LeMond: Armstrong fortjener livstid

Storsvindleren Lance Armstrong fortjener sin livstidskarantæne, siger Greg LeMond, der er den eneste amerikaner, som officielt har vundet Tour de France

Greg LeMond finder det fuldt fortjent, at Lance Armstrong er idømt livstidskarantæne. (Foto: AP).
Greg LeMond finder det fuldt fortjent, at Lance Armstrong er idømt livstidskarantæne. (Foto: AP).
Følg Cykling

Lance Armstrong var ikke bare en bølle i feltet, hvor han mobbede enhver, der dristede sig til at kritisere ham, ud af sporten. Hans indflydelse rakte langt videre, og han brugte den til at gøre livet så surt som muligt for enhver, der stod i vejen for ham. Folk som ægteparret Andreu og hans ungdomsidol Greg LeMond.

Den opførsel kan LeMond ikke tilgive, og han finder det fuldt fortjent, at Armstrong er idømt livstidskarantæne. Heller ikke en reduktion af karantænen - hvis Armstrong for eksempel kaster fuldt lys over sin fortid - vil LeMond støtte.

- Hvad skulle det nytte? Hvis der er nogen, der har fortjent livstidskarantæne, så er det denne fyr, siger LeMond torsdag ifølge cyclingnews.com til australske medier i forbindelse med etapeløbet Tour Down Under.

LeMond: Game over i Touren

- Jeg mener, at alle fortjener en ny chance, men det er jo ikke sådan, at han var positiv én gang, tilstod det og beklagede det. Der var tale om gentagne tilfælde af bestikkelse og forsøg på at dække over sandheden. Der har ikke været noget lignende i cykelsportens historie, siger LeMond.

LeMond var den første amerikaner, der vandt Tour de France. Det var i 1986, og han vandt igen i 1989 og 1990. Da han kørte ind i sin karrieres efterår, dukkede Armstrong op som det næste store talent. Han blev verdensmester i 1993, før han blev bremset af en livstruende kræftsygdom. Han ikke bare overvandt sygdommen, men gjorde det i en sådan grad, at han fra 1999 vandt Tour de France syv gange.

LeMond: Utroligt, at der ikke er plads til Wiggins

Forholdet til LeMond var først hjerteligt og siden anstrengt, og det gik helt i hårdknude, da LeMond i 2001 offentligt beklagede Armstrongs samarbejde med den berygtede læge Michele Ferrari. Fra det øjeblik blev LeMond Armstrongs fjende, og i hans verden fortjener fjender - store som små, indbildte og virkelige - at blive kvast, og det blev et vigtigt mål for den da stenrige verdensstjerne.

Han gjorde sin indflydelse gældende over for cykelproducenten Trek, som LeMonds cykelfabrik havde en produktionsaftale med. Trek forsømte efter krav fra Armstrong, som var fabrikkens ansigt og største aktiv, at promovere LeMonds cykelmærke, og det bragte LeMond på randen af ruin.

Psst, Froome: Er du dopet?

- Han pillede et årti ud af mit liv. Jeg synes ikke, at han har vist ægte anger over, hvad han har gjort. Ikke bare dopingen, men det, han har gjort ved mennesker. Han ødelagde dem, siger LeMond.

- Jeg er en person, som ikke bærer nag, men jeg er også realistisk i forhold til, hvem jeg har med at gøre. Jeg ville være villig til at tale med ham - under visse omstændigheder, siger LeMond uden at definere disse omstændigheder.

LeMond og Armstrong har ikke talt sammen siden 2001. Armstrong blev i 2012 idømt livstidskarantæne og tilstod i 2013, at han var dopet, da han vandt Tour de France syv gange. Titlerne blev taget fra ham, og da også Floyd Landis mistede sin Tour-sejr i 2006 på grund af doping, er Greg LeMond officielt den eneste amerikaner, der har vundet verdens største cykelløb.

LeMond håner Armstrong: Du sværter alle til

Armstrong har afgivet forklaring til cykelsportens uafhængige reformkommision, CIRC, som snart ventes at afslutte et års efterforskning af doping og bestikkelse i cykelsporten. Armstrong håber på, at hans medvirken i efterforskningen vil resultere i en reduktion af karantænen, så han igen kan dyrke konkurrenceidræt.

LeMond har på ny fået gang i produktionen af LeMond-cykler og ernærer sig desuden som ekspertkommentator på tv.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.