Alt syntes tabt for Greg Van Avermaet i søndagens brostensklassiker Paris-Roubaix, da han blev ramt af en serie uheld og med 100 kilometer til stregen stod der i støvet på Haveluy-pavéen med sin livløse cykel og febrilsk forsøgte at tilkalde hjælp.
Men i finalen var han alligevel, hvor alle rivaler frygtede, han ville være: Forrest. Han var den stærkeste og kløgtigste rytter på dagen, og han vandt sit første monument i en formidabel sæson.
- Sammen med Alejandro Valverde (vinder af Catalonien Rundt og Baskerlandet Rundt, red.) er Van Avermaet forårets helt store rytter, siger Ekstra Bladets cykelsportskommentator, Michael Rasmussen.
- Han fik i Paris-Roubaix fænomenal hjælp af sin holdkammerat Daniel Oss, men han var også godt hjulpet af, at Tom Boonen og Peter Sagan havde så travlt med at måle deres vedhæng i en tidlig, tosset og nærmest barnlig styrkeprøve, siger Rasmussen.
De to superstjerner var temmelig optaget af hinanden og lod Van Avermaet køre sit eget løb. Mange dømte ham ude, da han måtte stå af på grund af en defekt, men det franske brostenshelvede viste sig atter som en uforudsigelig størrelse, hvor selv det bitreste uheld kan overvindes.
- Det er sjældent, at man for eksempel i Liège-Bastogne-Liège ser en rytter køre sig i finalen efter at have tabt 40 sekunder på grund af en defekt og står stille, mens de angriber oppe foran, siger Michael Rasmussen.
- Van Avermaet havde som sagt en fantastisk hjælper i Oss, som gav ham tid til at samle sig og forberede sig på afgørelsen. Oss sørgede virkelig for, at Van Avermaet sad i en perfekt situation.
- Der er ingen tvivl om, at Sagan var stærkere end Boonen, men han var uheldig og punkterede to gange på særskilt dårlige tidspunkter, hvor han faktisk var kørt væk.
- Men Van Avermaet var dagens mand, og han vandt fortjent, siger Michael Rasmussen, som til gengæld ikke var imponeret af den danske delegation.
Michael Mørkøv og Mads Würtz Schmidt (Katusha) viste sig over mange kilometer fremme i feltet som hjælperyttere for norske Alexander Kristoff, men holdets offensive kørsel bar ikke frugt.
Mørkøv fuldførte ikke løbet, og det gjorde Søren Kragh Andersen (Sunweb), Asbjørn Kragh Andersen (Delko-Marseille) og Magnus Cort (Orica) heller ikke. De øvrige - Mads Pedersen (Trek), Lars Bak (Lotto-Soudal) og Matti Breschel (Astana) - gjorde ikke det store væsen af sig.
- De var da til start, og de var med i løbet indtil brostenene. Så skete der ikke det store, og det er ikke godkendt, siger Michael Rasmussen.
- Men man skal dog huske, at mange af de danske ryttere gjorde sig de første erfaringer i dette terræn. Man skal hedde Tom Boonen for at køre på podiet i sin debut i et løb som Paris-Roubaix.
- Den slags ryttere er der langt imellem, og man kan ikke med rimelighed forvente noget i den retning af de danskere, der var til start, siger Michael Rasmussen.
Ifølge DR-journalisten Henrik Fallesen døjede Matti Breschel med et maveonde i løbet, og han måtte gøre holdt på naturens vegne og forrette sin nødtørft i en autocamper, som en tilskuer gav ham adgang til.
De største dramaer i verdens hårdeste klassiker
Kom i modvind efter spytte-forsvar: 'Det er stukket helt af'