Ny løbsserie: Nu kommer cykel-revolutionen

Holdsammenslutningen Velon er klar med et actionfyldt løbskoncept, hvor intensitet, underholdning og ny teknologi skal skabe en helt ny cykelsport

Holdsammenslutningen Velon er klar med en ny løbsserie, som angiveligt vil revolutionere cykelsporten. Foto: Claus Bonnerup.
Holdsammenslutningen Velon er klar med en ny løbsserie, som angiveligt vil revolutionere cykelsporten. Foto: Claus Bonnerup.

Magtkampe mellem løbsarrangører og den internationale cykleunion UCI har i årevis forhindret cykelsporten i at udvikle sig, og holdsammenslutningen Velon tager nu konsekvensen og lancerer en ny, ‘revolutionerende’ løbsserie.

I samarbejde med marketingvirksomheden Infront afvikler Velon i juni første afdeling af et alternativ til Wold Tour-løbsserien, som rummer traditionsrige løb som Tour de France, Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

'Hammer Series' kaldes løbsserien, der har som mål at krone verdens bedste cykelhold via en serie actionfyldte løb, hvor intensitet er et nøgleord. I modsætning til i dag, hvor tilskuere til et cykelløb ofte venter i time efter time på at se rytterne passere én gang - hvilket tager få sekunder - er ‘Hammer Series’ opbygget langt mere tilskuervenligt.

Hvert løb består af tre discipliner, som afvikles på rundstrækninger og strækker sig over tre dage. Der er tale om en holdkonkurrence, hvor ét hold bliver udråbt som samlet vinder af de tre dages konkurrence - først en spurtetape, derpå en bjergetape og til sidst en holdkørsel.

Belgiske Patrick Lefevere er som manager for Quick-Step-holdet en af mange cykelbosser, der støtter det nye initiativ. Foto: Claus Bonnerup.
Belgiske Patrick Lefevere er som manager for Quick-Step-holdet en af mange cykelbosser, der støtter det nye initiativ. Foto: Claus Bonnerup.
 

Første løb bliver afviklet i den hollandske Limburg-provins, som er kendt som hjemsted for forårsklassikeren Amstel Gold Race. De følgende løb i serien vil blive annonceret senere, lyder det i en pressemeddelelse fra Infront/Velon.

Løbsserien er designet i samråd med hold og ryttere, lyder det videre i pressemeddelelsen. Et af de vigtigste mål har været at sikre cykelfans maksimal intensitet og at engagere dem dybt i sporten.

Ved hjælp af tablets og smartphones får tilskuerne mulighed for nøje at følge hver enkelt rytters præstation via aflæsning af hans puls, kadence, kraftudladning (power output) og fart.

Samtidig vil tilskuerne igen og igen kunne se rytterne suse forbi på de korte rundstrækninger, mens kameraer på cyklerne leverer direkte billeder fra feltet, når rytterne er ude af syne. Løbene vil også blive vist på tv, og de afvikles derfor ud på aftenen på tidspunkter, der sikrer et maksimalt antal seere.

De korte rundstrækninger betyder markant indskrækning af det areal, løbene afvikles på, og det lugter - ja, nærmest stinker - af, at arrangørerne vil opkræve entré.

Velon-pressemedarbejder Charlotte Sampson fastslår imidlertid over for Ekstra Bladet, at opkrævning af entré ikke er på dagsordenen. Dog vil der være mulighed for at købe sig til særligt gode forhold i visse områder, meddeler Sampson.

Den trefoldige Tour-vinder Chris Froome stiller næppe til start i det første 'Hammer Series'-løb i juni, men han byder initiativet varmt velkomment. Foto: AP.
Den trefoldige Tour-vinder Chris Froome stiller næppe til start i det første 'Hammer Series'-løb i juni, men han byder initiativet varmt velkomment. Foto: AP.
 

Den folkelige opbakning til projektet må stå sin prøve, men rent sportsligt er ‘Hammer Series’ sikret en god start, idet 12 World Tour-hold og tre prokontinentalhold har givet tilsagn om at stille op. Superstjerner som Chris Froome, Vincenzo Nibali og Tom Boonen er blandt de mange, der byder den nye løbsserie velkommen.

Infront/Velon hævder, at den internationale cykleunion UCI også er begejstret. Det er uvist, hvordan de traditionelle løbsarrangører stiller sig til den nye løbsserie. Mægtigst blandt de gamle arrangører er franske ASO, som driver nogle af de største løb i verden - herunder Tour de France.

Milliardforretningen ASO har længe været udsat fra hård kritik for at stå i vejen for en bæredygtig cykelsport, idet ASO kategorisk nægter at give holdene del i de enorme tv-indtægter fra for eksempel Tour de France.

ASO-pressechef Marion Gachies oplyste sent onsdag til Ekstra Bladet, at ASO ikke umiddelbart vil kommentere den nye løbsserie.

***

Rasmussen: Ingen trussel mod World Tour

Michael Rasmussen i samtale med Rolf Sørensen under sidste års Tour de France. Foto: Claus Bonnerup.
Michael Rasmussen i samtale med Rolf Sørensen under sidste års Tour de France. Foto: Claus Bonnerup.
 

Det bliver da sikkert ganske festligt, folkeligt og fornøjeligt, men den nye løbsserie, som holdsammenslutningen Velon søsætter i juni, bliver aldrig en trussel mod de klassiske cykelløb, som i årtier har tryllebundet cykelfans verden over.

Det mener Ekstra Bladets cykelsportskommentator, Michael Rasmussen, som ser de nye løb som sjov og ballade snarere end en virkelig dyst om en titel som verdens bedste cykelhold.

- Man kan nok kåre verdens bedste cykelhold, men det hold vil aldrig bestå af verdens bedste cykelryttere, siger Michael Rasmussen.

- Det første Hammer-løb skal køres i juni oveni Critérium du Dauphiné, som er et vigtigt forberedelsesløb til Touren. Vi får aldrig Froome, Nibali og Quintana at se i sådan et løb.

- Det er et spændende eksperiment, som Velon sætter i gang, og det inddrager fansene på en ny måde med kameraer på cyklerne og den slags. Jeg er bare ikke en af dem, der falder på halen af benovelse over kameraer, der viser mig en masse cykelryttere bagfra. Det bliver hurtigt uinteressant, siger Rasmussen, som videre tvivler på, at de store kanoner i feltet vil have interesse i, at deres fysiologiske data bliver lagt frem i fuld offentlighed.

- Jeg ville have mine betænkeligheder ved at lade mine konkurrenter vide så meget om min fysik. Det ville de kunne bruge mod mig senere i andre løb, siger Michael Rasmussen.

Bjarne Riis og Tinkoff-Saxo er en del af det nye selskab, der skal ændre sporten (Foto: Tariq Mikkel Khan) Cykling Store cykelhold slår sig sammen: Vil ændre sporten

Oleg Tinkov er klar til at skride (Foto: Tariq Mikkel Khan) Cykling Oleg Tinkov klar til at skride fra det hele

Bjarne Riis har stået på sidelinjen i snart halvandet år, men ved DM i Vordingborg sad han atter i en servicevogn, da han fulgte sin søn Thomas på enkeltstarten sammen med Team Trefor-sportsdirektør Jacob Nielsen. Foto: Claus Bonnerup Sport og Spil Riis 20 år efter sejren: Pengene, netværket og fremtiden

8 kommentarer
Vis kommentarer