Leth mindes død stjerne: - Han var elegant og nobel

Jørgen Leth har flere gang mødt nu afdøde Felice Gimondi, der er en af syv ryttere nogensinde, der har vundet både Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana

Jørgen Leth mindes Felice Gimondi, der var en rytter, han havde respekt for. Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Jørgen Leth mindes Felice Gimondi, der var en rytter, han havde respekt for. Foto: Niels Hougaard/Polfoto

Hjerteanfald i havet: En af cyklingens største er død

Den 76-årige italienske cykellegende Felice Gimondi var fredag eftermiddag i vandet på Sicilien, da han pludselig fik et hjerteanfald og ikke kunne reddes af livreddere.

Gimondi er sammen med Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Bernard Hinault, Eddy Merckx og Jacque Anquetil de eneste, der har vundet alle de tre store etapeløb Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana.

Da Ekstra Bladet fanger Jørgen Leth fredag aften, vil han gerne give Gimondi nogle pæne ord med på vejen, for italieneren var en af cykel-kommentatorens yndlingsryttere i 60'erne og 70'erne og fortjener positiv omtale.

- Jeg har mødt ham en del gange, og jeg kunne godt lide ham. Jeg havde respekt for ham. Han var i en klasse for sig, og i de år Italiens største navn, og nok en af de seks-syv største cykelryttere nogensinde, siger Leth til Ekstra Bladet.

Leth var i juli i Frankrig for at dække Tour de France for Citroen: Fotos: CLEMENT MAHOUDEAU/Ritzau Scanpix

Leth er tilbage: - TV2 kunne ikke forstå det

Jørgen Leth på afveje

Gimondi i Giroens lyserøde førertrøje foran Merckx

Gimondi i egen VM-trøje og ved Marco Pantanis side, da han kørte i gult i Tour de France

- Hvis jeg skal sammenligne ham med en rytter fra nutiden, så mindede han lidt om Bradley Wiggins.

- Han var populær, men ikke folkelig. Han var en elegant rytter. Og nobel. Og vandt på en god måde. Ole Ritter talte også altid godt om ham. Han var fornuftig og klog, siger Leth om rytteren, der kørte på Bianchi Campagnolo-holdet med danske Ritter, da Leth lavede filmen 'Stjernerne og vandbærerne'.

I en af filmens smukkeste scener filmes holdet med Ole Ritter og Felice Gimondi bagfra i slowmotion på vej gennem en lille italiensk by.

I 2013 sammenlignede Jørgen Leth også et stærkt udbrud i Tour de France med, hvad Gimondi kunne.

- Pierre Rollands udflugt på dagens etape er et bevis på det samme, og det kan minde en om ryttere som Federico Bahamontes og Felice Gimondi, selvom franskmanden endnu ikke er på deres niveau, lød det dengang fra Leth.

Gimondi vandt Tour de France 1965, Vuelta a Espana i 1968 og Giro d'Italia i 1967, 1969 og 1976.

Udover de samlede sejre i de store etapeløb, så har han også vundet syv etaper i Tour de France, seks i Giroen og en enkelt i Vueltaen, mens han også har vundet Milano-San Remo i 1974, Paris-Roubaix i 1966 og VM i 1973.

Efter karrieren var han tilknyttet cykelholdene Gewiss og Mercatone Uno i ledende roller, og han har også været ansat hos cykelproducenten Bianchi og har været gæst ved de store løb, hvor Jørgen Leth også er stødt på ham.

Blæser på kritik: Jeg har aldrig været bedre

Husker du Superliga-legenden Peter Madsen? Her er han i dag

90'ernes stjerner: Her er OL-heltene i dag