Legende hyldes verden over: - Jeg er hårdt ramt

Eddy Merckx, den største cykelrytter gennem alle tider, hylder Raymond Poulidor, som døde tidligt onsdag. Fra alle sider i cykelsporten udtrykkes sorg over tabet af ‘Poupou’

Følg Cykling

En samlet cykelverden begræder tabet af en af sportens koryfæer, nemlig Raymond Poulidor, som døde tidligt onsdag nogle uger efter at være blevet indlagt svag og afkræftet på hospitalet i sin hjemby, Saint-Léonard-de-Noblat nær Limoges.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, løbsarrangører, cykelhold, nuværende og tidligere ryttere, medier og talløse fans udtrykker på sociale medier sorg over tabet af den franske nationalhelt.

Også den største cykelrytter gennem alle tider, belgieren Eddy Merckx, hylder sin ven og rival, som han slog igen og igen i kampen om sportens største trofæ, den gule trøje i Tour de France.

Til avisen Het Nieuwsblad siger Merckx ifølge cyclingnews.com, at verden har mistet et monument, et ikon, med Poulidors død.

- Man kan ikke forestille sig hvor populær, ‘Poupou’ var i Frankrig. Det konstaterede jeg hvert år under Tour de France, siger Merckx med brug af Poulidors kælenavn.

- Vi har Jacques Anquetil og Bernard Hinault (femfoldige Tour-vindere, red.) som uforglemmelige ryttere i Frankrig, men jeg tøver ikke med at bringe Poulidor ind i billedet.

- Han er måske den sportsmand, som nød størst popularitet i Frankrig. Jeg er hårdt ramt, siger Eddy Merckx til avisen.

Eddy Merckx har kun gode ting at sige om sin afdøde rival Raymond Poulidor. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
Eddy Merckx har kun gode ting at sige om sin afdøde rival Raymond Poulidor. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
 

'Poulidor vil for altid have den gule trøje i franskmændenes hjerter,' skriver Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, på Twitter:

Poulidor var kendt som ‘den evige toer’ på grund af hans mange sekundære placeringer i Tour de France, men han vandt flere løb i sin lange karriere end de fleste ryttere kan drømme om. Han vandt Vuelta a España i 1964 og slog også Eddy Merckx i store etapeløb.

- Han forærede intet væk. Kunne han slå mig, så gjorde han det. Se blot hans sejre over mig i Paris-Nice, hvor han tog førertrøjen fra mig på enkeltstarten på løbets sidste dag, siger Merckx til Het Nieuwsblad med tanke på det franske etapeløb i 1972 og 1973.

Poulidor vandt syv etaper i Tour de France. Den sidste vandt han i 1974, da han på Pla d’Adet kørte fra Merckx og skar næsten to minutter af Merckx’ samlede forspring. Belgieren vandt alligevel sin femte Tour de år, mens Poulidor atter blev nummer to. 

Efter deres karrierestop i slutningen af 1970’erne udviklede de to rivaler et venskab, som hvert år tydeligt kom til udtryk med hjertevarme, brede smil og omfavnelser, når de mødtes under  Tour de France. 

- Jeg har sjældent mødt en så charmerende person. Han var min meget gode ven, siger Eddy Merckx til avisen Het Laatste Nieuws ifølge cyclingnews.com.

Også Poulidors børnebørn, cykelrytterne David og Mathieu van der Poel, udtrykker på sociale medier deres sorg over tabet af deres morfar:

Legende forgudet i hjemlandet: - Nu er han indlagt

Levede det søde liv: Tour-stjerne døde alt for tidligt

Døden i vejkanten: Tankbil mejede tilskuere ned

Tour-vinder uden selvtillid: ‘Langt over grænsen til det neurotiske’

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+