Annonce:
Annonce:

Kyllingen: Riis siger kun det der ikke skader ham

- Jeg er ikke skuffet over Bjarne, for jeg har ingen forventning om, at folk vil skade sig selv, siger Ekstra Bladets cykel-kommentator, Michael Rasmussen om Bjarne Riis’ sparsomme udmelding i kølvandet på dopingrapporten

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)
Annonce:
Følg Cykling

At Bjarne Riis fredag har åbnet munden efter dopingrapporten og egentlig kun erkendt, at han har fejlet som leder, er ingen overraskelse, mener Ekstra Bladets cykel-kommentator, Michael Rasmussen.

- Nej. Bjarne har indrømmet nogle episoder, der nærmest har været uundgåeligt for ham. Der har ikke været andet valg. Og han har indrømmet noget, der ligger uden for forældelsesfristen. Mere kan vi ikke forvente af manden.

- Det er en hel naturlig reaktion, at han ikke har lyst til at skade sig selv mere – på lige fod med alle mulige andre, der har været afhørt.

- Jeg er overbevist om, at der er en masse ting, som Bjarne stadig ikke har fået fortalt i forhold til hele Opéracion Puerto, Ivan Basso og Fränk Schleck. Men vi kan ikke forvente det.

- Han har drevet cykelhold med ambition om at vinde ud fra de præmisser, der var. Og nu reagerer han på samme måde – ud fra de præmisser, der er.

Annonce:

Endelig taler Riis: Jeg har svigtet

- Så jeg er ikke skuffet over hans udmelding, for jeg har ingen forventning om, at folk vil skade sig selv, siger Michael Rasmussen.

Han er også sikker på, at når vi kigger et par år eller tre ud i fremtiden, så ser vi igen en cykelsport med Bjarne Riis tilbage i gamet.

- Det tror jeg, at han er, ja.

- Jeg ved, at der er vedholdende rygter om, at der er folk, der skulle være interesseret i at engagere Bjarne nu, og det her ændrer intet.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der er blevet overrasket over, at Bjarne har været bekendt med, at der har været doping på hans cykelhold.

Udtalelse fra Bjarne Riis

Forleden afsluttede Anti Doping Danmark arbejdet med at undersøge fortiden i dansk cykelsport, da de offentliggjorde deres rapport 'Doping i dansk cykelsport 1998-2015.'

Som bekendt var jeg en central del i rapporten, og jeg blev i flere omgange interviewet af undersøgelsesgruppen som en del af undersøgelsen.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været hårdt at se tilbage på årene før og efter årtusindeskiftet.

Dels fordi det utvivlsomt var en sort periode i cykelsportens historie, dels fordi jeg har et klart medansvar for, at det forholder sig sådan.

Som aktiv dopede jeg mig i en årrække. Og Anti Doping Danmarks rapport konkluderer overordnet, at jeg som holdejer ikke levede op til mit ansvar som øverste chef på et cykelhold og udviste grov forsømmelse.

Der er situationer, som undersøgelsesgruppen og jeg ser forskelligt på. Der er påstande og formodninger, jeg er uenig i, hvilket jeg også har understreget i mine udsagn.

Men bundlinjen er desværre, at konklusionen i undersøgelsen er korrekt.  Det er der ingen tvivl om. Jeg har svigtet mit ansvar.

Jeg var ikke tydelig nok, da jeg i de første år trak grænsen mellem rigtigt og forkert. Jeg har i den periode også sagt ting, der kunne opfattes som om det var i orden at bøje reglerne. Når jeg dengang havde fornemmelsen af, at en rytter var på vej i en forkert retning, var jeg ikke i alle tilfælde hurtig nok til at markere, at den adfærd var uacceptabel.

Min dømmekraft og min ledelse har i flere situationer ikke levet op til det ansvar, jeg havde. Det har jeg erkendt over for undersøgelsesgruppen, det er jeg ked af, og jeg ved, at jeg ikke kan undskylde nok for mine fejl. Jeg ville gerne kunne forklare, hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde, men mine forklaringer vil ikke ændre på, at jeg har truffet en række forkerte valg og beslutninger.

Jeg ved, at mine ord her vil blive vendt og drejet, og jeg vil muligvis blive tillagt en lang række motiver for at skrive dette. Jeg vil gerne understrege, at mit motiv ikke er at bede om eller søge medlidenhed. Det er jeg ikke i en position til. Det må være op til den enkelte at afgøre, hvordan man forholder sig til min person og de fejl, jeg har begået. Jeg er pinligt bevidst om, at mange ikke mener, jeg er værdig til deres tillid, og jeg ved, at det bliver et langt sejt træk at vinde noget af min troværdighed tilbage. Hvis det overhovedet er muligt.

Jeg kommer med denne udtalelse, fordi jeg har behov for at beklage mine fejl og sætte punktum. Jeg har stillet mig til rådighed for såvel UCI’s CIRC-undersøgelse og Anti Doping Danmarks undersøgelse, fordi de er de relevante myndigheder i de sager, der har været. Nu er resultatet af instansernes arbejde offentligt, og det er op til enhver at danne sig sin egen mening.

Jeg håber, at Anti Doping Danmarks arbejde kan medvirke til, at fokus i dansk cykelsport bliver mere fremadrettet og sikre, at unge talenter kan nå langt uden brug af snyd.

I det seneste tiår har cykelsporten taget vigtige skridt i den rigtige retning. Jeg er helt overbevist om, at den er langt renere i dag, blandt andet på grund af Det Biologiske Pas, som vi i 2006 var initiativtager til med vores interne testprogram i samarbejde med Bispebjerg Hospital.

Jeg håber, at den udvikling vil fortsætte. I den forbindelse vil jeg gerne slå fast, at

jeg støtter rapportens anbefalinger og tror, at de kan være vigtige bidrag til cykelsportens fremtid.

Jeg tror, de fleste, der kender mig, ved, hvor meget jeg holder af cykelsporten, og hvor meget den har fyldt i mit liv.  Jeg kunne tilføje, på godt og på ondt.

Venlig hilsen

Bjarne Riis

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: