Annonce:
Annonce:

Mistanken klæber til Tour-stjerne: Er han ren?

Fabio Aru er aktuelt nummer to i Tour de France, men ikke alle i Tour-karavanen synes godt om at se ham så tæt på den fornemmeste sejr i cykelsporten

Fernando Aru har mange kritikere. Foto: AP
Fernando Aru har mange kritikere. Foto: AP
Annonce:
Følg Cykling

RODEZ (Ekstra Bladet): Det var sent på aftenen. Han var træt, og to gode glas rødvin havde gjort deres virkning. En toptrænet cykelrytter skal ikke have meget indenbords, før tungebåndet løsnes og hæmningerne slippes fri.

Tiden var inde, mente Greg Henderson den aften i april 2015, til at sige det højt, som mange i feltet tænkte, men holdt for sig selv: Fabio Aru er en dopingsvindler. En fusker med rod i sit biologiske pas.

Henderson skrev en besked ladet med ironi på Twitter, da det blev kendt, at Aru forud for Giro d’Italia havde meldt afbud til Giro del Trentino på grund af sygdom.

’Trist at se Fabio Aru ’syg’. Makker, sørg for, at du er ’rask’, når du vender tilbage til vores sport. Det vil sige: Ren! Eller bliv væk!’, skrev Henderson til sine omtrent 40.000 følgere på det sociale netværk.

Annonce:

Tweetet blev videresendt til enhver afkrog i cykelsporten, hvor det skabte voldsomt røre. En utvetydig dopinganklage baseret på fordomme snarere end fakta, udtrykt i al offentlighed, er usædvanlig. Mange takkede Henderson for hans åbenhed. Andre fordømte ham.

Allerede næste dag trak Henderson i land – ikke mindst på ordre fra sin teammanager på Lotto-Soudal, Marc Sergeant – og undskyldte over for Aru. Men katten var ude af sækken, og den løber stadig rundt i feltet. Spørger man sig i dag for om Aru i Tour-karavanen, bliver man konstant mindet om Henderson-tweetet.

- Det var nok ikke så klogt lige frem at publicere det på Twitter, men det, Henderson skrev, er der ikke mange her, der er uenige i, siger en teammanager, som betegner Aru som ’farlig’ i den forstand, at ethvert hold løber en risiko ved at hyre Aru.

Annonce:

Ingen af dem, Ekstra Bladet har talt med i Tour-karavanen, har noget konkret at udsætte på den 27-årige rytter. Der er bare noget ved ham, som er utroværdigt. Ingen tør røre ham, siges det. Måske kun det sære UAE Team Emirates, som hævdes at være på jagt efter Aru i håb om at vinde et eller andet næste år.

Sikkert skulle det være, at Aru forlader Astana ved årets udgang, og det forlyder, at netop vished om rivalens farvel var årsag til, at Jakob Fuglsang forlængede sin kontrakt med Astana for to år umiddelbart før Touren.

Fuglsang afviste dog ved Astanas pressemøde i Düsseldorf før starten på løbet, at han kender holdopstillingen næste år, og at det har haft indflydelse på hans valg. Ikke desto mindre ser det ud til, at Aru er fortid på holdet. Han har kørt hele sin professionelle karriere på Astana, og han vil prøve noget nyt.

Opholdet på Astana har ikke gjort noget godt for Arus omdømme. Det kasakhiske hold har holdt sig fri af dopingsager i flere sæsoner nu, men det tvivlsomme ry slipper det nok aldrig af med. Fabio Aru omgav sig dog allerede som ungdomsrytter med en suspekt personage, og det øger ikke hans troværdighed.

Annonce:

Olivano Locatelli hedder manden, der opdagede og formede Aru. Han er en kontroversiel figur i italiensk cykelsport, idet han har forvandlet et væld af spirende talenter til fremtrædende professionelle. Mange af dem blev siden fældet for doping, skriver den franske avis Le Monde og fremhæver, at Locatelli kortvarigt var fængslet i 2003 efter politiets aflytning af hans telefoner og ransagning af hans hjem.

Han var mistænkt for handel med dopingstoffer og for at hjælpe sine ryttere med at undvige dopingkontrol, men han blev aldrig dømt, skriver avisen

I fire år trænede han Fabio Aru frem til 2012, da han blev professionel på Astana. Der blev han en af Guiseppe Martinellis drenge. Den nu 62-årige sportsdirektør er en nøgleperson i italiensk cykelsport som sportsdirektør for store navne som Marco Pantani, Gilberto Simoni og Stefano Garzelli. Grand Tour-vindere og dopingsyndere.

Annonce:

Ifølge Le Monde er Aru – som hans forbillede Pantani var det – Martinellis yndling, og den gamle regner sin protegé for en søn. Han er en voksen mand, Fabio Aru, men han har størrelse og statur som en stor dreng. Let giver han indtryk af at være ubegavet, når han med forstenet mimik ignorerer den, der ved bussen stiller ham et spørgsmål på engelsk. Men man skal vist ikke tage fejl af ham på det punkt.

Martinelli understregede for et par år siden i magasinet Procycling, at Aru er ivrig boglæser – især af sportsbiografier – og at han er ’mere intelligent end en gennemsnitlig knægt’.

- Fabio er den klassiske mønsterelev, mens Marco Pantani var den snu fyr, der lærte lige præcis nok ved bare at læse, hvad der stod på bogomslaget, sagde Martinelli om sine ’sønner’.

- Man skal være forsigtig, når man taler med Fabio, for han ser en i øjnene og røntgenfotograferer en.

Den følelse sidder man ikke nødvendigvis tilbage med, når man har iagttaget ham ved pressemøder her under Tour de France. Snarere end et analyserende, interesseret blik er det tomhed, man fanges af, hvis man opnår øjenkontakt.

Annonce:

- Man kommer ikke let i kontakt med Aru. Han er høflig, men han holder altid en distance, siger Ciro Scognamiglio, som er journalist på den italienske avis Gazzetta dello Sport.

- Når først, man er kommet ind på livet af ham, kan han blive en nær ven for livet. Men det tager tid, og jeg tør godt sige, at han ikke har mange venner i feltet, siger Scognamiglio og fortæller, at Astana-rytteren Paolo Tiralongo er en af Arus næreste venner, og at Aru i øvrigt har ’en fin relation’ til alle på holdet.

- Som person er han meget stille og rolig, siger holdkammeraten Michael Valgren.

- Han hygger med os andre og sidder altid længe ved aftensmaden og snakker. Som cykelrytter er han en, der tør tage skeen i egen hånd – han kører med hjertet.

- Det gjorde min tidligere kaptajn også (Alberto Contador på Team Tinkoff, red.), og det er en fed måde at køre cykelløb på, synes jeg, siger Valgren.

Annonce:

Alle, der taler til citat om Fabio Aru, har kun noget pænt at sige. Lektien fra Henderson-sagen for to år siden er lært. Aru og Astana varslede sagsanlæg, men lod sig formilde af Hendersons beklagelser og lod sagen falde. Siden har ingen ladet tvivlen om Fabio Aru komme til udtryk offentligt.

Men den ulmer under overfladen.

Så skete det igen: Tilskuerne buhede af førertrøjen

Imponerende! 'Han sad jo og lignede noget, der var løgn'

Forrygende Tour-underholdning: Froome fik en alvorlig forskrækkelse

Bliver provokeret af Kyllingen: 'Han er et dårligt forbillede'

Touren ude af kontrol: Topryttere angrebet af bevæbnede tilskuere

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: