Professor om ADD-sagen: Ubegribeligt

Antidopingsystemet har tilsyneladende skrottet idéen om at skabe lige vilkår for alle, siger idrætsprofessor Verner Møller

Se Ekstra Bladets sportsjournalist Brian Askvig forklare om sagen (Foto: Claus Bonnerup/Stig Thøgersen)

Målet med den største dopingefterforskning i danmarkshistorien var at vende hver en sten i cykelsporten, men det viser sig nu, at kun det, som nogle af de mest magtfulde personer i dansk sport finder passende, kommer frem i lyset.

Undersøgelsesgruppen bestående af topfolk i Anti Doping Danmark og Danmarks Idræts Forbund censurerer den endelige rapport og forsøger, som beskrevet på disse sider, at true Michael Rasmussen til at fortie den fulde sandhed.

– Det er ubegribeligt, at det finder sted. Specielt fordi det foregår i Danmark, hvor man hidtil har haft en meget høj faneføring, når det gælder antidoping-arbejdet, siger idrætsprofessor Verner Møller, som var Michael Rasmussens bisidder, da rytteren i januar 2013 aflagde fuld tilståelse og skød den langvarige efterforskning i gang.

Michael Rasmussen er en central person i dopingrapporten. (Foto: AP) Cykling Efter Ekstra Bladets afsløring: Nu kommer doping-rapporten

Det ligner mafia-metoder, når Michael Rasmussen (tv.) af Anti Doping Danmark er blevet truet til at trække sin vidneforklaring mod Nicki Sørensen tilbage. (Foto: René Schütze) Allan Olsen Det ligner mafia-metoder

– Resultatet af undersøgelsen vil falde ind under det, man i antidoping-fagsproget kalder ’tampering with doping control’ – altså noget, der er manipuleret med. Det er forbudt ifølge antidoping-reglerne.

– Det er en redigeret virkelighed, vi får. Man kan håbe, man får et indblik i, hvad der er foregået i dansk cykelsport, men det er og bliver et redigeret indblik, siger Verner Møller.

Møller skrev i 2009 bogen ’Løgn over løgn’ om Michael Rasmussen og skandalesagen fra Tour de France 2007, hvori Møller påviste talløse eksempler på magtmisbrug og dobbeltmoral udøvet af sportens organisationer. Derfor falder han ikke ned af stolen af forbløffelse over den måde, systemet arbejder på i forbindelse med den aktuelle doping-efterforskning.

– Det er komisk, at Anti Doping Danmark truer Rasmussen med en ekstra lang dopingkarantæne, hvis han nægter at være med til at dække over Nicki Sørensen, siger Verner Møller.

Sandheden var ilde hørt i Michael Rasmussens aktive karriere - og det er den åbenbart også bagefter, for Anti Doping Danmark forsøger at presse Rasmussen til at holde tæt med sin viden om, at Nicki Sørensen har tilstået doping. (Arkivfoto: AP). Sport og Spil ADD-skandalen: Rasmussen presset til tavshed

Nicki Sørensen har ifølge et dokument fra Anti Doping Danmark erkendt doping ved OL i 2004, men i den endelige rapport er der ikke et ord om hans tilståelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup). Cykling Afsløring: Dopingrapport dækker over dansk cykelhelt

– Han har indgået et forlig med ADD og DIF om at sige sandheden mod at slippe for en lang karantæne. Men nu skal han forhindres i at sige sandheden, og det sker også under trussel om en langvarig karantæne.

– Man kan åbenbart også blive for ærlig, kan man forstå, siger Verner Møller.

Hvad baggrunden for bortcensureringen af Nicki Sørensen og hans tilståede dopingmisbrug er, kan man kun gisne om. Nærliggende er det at tro, at det sker som modydelse for informationer, som kan fælde personer længere oppe i hierarkiet – eksempelvis Bjarne Riis – men hvis det er tilfældet, har antidoping-arbejdet for alvor bevæget sig ud på et sidespor, mener Verner Møller.

– Det ville være en temmelig ubehagelig udvikling i måden at lave antidoping-arbejde på, idet man så kan angive andre for selv at slippe for straf, siger Møller.

Nicki Sørensen har ifølge et dokument fra Anti Doping Danmark erkendt doping ved OL i 2004, men i den endelige rapport er der ikke et ord om hans tilståelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup). Cykling Nicki Sørensen afsløret: Det er useriøst

– Uanset hvad baggrunden er, så fortæller denne sag mig, at antidoping-myndighederne i Danmark fuldstændigt har skrottet idéen om at skabe lige vilkår for alle atleter.

– Det var ellers selve grundlaget for WADA (det internationale antidoping-agentur, red.) og de nationale antidoping-agenturer verden over.

– Idéen var, at det, der foregik i sporten, skulle være fair og transparent, men her ser det pludselig ud, som om systemet styres af lokumsaftaler og veneration, siger Verner Møller.

Læs de censurerede afsnit her:
Michael Rasmussen følges væk af cykelsponsor Christina Hembo efter hans dopingtilståelse i januar 2013. I dag er en betydelig del af hans forklaring om doping i dansk cykling bortcensureret. (Foto: Claus Bonnerup). Sport og Spil Nicki-sagen: Læs de censurerede dopingafsnit her

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

ADD-rapporten vil kun tilbyde læseren et redigeret indblik i cykelsporten, konstaterer idrætsprofessor Verner Møller. (Foto: Polfoto).
ADD-rapporten vil kun tilbyde læseren et redigeret indblik i cykelsporten, konstaterer idrætsprofessor Verner Møller. (Foto: Polfoto).
 

19 kommentarer
Vis kommentarer