Respekt: Contador kunne have scoret millioner

Alberto Contador har annonceret sit karrierestop - Ekstra Bladets cykelkommentator Michael Rasmussen mener, beslutningen er truffet på det rigtige tidspunkt

Alberto Contador og Michael Rasmussen under 14. etape af Tour de France i 2007. Foto: AP
Alberto Contador og Michael Rasmussen under 14. etape af Tour de France i 2007. Foto: AP

Mandag 7. august 2017 blev dagen, hvor en af cykelsportens allerstørste ryttere gennem tiden Alberto Contador meddelte sit karrierestop.

En spanier med et hav af store sejre på sit CV stopper sin cykeltilværelse på højeste niveau, når hjemlandets store etapeløb Vuelta a Espana er overstået 10. september i Madrids gader. Der er lagt op til en stor afsked med en af de allerstørste.

Riis ærgrer sig over Contador: Du kunne have vundet Touren igen

Spanieren er enormt populær i det meste af cykelverdenen. Han har tusindvis, nærmest millioner af fans, som helt sikkert begræder dagens nyhed, men måske dagens melding kommer på det rigtige tidspunkt.

Det mener i hvert fald Ekstra Bladets cykel-ekspert Michael Rasmussen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Alberto stadig har masser af højkvalitets cykelløb i sig endnu. Det har han vist siden sæsonstart. Han var 17 sekunder fra at vinde Baskerlandet Rundt, hvor han bliver slået af en helt outstanding Valverde. Det er det, der skiller ham ad fra at vinde World Tour-løb i år, så man kan på ingen måde tale om, at det er en færdig mand, der stopper, lyder det fra Kyllingen.

Contador har flere højkvalitets cykelløb i sig, mener Kyllingen. Foto: Ernst van Norde
Contador har flere højkvalitets cykelløb i sig, mener Kyllingen. Foto: Ernst van Norde

Ud over det nævnte løb, som Rasmussen omtaler, så er Contador også blevet nummer to i to andre World Tour-løb, Katalonien Rundt og i Paris-Nice, hvor han kun var to sekunder fra at vinde løbet, ligesom han i årets første løb Ruta del Sol også fik endnu en andenplads til samlingen.

Så spanieren har et hav af topplaceringer i sæsonen, men han har endnu sin sejr i 2017 til gode. Meget uvant for spanieren, der ellers altid har været garant for sejre i hver eneste sæson. Det er måske også derfor, Contador nu vælger at trække stikket efter sæsonen.

- Vi må erkende, at det ikke er den samme Contador som for år tilbage, hvor folk havde en meget, meget stor respekt for ham og hans angreb, der kunne splitte tingene i atomer. Nu har hans angreb en relativt hurtig ende. Det kan ske, han angriber, men folk ved godt, at der ikke er lige så meget bid i ham mere.

- Så på den baggrund er det overskudsagtig at stoppe nu, mens legen er god. Han kunne godt vælge at tage en to-årig kontrakt sted og tjene mellem otte og 12 millioner kroner, lyder det fra Rasmussen.

Spanieren under Tour de France 2017. Foto: AP
Spanieren under Tour de France 2017. Foto: AP

Dermed slutter en nærmest uhyrlig flot karriere for dette årtis vel nok bedste etapeløbsrytter, der bestemt ikke kan se tilbage på sin karriere med megen fortvivlelse.

- Han har vundet alt, han kan komme i nærheden af som den ryttertype, han er. Han plejer altid at slutte i top 5 i de store etapeløb – men ikke i år. Det har måske gået hans ærekærhed for nær. Han har indset, at han ikke bliver bedre. Han begynder at blive overhalet indenom og udenom af alverdens cykelryttere. Der sker det samme for Contador som for alle andre, alderen indhenter dig.

Kyllingen er stolt af sin duel med Contador
- Du havde selv mange drabelige dueller med Contador tilbage i 2007. Hvordan tænker du tilbage på den konkurrence, I to havde den gang?

- Jeg er glad for, at jeg på et eller andet tidspunkt i min karriere har vist, at jeg kørte hurtigere end det sidste årtis bedste etapeløbsrytter. Den kørsel, han viste dengang, er det, som blev hans varemærke i de efterfølgende ti år, og som har aflivet et utal af modstandere.

- Jeg havde selv Alberto tættest på livet i 07, så det er naturligvis det, jeg husker bedst. Jeg kan huske for ganske nylig, at Alberto lavede interview med den italienske avis Gazzetta dello Sport, hvor han fortalte, hvilken etape han havde haft det allerhårdest i sin karriere, og det var Tour de France-etapen til Aubisque i 2007 (etapen blev vundet af Michael Rasmussen, der dog samme aften blev hevet ud af Touren af sit hold Rabobank, red.). Når jeg hører om det, så husker jeg tilbage på det med stor stolthed, fortæller Rasmussen.

- Hvad er det for en type, sporten snart vinker farvel til?

- Folk kan lide at se ryttere, som kører med hjertet. Det har han altid gjort. Han var ekstremt talentfuld og en ryttertype, som kører meget anarkistisk og aldrig var tilfreds med at blive nummer to. Det er en type, der vil blive savnet.

- Men som person vil man ikke savne ham. Han er en farverig cykelrytter, men han er ikke en farverig personlighed. Han har aldrig været ude med nogen meningsdannende holdninger og har været meget uskyldig. Han har været en god politiker hele vejen igennem, selvom han har mødt stærke personligheder som både Lance Armstrong og Oleg Tinkov.

Spanieren blev frataget Tour-sejren i 2010. Foto: Claus Bonnerup
Spanieren blev frataget Tour-sejren i 2010. Foto: Claus Bonnerup

Den største plet på Contadors karriere var den uheldige ’bøf-sag’, som efterfølgende kostede ham Tour de France-sejren i 2010 og Giro-sejren året efter i 2011. Det er ærgerligt, mener Rasmussen.

- Den sag gør, at det altid vil være en diskussion, hvor mange etapeløb han reelt vundet. Han han vundet Giroen i 2011, og hvad med Touren i 2010, som Andy Schleck i stedet fik tildelt? Og så bliver der stadig også snakket om, hvem der var bedst i 2007.

Derfor slutter han med et brag
Nu mangler blot et løb i en forrygende flot karriere, hvor Contador stiller til start i hjemlandets store etapeløb Vuelta a Espana. Vi så i år den franske hjemmebanehelt Thomas Voeckler køre meget bagi feltet og lade sig hylde af befolkningen, men sådan tror Kyllingen ikke, Contador vil gribe sit sidste løb an.

- Han slutter på hjemmebane, det bliver ikke meget større. Han vil køre med om podieplaceringer i løbet, det er sikkert. Han stiller til start for at lave noget i løbet. Men han kommer helt sikkert også til at nyde det, for han vil blive fejret i hver evig eneste start og målby Spanien Rundt.

Alberto Contador startede sin karrieren på Once-holdet, derefter gik turen til Liberty Seguros, Astana, Discovery Channel, danske Team Saxo Bank, inden han stopper karrieren på det amerikanske Trek-Segafredo-mandskab.

Officielt står spanieren noteret for tre sejre i Vuelta a Espana, to sejre i Giro d’Italia og to sejre i sportens største løb Tour de France.

BLÅ BOG: Cykelrytteren Alberto Contador

Cykelrytteren Alberto Contador meddelte mandag, at han slutter sin karriere 10. september.

Navn: Alberto Contador Velasco

* Født: 6. december 1982 i Madrid-bydelen Pinto (34 år)

* Kælenavn: El Pistolero

* Hold: Trek

* Største sejre:

- Tour de France-vinder: 2007 og 2009

- Giro d'Italia-vinder: 2008 og 2015

- Vuelta a España-vinder: 2008, 2012 og 2014

* Hold:

- 2003-2006: Once-Eroski/Liberty Seguros

- 2007: Discovery Channel

- 2008-2010: Astana

- 2011-: Saxo Bank-Sungard/Tinkoff-Saxo.

* Blev i Tour de France 2010 testet positiv for dopingstoffet clenbuterol. Blev først frikendt af det spanske cykelforbund og siden i 2012 - efter mange udsættelser - idømt to års karantæne af sportsdomstolen CAS.

* Blev frataget Tour de France-sejren 2010 og Giro d'Italia-sejren 2011 på grund af dopingsagen. Karantænen udløb tidligt i august 2012.

Alberto Contador indstiller karrieren

Rystet 'Kylling' helt tæt på ballade: Romerlys landede på sæderne

Tror du, Tour-rytterne scorer kassen? Så tro om igen!

'Den store kanon' gik af: Angreb Tour-gigant med gaffel