Annonce:
Annonce:

Legenden er imponeret af danskerne: Her er hans bedste råd

Fabian Cancellara er imponeret af det danske talentarbejde, men han minder om, at en VM-medalje som ungdomsrytter ikke er garanti for en stor karriere 

Fabian Cancellara er en god bekendt af dansk cykling efter sine år på Bjarne Riis' cykelhold. Han lod sig pensionere sidste år, men han følger stadig sporten tæt. Foto: Jonas Olufson.
Fabian Cancellara er en god bekendt af dansk cykling efter sine år på Bjarne Riis' cykelhold. Han lod sig pensionere sidste år, men han følger stadig sporten tæt. Foto: Jonas Olufson.
Annonce:
Følg Cykling

Efter sigende tjente Fabian Cancellara 27 millioner kroner årligt på det amerikanske Trek-hold i årene frem mod sin pensionering sidste år. I sine 16 år som professionel opnåede han rigdom og berømmelse som få i cykelsporten, men lige præcis de to ting jagtede han aldrig, og han råder i dag de unge danske talenter, der myldrer frem i disse år, til at følge hans eksempel.

- Glem alt om penge. Følg passionen, vær tålmodig, hav det sjovt. Hvis talentet er der, skal pengene nok komme, siger Fabian Cancellara i telefonen fra Schweiz.

Syv af cykelsportens monumentale klassikere vandt han i karrieren, og dertil fire VM-titler i enkeltstart, så en rytter af hans kaliber støder man sjældent på. Men måske har 19-årige Mikkel Bjerg kvaliteterne til at blive en ny Cancellara.

Mikkel Bjerg sejrede suverænt i U23-rytternes enkeltstart ved VM i Bergen i september. Foto: AP.
Mikkel Bjerg sejrede suverænt i U23-rytternes enkeltstart ved VM i Bergen i september. Foto: AP.

Annonce:

I Norge i september blev Bjerg den mest suveræne U23-verdensmester nogensinde, da han tog titlen med over et minut til sin nærmeste rival. Dermed leverede han et bedre resultat ved VM end Cancellara, da han var på den alder. Schweizeren vandt i 2000 sølv ved U23-VM efter russeren Evgeni Petrov.

- Mikkel vandt en ret imponerende sejr. Det må man sige. Vinder man så overbevisende i en så ung alder, så er der noget at bygge på. Nu er spørgsmålet så bare, hvordan han forvalter sit talent, siger Fabian Cancellara.

- Hvor tålmodig er han? Hvor stærk er han mentalt? Er han holdspiller? Er det penge, der driver ham? Eller er det viljen til sejr? Der er mange spørgsmål, der rejser sig.

- Vejen til World Tour kan synes at være banet allerede, men der er stadig lang vej for en så ung rytter. Mikkel har potentiale til at blive World Tour-rytter, og han skal nu gå gennem en modningsproces, som vil afgøre, om hans karriere bliver storslået eller bare ordinær, siger Fabian Cancellara.

Annonce:

Mikkel Bjerg har i 2018 valgt at køre for det amerikanske hold Hagens Berman Axeon, som ventes at rykke op i sportens 2. division fra nytår. Holdet drives af den tidligere pro-rytter Axel Merckx og har udmærket sig ved at være en talentfabrik uden sidestykke.

- Jeg er sikker på, at der var World Tour-hold, der viste interesse for Mikkel, men jeg tror, han har truffet et godt valg ved at køre på prokontinentalniveau i et par år, siger Fabian Cancellara.

Fabian Cancellara indstillede sin karriere efter OL i Rio sidste år. Her er han fotograferet sammen med hollænderen Bauke Mollema på Trek Segafredos træningslejr på Mallorca i februar 2016. Foto: Jonas Olufson.
Fabian Cancellara indstillede sin karriere efter OL i Rio sidste år. Her er han fotograferet sammen med hollænderen Bauke Mollema på Trek Segafredos træningslejr på Mallorca i februar 2016. Foto: Jonas Olufson.
 

- Det professionelle felt gennemgår store forandringer - ikke mindst med det færre antal ryttere i feltet fra næste sæson - og når han ikke er vant til at køre de store løb, ville det være en enorm omvæltning for ham at køre på World Tour nu.

- Med færre ryttere på hvert hold vil hver enkelt rytter blive presset mere, og jeg tror, at Mikkel vil nyde godt af et par år på prokontinentalniveau først, siger Cancellara og understreger, at det er vigtigt for en nyprofessionel rytter at få sin sult efter sejre stillet.

Annonce:

- Man kan faktisk miste sin vindermentalitet, hvis den ikke bliver vedligeholdt. På World Tour ville Mikkel uden tvivl blive placeret i hjælperens rolle, som er svær at komme ud af, siger Cancellara.

- Men på Axels hold får han givetvis mulighed for at køre sin egen chance i mange løb.

- Hvad skal en ung rytter gøre for at nå sin drøm om at blive professionel?

- Han skal sørge for stadig at have det sjovt med sin sport, og han skal lade være med at gå i panik, hvis han ikke her og nu får sin store chance, siger Fabian Cancellara.

- Det kræver seriøsitet og hårdt arbejde at opbygge en karriere og opnå succes i sin sport, men man må for alt i verden ikke blive gammel oppe i hovedet for tidligt.

- Forbliv ung. Nyd sporten og hav det sjovt. Man må ikke forsømme sin træning, men det må heller ikke blive en sur pligt. Hver eneste dag kan ikke være perfekt, og derfor er det passion, der skal være drivkraften, siger Cancellara.

- Og det vigtigste: Husk, at penge ikke er alt.

***

Cancellara om ny dansk guldalder: Sig tak til Riis

Fabian Cancellara kørte i fem sæsoner på Bjarne Riis' cykelhold. Her er de fotograferet i 2007, da holdet hed Team CSC. Foto: AP.
Fabian Cancellara kørte i fem sæsoner på Bjarne Riis' cykelhold. Her er de fotograferet i 2007, da holdet hed Team CSC. Foto: AP.
 

Annonce:

Efter 1990'ernes dopingdrevne danske triumfer i nogle af verdens vigtigste løb har dansk cykelsport sat kurs mod en ny guldalder. Danske talenter høster medaljer ved de største mesterskaber og imponerer på alle niveauer, og det kan man takke ikke mindst Bjarne Riis for.

Det mener den tidligere toprytter Fabian Cancellara, som vandt nogle af sin karrieres største sejre under Riis' lederskab.

- Jeg må sige, at dansk cykling virkelig leverer gode ryttere i disse år, og årsagen skal helt sikkert søges i det stærke cykelmiljø, som er skabt i Danmark gennem mange år, siger Cancellara.

- Der var store ryttere i 1990'erne med Rolf Sørensen og Bjarne Riis, og så var der senere et væld af ryttere, som var dygtige og stærke cykelryttere, og de havde alle passionen til fælles.

- Som Tour-vinder er Bjarne Riis naturligvis den mest fremtrædende, men mange, mange ryttere har givet noget tilbage til sporten og har arbejdet med de unge.

- Så sig tak til Bjarne og alle de andre, siger Cancellara.

Annonce:

Han overser ikke, at Riis og flertallet af 1990'ernes store navne har erkendt dopingmisbrug, og at deres præstationer skal ses i det lys. Han hæfter sig dog snarere ved den positive betydning, de efter hans mening har haft for den udvikling, der er sket i dansk cykelsport.

- Bjarne og Kim (Andersen, red.) og mange andre store navne fra de år har været involveret i de negative historier, men på bundlinjen står stadig, at de har arbejdet hårdt for cykelsporten og har spillet en vigtig rolle for sporten, siger Cancellara og opremser fra hukommelsen op mod en snes danske ryttere og sportsdirektører, som han har arbejdet sammen med sin lange karriere.

- Uden alle disse mennesker havde cykelsporten i Danmark aldrig haft det niveau, den har i dag. Der har været et meget stort dansk engagement i cykelsporten, og det har stor betydning længere nede i systemet. Det er med til at skabe vækst i sporten.

- Bjarne har ydet den måske største indsats for dansk cykelsport. Han skabte det første store hold, og i mange år havde han en dansk sponsor, og det gav en enorm energi i cykelmiljøet i Danmark, siger Cancellara.

***

Forsonet efter brud

Annonce:

Fabian Cancellara var en af mange stjerneryttere, som i 2010 vendte Riis ryggen og forlod Team Saxo Bank for at køre for det luxembourgske Leopard Trek.

Det var et hårdt slag mod Riis, men han har siden forsonet sig med alle og samarbejder i dag forretningsmæssigt med flere af sine tidligere ryttere.

Det gælder Fränk Schleck og også Cancellara, som driver et firma med forskellige aktiviteter relateret til cykelsport. En af dem er cykelløbet 'Chasing Cancellara', hvor amatørryttere kan køre om kap med stjernen.

En afdeling af løbet afvikles næste år i Danmark i samarbejde med Bjarne Riis og Virtu Cycling Group.

Dette interview med Fabian Cancellara er foretaget, før de seneste beskyldninger mod ham for brug af mekanisk doping blev kendt. Ekstra Bladet har efter interviewet forsøgt at træffe Cancellara for yderligere kommentarer, men det har ikke været muligt.

Fabian Cancellara

Født: 18. marts 1981 i Wohlen bei Bern, Schweiz (40 år)

Kælenavn: Spartacus

Privat: Gift med Stefanie, far til Giuliana og Elina

Bopæl: Bern, Schweiz

 

Største sejre:

Flandern Rundt (2010, 2013, 2014)

Paris-Roubaix (2006, 2010, 2013)

Milano-Sanremo (2008)

E3 Harelbeke (2010, 2011, 2013)

Strade Bianche (2008, 2012, 2016)

Syv etaper i Tour de France

Tre etaper i Vuelta a España

Tirreno-Adriatico (2008)

Schweiz Rundt (2009)

Post Danmark Rundt (2006)

VM enkeltstart (2006, 2007, 2009, 2010)

OL enkeltstart (2008, 2016)

 

Hold:

2001–2002: Mapei–Quick-Step

2003–2005: Fassa Bortolo

2006–2010: Team CSC / Saxo Bank

2011–2016: Leopard Trek / Radioshack / Trek-Segafredo

Riis blev svigtet af sine egne: Det gjorde ondt

Breschel amok på superstjerne: Kastede med dunke og solbriller

Annonce:

Her er de største danske Tour-ryttere gennem tiderne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: