har det, og ind i de tanker, det medfører, når man sætter sig op på en cykel. Det kan betyde, man ikke kommer hjem fra løb eller træning, fordi det er så farlig en arbejdsplads.

Men midt i sorgen viste Fuglsang sig fra en smuk side, mener 'Kyllingen'.

- Det er meget individuelt, hvordan folk reagerer på et dødsfald som Scarponis. Nogen kan være blokeret af det, andre kan føle, de sidder med fire ben i stedet for to. Jakob viste sig fra sin bedste side i dag, synes jeg. Der er ikke ret mange ryttere, der ikke har tænkt på Scarponi i dag (søndag, red.).

Dansker mindes afdøde Scarponi: Han lavede sjov i gaden

Dansk toprytter afslører hårdt miljø: Han tog kvælertag på mig

Dansk cykelhåb deler blodigt billede: - Ved ikke hvad der skete

Husker du Hans-Henrik Ørsted: Slagsmål, rivalisering og forfølgelse