Læge holdt Tour-vinders medicinforbrug skjult

Tilliden til Team Sky blev kun yderligere svækket, da en britisk parlamentskomite fortsatte sin kulegravning af storholdet og den britiske cykleunion

Bradley Wiggins er umådeligt populær i Storbritannien, men sagen om Team Skys fordækte medicinforbrug truer hans position som briternes darling. Foto: AP.
Bradley Wiggins er umådeligt populær i Storbritannien, men sagen om Team Skys fordækte medicinforbrug truer hans position som briternes darling. Foto: AP.

Den tidligere Team Sky-læge Richard Freeman, som meldte sig for syg til at blive afhørt af en britisk parlamentskomite onsdag, er efter alt at dømme færdig som sportslæge, idet høringen afslørede decideret lægesjusk fra hans side.

Det skriver avisen The Independent, som betegner høringen som ’ødelæggende’ for Team Sky, teamchef David Brailsford og det britiske cykleforbund British Cycling. Deres troværdighed ‘hænger i laser’, skriver avisen.

Parlamentskomiteen efterforsker doping i britisk idræt og har lagt særlig vægt på omstændighederne omkring en mystisk medicinpakke, som Team Sky i juni 2011 fik fragtet fra Storbritannien til holdets delegation i det franske etapeløb Critérium du Dauphiné.

Længe kunne holdet ikke redegøre for indholdet i pakken, før en hårdt presset David Brailsford omsider erklærede, at den ifølge Freeman indeholdt hostemedicinen Fluimucil – et lovligt produkt, som kan købes i håndkøb i Frankrig.

David Brailsford (th) i samtale med Tinkoff-ejer Oleg Tinkov under Tour de France 2015. Foto: Brian Askvig.
David Brailsford (th) i samtale med Tinkoff-ejer Oleg Tinkov under Tour de France 2015. Foto: Brian Askvig.
 

Onsdag skulle Freeman have forklaret yderligere om pakken og den medicin, han som læge har ordineret til Wiggins.

Hans sygemelding forhindrede en afhøring, idet han ifølge britiske medier også erklærede sig for svag til at besvare spørgsmål via Skype.

Ikke desto mindre kom det frem under høringen, at Freeman i flere år forsømte at føre journal over Wiggins’ medicinforbrug, hvilket var kilde til dyb frustration i det britiske antidopingagentur, UKAD.

Endnu før, agenturet fik fingre i de efterspurgte data, mistede Freeman angiveligt alle oplysninger, da hans bærbare computer blev stjålet under en ferie i Grækenland.

UKAD-chef Nicole Sapstead erklærede onsdag over for parlamentskomiteen, at hun oplevede både Team Sky og British Cycling som undvigende, når UKAD forsøgte at få indsigt i Wiggins’ forbrug af kortison til påstået behandling af hans livslange astma og allergi.

Team Sky har altid haft en stærk antidoping-profil, men den er blevet noget flosset i kanterne på det seneste. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Team Sky har altid haft en stærk antidoping-profil, men den er blevet noget flosset i kanterne på det seneste. Foto: Tariq Mikkel Khan.
 

Sapstead ønsker nu, at den britiske sundhedsstyrelse tager affære. Hun sagde under høringen ifølge The Independent, at hun fandt det ’sært’, at et hold som Team Sky, der hviler på idéen om, at man kan vinde selv de største løb uden brug af doping, ikke førte detaljerede optegnelser over rytternes medicinforbrug.

UKAD-chefen fastslog ifølge avisen, at den manglende journalføring på holdet tillod Team Sky at bestille kortisonpræparatet triamcinolone i et omfang, der ville have været ‘overdrevet’, hvis det alene var til brug for Bradley Wiggins.

En alternativ forklaring er, skriver The Independent, at det stærkt præstationsfremmende middel blev indkøbt til brug for ‘en masse ryttere’ på holdet.

Holdet forhindrede dog Sapsteads UKAD-efterforskere i at komme til bunds i sagen med henvisning til den enkelte rytters ret til et privatliv.

Bradley Wiggins under Tour de France 2012, som han vandt. Umiddelbart inden løbet fik han tilladelse til at bruge det stærkt præstationsfremmende kortison mod påstået astma og allergi, afslørede den russiske hackergruppe Fancy Bears år senere. Foto: Claus Bonnerup. Cykling Sky-læge melder afbud til afhøring

Bradley Wiggins på vej mod den samlede sejr i Tour de France 2012. Foto: Claus Bonnerup. Cykling Holdkammerat garanterer: Tour-vinder har aldrig dopet sig

Sir David Brailsford fotograferet under Tour de France sidste år, hvor Team Sky atter tog den samlede sejr. Foto: Claus Bonnerup. Cykling Udskældt Sky-boss parat til at træde tilbage

32 kommentarer
Vis kommentarer