Kyllingen vil se handling: Spark chefen ud!

Står det til Michael Rasmussen, må Team Sky-manager David Brailsford forlade holdet, hvis feltets største mandskab skal opretholde bare et minimum af troværdighed efter kritisk rapport

Ifølge Michael Rasmussen er David Brailsford blevet en for stor belastning for Team Sky. Foto: Ernst van Norde
Ifølge Michael Rasmussen er David Brailsford blevet en for stor belastning for Team Sky. Foto: Ernst van Norde
Følg Cykling

IKKE MEGET NYT kom for en dag, da en efterforskningskomité nedsat af det britiske parlament i går barslede med en rapport om doping i britisk cykelsport.

Langt det meste af indholdet var kendt stof, men nu er der pludselig nogle folkevalgte, der drager konklusioner, og det trækker dybe spor i Team Skys højglanspolerede overflade.

Min konklusion er denne: Spark chefen ud! Hvis Team Sky skal redde den sidste rest af troværdighed, så må den magtfulde teammanager David Brailsford ud af billedet.

Han er ganske enkelt blevet en for stor belastning for holdet.

Holdets engang så renskurede image som renere end rent er for længst splintret, men endnu er der håb om, at feltets største og rigeste hold kan ride stormen af.

Drastiske skridt er dog nødvendige, og ud over et farvel til Brailsford må holdet også skride til suspension af stjernerytteren Chris Froome.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

HAN SLÅS AKTUELT mod en dopingsag på grund af en belastende kontrol under Vueta a España, men han har ifølge reglerne ret til at køre. Og det gør han så.

Det strider bare mod alt, hvad Team Sky engang hævdede at stå for. Engang var der ikke plads til den mindste tvivl, og folk blev fyret på grund af fortidige synder i et forsøg på at håndhæve en streng nultolerance over for doping.

Nu kører holdets toprytter så rundt med en dopingsag hængende over hovedet, mens Brailsford forsøger at konstruere en sammenhæng mellem det, holdet siger og gør. Det er ingen let opgave.

SIDEN HOLDETS DEBUT på World Touren i 2010 har holdet dyrket interessen for detaljen og har optimeret alt, hvad der optimeres kan. De såkaldte ‘marginal gains’ var det, forstod man på Brailsford, der adskilte Team Sky fra resten af feltet. I dag ved vi, at der ikke er den store forskel.

Det, der er foregået på Team Sky med systematisk brug af kortison, foregik også på de hold, jeg kørte på i min karriere i 00’erne. Både på Rabobank og på Team CSC var kortison et basisprodukt i lægetasken.

Foto: AP
Foto: AP

Rapporten fra efterforskningskomiteen slår fast, at Bradley Wiggins var på kortison, da han vandt Touren i 2012. Videre forstår man, at flere af hans holdkammerater givetvis også fik behandling med stoffet med henblik på at hjælpe ham til sejr i løbet.

DET FASTSLÅS OGSÅ, at brugen af kortison på holdet ikke kun fandt sted af lægelige hensyn, men blev sat i værk på grund af stoffets præstationsfremmende effekt.

Det er det, man kalder doping. Ingen regler blev brudt, men en etisk grænse blev helt klar overskredet - med Brailsfords vidende og accept.

Det er tid for Team Sky at skille sig fra fortidens fejltagelser, og det gøres kun ved at trække en streg i sandet og starte forfra med ny bemanding på de ledende poster.

Wiggins om anklagerne: Nogen forsøger at få mig ned med nakken

Tour-vinder afsløret: Behandlet med kortison i fire år

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+