Kyllingen: Så er det sidste chance!

Col d’Izoard er ikke verdens hårdeste stigning, men hvis Froomes rivaler har modet til at angribe tidligt, kan den afgøre Tour de France

Michael Rasmussen har to gange besteget Col d'Izoard som rytter. Her gælder det som motionist i Ekstra Bladets tjeneste Alpe d'Huez i 2015. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Michael Rasmussen har to gange besteget Col d'Izoard som rytter. Her gælder det som motionist i Ekstra Bladets tjeneste Alpe d'Huez i 2015. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Følg Cykling

BRIANÇON (Ekstra Bladet): Selv om han ikke kom hurtigst op de to gange, han har kørt cykelløb på dagens finalestigning, er Michael Rasmussen ikke synderligt imponeret af Col d’Izoard i sig selv.

Men som finalebjerg i et Tour de France, hvor de fire bedste i klassementet ligger inden for et minut, kan den mytiske tinde ændre alt, mener han.

- Izoard er ikke verdens hårdeste stigning, for selv om det rager højt op, så er man allerede ganske højt oppe, når stigningen begynder. De sidste otte kilometer er dog stejle, og dem skal man ikke tage fejl af. Der kan man virkelig gøre en forskel, siger Rasmussen.

Han sad i feltet, da Tour de France i 2006 på 15. etape til Alpe d’Huez gik over Col d’Izoard, og han har også i Giro d’Italia besteget bjerget på en etape, der sluttede i Briançon. I Touren i 2006 var det Stefano Garzelli, der var først over Izoard, mens Fränk Schleck vandt etapen på Alpe d’Huez. Rasmussen vandt bjergtrøjen det år.

Kort før toppen af Izoard er legenderne Fausto Coppi og Louison Bobet æret med en mindeplade for deres bedrifter på det mytiske bjerg. Foto: All Over Press.
Kort før toppen af Izoard er legenderne Fausto Coppi og Louison Bobet æret med en mindeplade for deres bedrifter på det mytiske bjerg. Foto: All Over Press.
 

- Officielt stiger Izoard i snit lidt over syv procent, men det er et skævvredet billede, for et par kilometer fra toppen er der faktisk en nedkørsel på omkring en kilometer, før det går opad igen. Den reelle, gennemsnitlige stigning er snarere ni procent, siger Rasmussen.

- Og så kan der ske noget – både positivt og negativt – for dem, der vil udfordre Chris Froome. Hvis nogen virkelig vil vinde Tour de France, så skal han angribe tidligt, så der er tid til at vinde tid på Froome.

- Det nytter ikke at angribe en kilometer fra toppen, for så kan man i bedste fald vinde 15 sekunder, og man har brug for mindst et minuts forspring til Froome inden enkeltstarten, hvis man vil gøre sig forhåbning om at vinde samlet, siger Rasmussen.

Han fortæller, at ruten op ad bjerget slår et knæk i landsbyen Brunissard, hvorefter det for alvor stiger. Derfra er der otte kilometer til toppen, og det er senest der, at Aru, Uran eller Bardet skal sætte ind, siger Rasmussen.

Hængte sig i cykelkrog: Utroskab drev Tour-vinder i døden

Trodsede streng far: Tour-vinder kørte under falsk navn

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.