Kyllingens Tour-skandale kostede ham alt

Det var en utaknemlig rolle, Jacob Bergsma indtog som pressechef for Rabobank under Tour de France i 2007

Pressechef Bergsma fortæller pressen, at Michael Rasmussen ikke får lov at stille til start den følgende dag - og hvorfor, tilbage i 2007.
Følg Cykling

Jacob Bergsma var pressechef for Rabobank, da holdet flåede Michael Rasmussen ud af Tour de France og dermed gjorde, at han ikke kunne forsvare løbets gule trøje i 2007.

Løbet blev den tidligere pressechefs sidste, efter han havde dækket løbet som journalist og siden pressechef med glæde. Hvorfor det skulle gå så vidt, er han ikke klar over.

- Det var hele mit liv, der blev forandret. Jeg går stadig i seng hver dag og vågner op med spørgsmålet om, hvorfor det skulle få så voldsomme konsekvenser for mig. Hvad gjorde jeg galt? siger han til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Alt pegede på, at danske Michael Rasmussen ville køre Tour-sejren hjem, da han kørte alene over stregen på 16. etape af 2007-løbet. Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix
Alt pegede på, at danske Michael Rasmussen ville køre Tour-sejren hjem, da han kørte alene over stregen på 16. etape af 2007-løbet. Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix

Ødelagde karrieren
Den dengang 33-årige Michael Rasmussen havde tre minutter og ti sekunder i forspring til Alberto Contador i klassementet, da Rabobank hev danskeren ud af løbet efter 16. etape, som 'Kyllingen' vandt på Col d'Aubisque.

En presset Jacob Bergsma kunne om aftenen så fortælle foran en samlet verdenspresse, at det var slut med danskeren ved årets Tour efter etapen.

Rasmussen forstår dog ikke, at lige pressechefen skulle levere nyheden.

- Det kan godt undre mig, at Theo de Rooy (Rabobanks manager på det tidspunkt, red.) ikke havde modet til at overlevere nyheden selv til holdet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det var jo hans beslutning, officielt i hvert fald, tilføjer han.

Beslutningen blev truffet, da det blev offentligt kendt, at Rasmussen ikke havde opholdt sig i Mexico.

Inden Bergsma gik til pressen med nyheden, var det også ham, der måtte give den til holdets ryttere, der blev samlet i bussen inden for at blive delagtiggjort, fortæller Michael Rasmussen.

Umiddelbart efter var fortvivlelsen tydelig for danskeren.

- Min karriere er ødelagt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, eller hvor jeg skal tage hen, sagde han til hollandske Algemeen Dagblad dengang.

Alt og alle i sportens verden lyttede med, da Jacob Bergsma fortalte, at Rabobank havde trukket Michael Rasmussen ud af Tour de France i 2007. Foto: Stefano Rellandini/Ritzau Scanpix
Alt og alle i sportens verden lyttede med, da Jacob Bergsma fortalte, at Rabobank havde trukket Michael Rasmussen ud af Tour de France i 2007. Foto: Stefano Rellandini/Ritzau Scanpix

Ikke meget til overs
Ligesom Bergsma blev livet vendt op og ned efter Touren i 2007 for Rasmussen, der siden ikke kørte på samme høje niveau.

Han har dog ikke stor medlidenhed med Bergsma og resten af toppen på det tidligere Rabobank-hold.

- På bundlinjen tror jeg ikke, jeg har det store til overs for de ledende skikkelser på Rabobank, siger han.

- Mange ting kan være retfærdige og uretfærdige i den her sport, lyder det ligeledes den tidligere indehaver af den gule trøje.

Nu taler Nicki om sin doping: Jeg er flov

Ballade med dansk Tour-start

Kyllingen om DCU: Syg ledelseskultur

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde