For to år siden blev hollænderen Lars Boom og Astana hvirvlet ind i en mediestorm, da det viste sig, at en prøve havde afsløret et kortisol-niveau i hans organisme, som var mistænkeligt lavt.
Han havde ikke gjort noget ulovligt og var ikke testet positiv, men ifølge den frivillige holdsammenslutning MPCC tydede resultatet af den obligatoriske antidoping-test før Touren på, at Boom havde været i behandling med det præstationsfremmende kortison op til løbet.
Ifølge foreningens regler skulle han derfor holde en løbspause og tages af Tourens startliste. Det kom ikke til at ske, for teamchef Alexandr Vinokurov valgte så blot at melde sit hold ud af MPCC-kaffeklubben.
Sagen vakte dog voldsom røre og slog endnu flere revner i Astanas dengang svært medtagne troværdighed. Og dét altså til trods for, at der ikke var sket brud på antidopingreglerne.
I år er en af Alberto Contadors vigtige hjælperyttere på Trek-Segafredo fundet positiv for epo, men det har forbavsende nok ikke medført andet end et bølgeskvulp i andedammen. Portugiseren André Cardoso er selvfølgelig helt efter sædvane blevet suspenderet og fyret og hængt ud som en styg forbryder – og så taler vi åbenbart ikke mere om det.
Det lader til, at alle stiller sig tilfredse med den sædvanlige fordømmelse af individet, mens holdet og systemet igen går fri. ’Det er et enkeltstående tilfælde’, lyder det igen.
TV 2’s ekspertkommentator Henrik Jul Hansen konstaterede straks, at Cardoso er en lille, dum fisk, og at selv guderne kæmper forgæves mod dumhed. ’Cardoso er en mand, der har vundet ét løb i hele sin karriere’, lyder det fra Jul Hansen, som synes at mene, at dem, der ikke kan vinde et cykelløb – eller måske kun lige ét cykelløb – er dem, der er dumme nok til at tage doping.
Ræsonnementet kan vel kun få følge? Er de små fisk virkelig de eneste, der kan finde på at tage doping? Men hvad så med de store fisk? Jul Hansen mener altså, at de små fisk tager doping uden at vinde, mens de store fisk vinder det hele uden at tage doping.
Det giver kun mening, hvis man er meget naiv eller har en udpræget trang til at opretholde illusionen om en ren sport. Det er, som om ingen ønsker at ødelægge den gode stemning her i Düsseldorf få dage før Touren. Vi skal ikke tale om det der doping og de enkeltstående tilfælde, for forestillingen om de kommende tre ugers rene eventyr på de franske landevejen må ikke ødelægges.
Men virkeligheden er en anden, og det er Cardoso beviset på: Det er den rene sport, der er illusionen. Nu bliver han isoleret, udstødt og stigmatiseret, men han er ikke den eneste, der doper sig.
I Jul Hansens verden er de store fisk alene drevet af vilje, hårdt arbejde, talent og ’marginal gains’. Al erfaring viser, at det ville være letsindigt – for ikke at sige dumt og naivt – at fastholde det synspunkt.
Igen og igen har cykelsporten trukket streger i sandet for at lægge afstand til fortiden. Den seneste blev trukket umiddelbart inden starten på Giro d’Italia, da Stefano Pirazzi og Nicola Ruffoni blev testet positive. Dén streg blev heller ingen skillelinje – og jeg tør også garantere, at Cardoso heller ikke bliver den sidste streg i sandet.
Dansk ekspert overrasker: Han kan vinde Touren
Armstrong raser over udelukkelse: Fuck dem!