Kyllingen om hykleriske Sky: Det er yderst betænkeligt

Tour-vinder Bradley Wiggins fik et højpotent dopingmiddel få dage før Touren 2012, selv om han har pralet med, at han aldrig har fået andre indsprøjtninger end vacciner

Bradley Wiggins nyder enorm popularitet i Storbritannien, men hans lovlige brug af et yderst præstationsfremmende stof, da han vandt Tour de France i 2012, har kastet en skygge over ham. Foto: AP.
Bradley Wiggins nyder enorm popularitet i Storbritannien, men hans lovlige brug af et yderst præstationsfremmende stof, da han vandt Tour de France i 2012, har kastet en skygge over ham. Foto: AP.
Følg Cykling

To uger er gået, siden den russiske hackergruppe Fancy Bear smed de første af hundredvis af fortrolige dokumenter om især vestlige topatleter ud til offentligt skue på nettet. Alle atleterne – der er indtil nu tale om 107 – har på et eller andet tidspunkt modtaget behandling med medicin, der står opført på listen over dopingstoffer.

I Fancy Bears optik har atleterne været dopet. De har haft licens til doping, idet de har fået dispensation til at bruge præstationsfremmende medicin. I juridisk forstand har atleterne intet gjort galt. De har søgt og fået tilladelse – en såkaldt TUE – til at bruge de ellers ulovlige produkter.

Her kunne historien slutte uden at sætte noget dybere aftryk i sportshistorien – hvis det ikke lige var for de mærkværdige helbredsoplysninger, Fancy Bear har lagt frem om den britiske Tour de France-vinder Bradley Wiggins.

Det viser sig, at Wiggins i 2011 som 31-årig opnåede tilladelse til at bruge det højpotente kortison-præparat triamcinolon få dage før Tour de France. Det samme skete få dage før Touren i 2012, som han vandt. Og det skete før Giro d'Italia året efter.

Lidelsen, som krævede indsprøjtninger med triamcinolon, angives i TUE'erne som 'livslang pollenallergi'. Livslang allergi konstateret som 31-årig? Livslang allergi, som åbenbart efter 2013 ikke længere kræver behandling? I det hele taget at bruge triamcinolon som behandling af høfeber virker lidt voldsomt på mig, men det er timingen, der er yderst betænkelig. Tænk sig, at han netop umiddelbart før tre Grand Tours fik behov for et skud kortison.

Det minder mig om en praksis, jeg kender alt fra godt fra min tid som professionel, da det nærmest var rutine, at man fik et skud triamcinolon inden Touren. Det er der en god grund til: Kortison er doping fra øverste hylde, hvor det står ved siden af epo og testosteron. Det er et potent stof, som bare virker. Det er yderst præstationsfremmende. Man kører hurtigere, det udskyder træthedsfornemmelsen, og det er markant vægtreducerende, hvilket virkelig betyder noget, når det går op ad bakke.

Kortison er et rigtigt godt produkt – både for den, der har al mulig grund til at bruge det til lindring, og for den, der bruger det som doping.

Michael Rasmussen er fast cykelsportskommentator på Ekstra Bladet. Foto: Jonas Olufson.
Michael Rasmussen er fast cykelsportskommentator på Ekstra Bladet. Foto: Jonas Olufson.
 

Jeg er helt med på, at den, der lider af for eksempel en betændelsestilstand i knæet, skal have lov til at bruge medicin for at komme sin lidelse til livs. Der er mange ædle grunde til at bruge et stof som kortison.

Man skal bare huske, at når en atlet først har fået papir på, at han må bruge midlet, så har han reelt i op mod en måned lov til at teste positiv for stoffet. Så længe kan det spores i kroppen.

Det giver ham carte blanche til at tage yderligere kortison i mindre doser i de første uger, uden at det kaster en dopingmistanke af sig. Han har lov til at have det præstationsfremmende stof i sin organisme.

Derfor er der mange, der strækker sig langt for at få en læge til at erklære, at kortison er en nødvendighed. Reglerne bliver ændret ofte, men i dag kan det foregå sådan her: Man går til sin læge og siger, man har ondt i knæet. Lægen trykker på det, og man siger av. Så får man et skud kortison i leddet, hvilket ikke kræver TUE, og så husker man at få en lægeerklæring, inden man går.

Denne erklæring viser man så til dopingkontrollen hver gang, man bliver testet, og når man så tester positiv for kortison, er man lovligt undskyldt. Reglerne åbner en ladeport for et gigantisk misbrug af kortison.

Jeg siger ikke, at Bradley Wiggins – eller Chris Froome, som også har indhentet tilladelse til at bruge kortison – har snydt og har skaffet sig licens til doping. Det ved jeg intet om.

Men jeg siger, at det er hyklerisk, at Team Sky tillader holdets kaptajner at køre på medicin, som er præstationsfremmende, når teamledelsen har hævdet, at den hellere trækker en rytter fra konkurrence end at søge en TUE.

Wiggins praler i sin selvbiografi af aldrig at have modtaget en indsprøjtning med andet end vaccine. Men i det skjulte har han altså søgt og fået tilladelse til at få injektioner med kortison. Jeg tror, at Sir Wiggo har en del at forklare, hvis han skal opretholde sin umådelige popularitet i hjemlandet.

Forstår det ikke: Tinkov blander sig i Fancy Bear-afsløringer

Sky-boss forsvarer Tour-vinders brug af kortison

Tour-vindere trækker på skuldrene over doping-lækage

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.