Mur på menuen: I dag bliver det stejlt og spektakulært

Den stejleste afslutning: Vinderen af dagens Fléche Wallonne skal have klatrebenene i orden

Valverde var hurtigst på toppen af Mur de Huy (Foto: AP)
Valverde var hurtigst på toppen af Mur de Huy (Foto: AP)

- Den sidste gang op ad Muren har bare alt. Det er kun 1,3 kilometer vej, men da jeg vandt, fortsatte vejen bare i en uendelighed, især på de sidste meter. Jeg har aldrig følt en sådan smerte og ekstase på samme tid.

Sådan lyder det fra den belgiske vinder af Fléche Wallonne 2002, Mario Aerts, da han blev hjemmebanehelt for en dag, efter han havde besejret den skrappe stigning.

For Mur de Huy er den stejleste og samtidig en af de mest spektakulære stigninger i cykelsportens klassikere. 1,3 kilometer lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 9,6, og den rammer 19 procent, når det er stejlest.

Se også: Tinkoff-Saxo degraderer dansker: 'Han svigtede holdet'

Det bliver næsten med statsgaranti denne klassiske stigning, der skal afgøre dagens Fléche Wallonne. Siden 2003 har det nemlig været et næsten samlet felt, der har hamret ind i ’muren’, hvor vinderen til slut har været den, der nåede hurtigst til toppen.

Ekstra Bladets cykelkommentator Michael Rasmussen har aldrig brilleret i det belgiske storløb, men har dog deltaget i løbet og har kørt opad den stejle stigning flere gange. Han fortæller om en spændende finale, der venter rytterne.

- De skal jo over den tre gange i løbet. De første to gange er det dog ikke specielt voldsomt, og ofte vil man næsten se ryttere gå i stå midt i feltet, fordi det ikke går stærkt. Men sidste gang de skal op, der går det altså stærkt. Og den bliver bare stejlere og stejlere.

- Det er en enormt intens finale. Der er pakket med mennesker hele vejen op, stemningen er fantastisk, som den er til cykelløb i Belgien. Det er måske den stejleste stigning i nogen af klassikerne, og den med mest historik, forklarer ’Kyllingen’.

Se også: Chris Anker: Vores fremstød kom for tidligt

Selvom det er stigningen i Huy, der afgører løbet, så er kilometerne på vej mod stigningen også særdeles vigtige, og der skal folk med vinderambitioner have tungen lige i munden.

- Feltet er typisk snævret ind til omkring 80 mand. Der er en voldsom positionskamp på vej mod stigningen, og den er afgørende for, hvordan man klarer sig i finalen. For vejen er smal, og hvis man ikke sidder blandt de første 20, så er det svært at komme frem, og så kan det være slut, siger Rasmussen.

To danskere har vundet den belgiske klassiker. Kim Andersen i 1984, og Bo Hamburger i 1998. Det er ikke videre sandsynligt, at der bliver føjet en 3. dansker til listen. Bedste muligheder har Jakob Fuglsang fra Astana og Michael Valgren fra Tinkoff-Saxo.

Tv2 kl. 14.35

1 af 2 Mur de Huy er en skrap afslutning for rytterne (Foto: All Over)
2 af 2 Valverde var hurtigst på toppen af Mur de Huy (Foto: AP)
2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere