Livet efter Riis: Hvad sker der med de danske ryttere?

Seks danske ryttere er ansat på Tinkoff-Saxo, men de vil næppe alle fortsætte på det russiske mandskab efter sæsonen

Ingen Bjarne Riis hos Tinkoff-Saxo længere. Får det betydning for de danske ryttere på holdet? (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Ingen Bjarne Riis hos Tinkoff-Saxo længere. Får det betydning for de danske ryttere på holdet? (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Er et Team Tinkoff-Saxo uden Bjarne Riis også et udtryk for et Tinkoff-Saxo uden danske ryttere? Seks ryttere med dansk pas kører rundt på holdet i år, men næste år kan det antal være faldet betragteligt.

Fem af dem står foran kontraktudløb, og de kan være på vej væk.

Det vurderer Eurosports cykelkommentator Thomas Bay, som ikke spår et stort dansk islæt på Oleg Tinkovs hold i fremtiden. De unge danskere, der tidligere er kommet ind på holdet, kommer næppe til at køre for holdet.

Det bliver familien - her hustruen Anne Dorthe Tanderup - der kommer til at se mest til Bjarne Riis i den kommende tid, som han dedikerer til familie og venner. (Foto: AP/Alessandro Trovati) Cykling Nu taler Riis - vil hellige sig familien

- Det er slut med danskere til holdet. Ingen har lyst til at komme dertil nu. Men det virker heller ikke ligefrem som om, at der er købelyst fra Tinkovs side i forhold til danskerne, han virker vel lidt anti-dansk for tiden. Så lige nu er det ikke særligt sandsynligt, at det bliver et hold med et stort dansk islæt.

Sammen med Thomas Bay har Ekstra Bladet kigget på de seks tilbageværende danske ryttere på Tinkoff-Saxo og set på deres fremtidsmuligheder.

(Foto: Tariq Mikkel Khan)
(Foto: Tariq Mikkel Khan)

Matti Breschel

Kontraktudløb: I år
Status: Kan blive

- For Matti bliver det ikke noget problem at komme videre. Han viser nu igen sit herlige niveau - startende med VM sidste år og så i forårsklassikerne i år indtil videre. Han har kørt i top 10, som man skal, når man er Matti. Han vil være en gevinst for alle cykelhold. Han er professionel og har et godt renommé. Og han kan måske bedre end andre lukke Tinkovs tosserier ude og fokusere på at lave resultater.

- Han bør i hvert fald ikke få nogen problemer med at få en ny kontrakt med et World Tour-hold næste år. Men det er heller ikke usandsynligt, at han bliver, hvor han er.

Mulige hold: Hvis han vil køre egen chance, er hold som IAM en mulighed. Ellers er hold som BMC, Lotto-Jumbo og Etixx-QuickStep, hvor han vil få flere klasseryttere som holdkammerater, også en mulighed.
 

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)

Michael Mørkøv

Kontraktudløb: I år
Status: Kan være på vej videre

- Mørkøv har desværre haft en lille pause i at levere på sit ellers normale høje niveau som hjælper, men mon ikke han finder det frem igen? Han er en hurtig mand, og han vil være en rigtig, rigtig god rytter at have med i et sprinter-tog.

Mulige hold: Michaels egenskaber i et leadout-tog kunne være det, der bringer ham videre. De fleste inden for sporten ser ham i den rolle. Han har en god topfart og sidder rigtigt. Så han skal til et sted, hvor man gør noget rigtigt ud af at bygge et tog op for en supersprinter. Hold som Cofidis med Nacer Bouhanni, Lotto Soudal med Andre Greipel eller måske især Giant-Shimano, hvor de har så mange sprintere, at de godt kunne bruge en god leadout-mand.

(Foto: Tariq Mikkel Khan)
(Foto: Tariq Mikkel Khan)

Chris Anker Sørensen

Kontraktudløb: I år
Status: Skal videre

- Resultatmæssigt har det godt nok været lidt pauvert de sidste par år, men hans kvaliteter som hjælperytter gør, at han stadig har en plads på World Tour-niveau. Han er en stærk hjælper i bjergene, og jeg ser Chris komme videre på højeste niveau. Han har brug for luftforandring og bør kigge sig om efter et nyt hold.

- Jeg tror, han vil blomstre op på hvilket som helst andet hold. Folk glemmer ikke hans fremragende Tour de France 2012, hvor han var tæt på at vinde etapesejre og bjergtrøjen.

Mulige hold: Han kan fungere som et led på et hold, der vil bygge op omkring en Grand Tour-rytter, hvor man kan bruge Chris som hjælper i den rolle, han har nu. Han kan blive en vigtig brik omkring en kaptajn. Han vil passe ind på de fleste etapeløbshold, der ser lidt stort på brostensklassikerne.

(Foto: Gregers Tycho/Polfoto)
(Foto: Gregers Tycho/Polfoto)

Christopher Juul Jensen

Kontraktudløb: I år
Status: Kan blive

- Der har ikke været resultater endnu, men dem skal han nok få lavet snart, for det er ren og skær uheld, han ikke har dem. Han har taget skridt op i sin udvikling og bliver bedre og bedre, og han har niveauet til at køre på World Tour'en.

- Når folk som Mark Cavendish bemærker ham, jamen så er det et udtryk for, at så er der rigtig mange, der bemærker hans kørsel. Sådan som han kører, kan man ikke udelukke, at han sætter sin signatur på en forlængelse med holdet.

Mulige hold: Folk har set hans kørestil og bemærket, at han er sej. Mange hold kan godt bruge en mand, som kan sidde i fronten i lang tid. Det er svært at sætte hold på, men jeg synes, hans niveau er til øverste hylde, og der fortjener han at blive.

 

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)

Jesper Hansen

Kontraktudløb: I år
Status: Skal videre

- Jesper er en dygtig cykelrytter, og han har et talent, når det går opad, men det vil være svært for Jesper at komme videre på højeste niveau. Man skal stå klart i erindringen hos andre hold og managere, og det gør han ikke. Det er svært som nyprofessionel at skulle lave resultater. Han har virkelig brug for tryghed. Det vanvid, der præger baglandet hos Tinkoff, er nok for voldsomt for ham.

Mulige hold: Jeg kunne sagtens se ham fortsætte karrieren i Team Cult. Han kender holdet, og de kan give ham den tryghed, han har brug for. Det er bestemt sandsynligt.

(Foto: Tariq Mikkel Khan)
(Foto: Tariq Mikkel Khan)

Michael Valgren

Kontraktudløb: Næste år
Status: Han bliver

- Han bliver, hvor han er, for han er kontraktligt bundet, men når vi når til enden af 2016, så får han en rigtig, rigtig stor kontrakt på et World Tourhold.

- Med den udvikling, han har gang i, og de kvaliteter og niveau han konstant fremviser, så er der ingen tvivl om, at hans næste kontrakt bliver rigtig god. Der vil være frit valg på alle hylder for ham til den tid. Med de resultater, som jeg er sikker på, han har i bagagen i 2016, vil han være en dyr herre, for han er leveringsdygtig i resultater i al slags terræn.

Christa Skelde er ærgerlig på Bjarne Riis' vegne, og synes ikke hendes hold er stort nok til, at Riis skal arbejde der (Foto: Ernst van Norde) Cykling Cult-boss: Respektløst at kontakte Riis

13 kommentarer
Vis kommentarer