'Nu går det for vidt': Dopere risikerer fængselsstraf

Tyske atleter risikerer nu fængsel i op til tre år, hvis de fældes i en dopingkontrol. - Et gigantisk skridt i den forkerte retning, siger dansk juraprofessor

Tyskerne Jan Ullrich og Erik Zabel var topryttere på tyske Telekom/T-Mobile og har indrømmet, at de brugte doping. Det koster i dagens Tyskland fængselsstraf. (Foto: AP).
Tyskerne Jan Ullrich og Erik Zabel var topryttere på tyske Telekom/T-Mobile og har indrømmet, at de brugte doping. Det koster i dagens Tyskland fængselsstraf. (Foto: AP).

Næppe andre steder i verden var chokket over den omfattende doping i cykelsporten så stort som i Tyskland, hvor sporten nærmest kollapsede, da nationens stolthed, Telekom-holdet, blev afsløret som et kollektiv af dopingmisbrugere.

Tyske journalister fik snart ry for at være branchens mest bidske, og tyske tv-stationer opgav at transmittere fra Tour de France.

Siden er kærligheden til cykelsporten blusset op vort store naboland mod syd, men skrappe midler er nu taget i brug for at undgå en gentagelse af det store Telekom-bedrag.

Ny lovgivning i Tyskland betyder, at en atlet, der fældes for doping, kan idømmes fængsel i op til tre år, mens læger og trænere, som gør dopingmisbruget muligt, risikerer op til ti års fængsel. Det skriver insidethegames.com.

Se også: Årets cykelrytter: Giv doperne livstid

Blandt andet Italien, Spanien og Frankrig har ifølge insidethegames.com allerede indført tilsvarende lovgivning, men det gør giver ikke idéen om frihedsberøvelse for doping mere spiselig.

Det mener juraprofessor Jens Evald fra Aarhus Universitet. Han var i flere år formand for Anti-Doping Danmark og er i dag voldgiftsdommer ved sportsdomstolen CAS.

- Det er et gigantisk skridt i den forkerte retning. At kriminalisere idrætsudøvere og sidestille dem med bankrøvere og voldsmænd gør intet godt for sporten, siger Jens Evald.

- Jeg kan godt forstå de politikere, som mener, at dopingproblemet over år har vokset idrætten over hovedet, men at idømme fængsel for overtrædelser af antidopingreglerne er at gå for vidt. Det ville være bedre at bruge penge på at bekæmpe doping i sport på sportens egne betingelser.

Juraprofessor Jens Evald. (Foto: Polfoto).
Juraprofessor Jens Evald. (Foto: Polfoto).
 

Evald finder større fornuft i at kriminalisere bagmændene end den enkelte idrætsudøver. Han mener, at dopingmisbrug ikke blot handler om en positiv prøve. Det er langt mere komplekst end som så, siger han.

- Umiddelbart ser det ud, som om det er fuldstændigt ligegyldigt hvilken motivation, den enkelte idrætsudøver har haft. Hvis bare, der er en positiv prøve, så risikerer man altså fængselsstraf, siger Jens Evald.

- Men der er forskel på en dopingsynder, der har været forbruger af doping i mange år i overensstemmelse med det kodeks, som måske har hersket i hans sport, og en atlet, som bliver fældet den ene gang, han har valgt at dope sig.

- Hvordan kan det tyske politi finde ud af, om en person har gjort det i mange år, eller om der er tale om en førstegangsforseelse? Jeg synes, det er betænkeligt at gå den vej i dopingbekæmpelsen, siger Jens Evald.

Se også: Tysk forslag: Tre år i spjældet for doping

Et andet endnu ubesvaret spørgsmål er, om det tyske politi nu har tænkt sig at dopingteste atleter, eller om det vil benytte sig at de dopingkontroller, som sportens myndigheder foretager.

- Tyskland vil prøve at komme doping til livs ved hjælp af en klassisk tanke, nemlig at straffer man bare hårdt nok, så forsvinder kriminaliteten måske af sig selv. Det er en gammeldags måde at tænke på, for der er intet, der tyder på, at det er sådan, det forholder sig, siger Jens Evald.

- Kan du se for dig, at en tilsvarende lov blev indført i Danmark?

- Nej, det kan jeg ikke, og det hænger sammen med, at antallet af dopingsager i Danmark er så lavt, at der ikke er brug for sådan en lov, siger Jens Evald.

- I det eksisterende antidopingsystem ligger der allerede nu hårde sanktionsmuligheder. Frihedsstraf er ikke den rigtige vej at gå, siger Jens Evald.

14 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere