Rasmussen om dopinglæge: Jeg har ondt af ham

Michael Rasmussen spillede en betydelig rolle, da antidopingmyndighederne gik efter dopinglægen Geert Leinders, men danskeren har intet personligt imod lægen

Michael Rasmussen dopede sig i over fem år under lægen Geert Leinders opsyn på det hollandske storhold Rabobank. Nu er Leinders fældet og idømt karantæne på livstid. (Foto: Lars Poulsen).
Michael Rasmussen dopede sig i over fem år under lægen Geert Leinders opsyn på det hollandske storhold Rabobank. Nu er Leinders fældet og idømt karantæne på livstid. (Foto: Lars Poulsen).

Da Michael Rasmussen for to år siden besluttede sig til at lægge kortene på bordet og fortælle om sin dopingfortid, gjorde han det fuldt ud og holdt intet tilbage. Det gik i det lange løb ud over den belgiske dopinglæge Geert Leinders, som netop er blevet idømt livstidskarantæne for sit virke på det gennemdopede Rabobank-mandskab.

- Jeg har faktisk lidt ondt af Geert Leinders, for han har jo blot arbejdet som sportslæge i en tid i cykelsporten, hvor han hverken var værre eller bedre end så mange andre, som stadig er at finde i feltet, siger Michael Rasmussen til Ekstra Bladet.

- Han arbejdede i en tid, da der herskede en kultur, som sporten må gøre op med. Det kræver nogle ofre, og han er så et af dem.

- Jeg glæder mig over, at min udlægning af de faktiske forhold er blevet bekræftet. Men det kan jeg jo umuligt være overrasket over, siger Rasmussen.

Rasmussens detaljerede dopingindrømmelse i 2013 var med til at fælde den belgiske Rabobank-læge Geert Leinders. (Foto: Lars Poulsen). Cykling Rasmussen fælder Rabobank-læge

Leinders var ikke alene cheflæge på Rabobank-holdet. Han var også medlem af bestyrelsen, og det forhold var en skærpende omstændighed for voldgiftsretten AAA, som 16. januar tildelte Leinders karantæne på livstid. Michael Rasmussens vidneudsagn var vigtig i efterforskningen. Ud over sin detaljerede tilståelse i januar 2013 aflagde Rasmussen forklaring i august 2014 i en høring om Leinders.

Geert Leinders arbejdede på Rabobank-holdet fra 1996 til 2009, hvorefter han i en periode var tilknyttet det britiske Team Sky. Michael Rasmussen mødte ifølge sin forklaring til antidopingmyndighederne Geert Leinders, da lægen og Rabobank-manager Theo de Roij opsøgte ham ved klassikeren Lombardiet Rundt i 2002.

Rasmussen kørte da for Team CSC og var ifølge sin forklaring 10 dage tidligere trukket ud af konkurrence af CSC-sportsdirektør Johnny Weltz på grund af brug af epo, som havde resulteret i en for høj hæmatokritværdi. De Roij forsikrede ham, at noget sådant aldrig ville ske på Rabobank, idet Leinders ville tage sig godt af ham.

Ansættelsen som konsulent i Hedensted Kommune er Rasmussens første, siden hans cykelhold, Christina Watches-Kuma, måtte lukke ved årsskiftet. (Foto: Ernst Van Norde). Cykling Nyt job: Kyllingen skal hjælpe misbrugere

Året efter kørte Rasmussen for Rabobank, og helt fra begyndelsen diskuterede Rasmussen - stadig ifølge sin forklaring - sit forbrug af epo med Leinders. Lægen hjalp ham desuden med at dosere insulin, og siden assisterede han Rasmussen med bloddoping.

Rasmussen hævder videre i sit vidneudsagn, at Leinders var informeret om købet af en blodcentrifuge, som Rasmussen havde investeret i sammen med blandt andre østrigeren Bernhard Kohl.

Karantænen til Leinders betyder, at han aldrig mere må træne eller rådgive atleter, som deltager i WADA-sanktionerede konkurrencer - blandt andet alle konkurrencer under Den Internationale Cykel Union.

Desuden må ingen atleter fremover samarbejde med Leinders i henhold til de seneste ændringer i WADA’s kodeks.

0 kommentarer
Vis kommentarer