Mystisk pakke skaber cykel-ballade: 'Det ser skidt ud - det giver ingen mening'

Team Skys forklaringer i den verserende dopingundersøgelse bliver ikke købt af dopingkritisk cykel-læge, der selv tidligere har haft med Bradley Wiggins at gøre

Bradley Wiggins er i centrum for en stor undersøgelse, hvor også hans tidligere hold Team Sky er under heftig beskydning. Foto: All Over Press
Bradley Wiggins er i centrum for en stor undersøgelse, hvor også hans tidligere hold Team Sky er under heftig beskydning. Foto: All Over Press

Team Sky er kraftigt under beskydning for brug af præstionsfremmende midler.

I Storbritannien pågår en større udredning fra antidopingagenturet UKAD, og der har netop været afholdt en høring i parlamentet.

Et af de centrale spørgsmål er en mystisk pakke, Team Sky modtog i juni 2011 under det franske etapeløb Critérium du Dauphiné.

Indholdet af den pakke er ifølge Sky-boss Dave Brailsford den lovlige hostemedicin Fluimucil, men den påstand kan ikke bekræftes, da den nu forhenværende holdlæge Richard Freeman imod reglerne ikke har ført journal over de medikamenter holdet og specielt Bradley Wiggins har benyttet.

Selv har han ganske vist påstået det modsatte - der var blot sket det ulyksalige, at hans computer med alle relevante data blev stjålet i 2014 under en ferie i Grækenland.

Den britiske antidoping-chef, Nicole Sapstead, har antydet, at der under afhøringer er kommet forklaringer frem om, at pakken har indeholdt store partier af kortison-præparatet Triamcinolone. Det præparat, Wiggins havde en tilladelse til at bruge og brugte, da han vandt Tour de France i 2012.

Freeman påstod dengang, at de mange medikamenter var til andre patienter end cykelryttere.

Beviserne stjålet
Desværre har Freeman til den netop afholdte parlamentshøring ikke kunnet afgive forklaring på grund af sygdom - så Brailsfords forklaring om Fluimucil forbliver holdets udmelding.

Dave Brailsford har påpeget, at den mystiske pakke blot indeholdt hostemedicin. Foto: Claus Bonnerup
Dave Brailsford har påpeget, at den mystiske pakke blot indeholdt hostemedicin. Foto: Claus Bonnerup

En forklaring, Prentice Steffen, der var Wiggins' læge på Garmin-Sharp og i dag stadig er tilknyttet holdet, der nu hedder Cannondale-Drapac, ikke køber.

- Jeg synes, at det fortsat ser skidt ud. Det forbliver i bedste fald mystisk, at de stadigvæk ikke kan komme med et bedre svar end dette.

- Det hele har trukket for langt ud, før en eller anden kunne indrømme, at det var Fluimucil. Der er fortsat mangel på klarhed over, hvad der er sket i og med, at der ingen journaler er. Det er super uheldigt for dem og for cykelsporten generelt.

- Jeg er skeptisk. Det giver ingen mening, siger han i et interview med Cyclingnews.

Steffen, der har tidligere påpeget, at der i dette kan trækkes paralleller til Armstrong-æraen - hvor han selv en overgang var læge for US Postal og blev fyret for at have nægtet at dope rytterne - forstår heller ikke, at Freeman ikke har en form for backup af sine journaler.

- At man siger, at ens computer ikke har haft backup fra 2011 til 2014, og at man ikke har opdateret journalerne ...

- Det kommer dertil, at det enten er inkompetence eller for at skjule noget, der ikke er efter reglerne, siger Prentice Steffen, der sammen med de øvrige læger på Cannondale benytter en delt Dropbox og derfor overalt i verden kan hente relevante oplysninger på et par minutter.

Bradley Wiggins vandt Tour de France i 2012. Foto: Claus Bonnerup Cykling Presset stiger efter mystisk pakke: Tour-vinder truer journalist med politiet

Bradley Wiggins er umådeligt populær i Storbritannien, men sagen om Team Skys fordækte medicinforbrug truer hans position som briternes darling. Foto: AP. Cykling Læge holdt Tour-vinders medicinforbrug skjult

Bradley Wiggins under Tour de France 2012, som han vandt. Umiddelbart inden løbet fik han tilladelse til at bruge det stærkt præstationsfremmende kortison mod påstået astma og allergi, afslørede den russiske hackergruppe Fancy Bears år senere. Foto: Claus Bonnerup. Cykling Sky-læge melder afbud til afhøring

0 kommentarer
Vis kommentarer