Annonce:
Annonce:

Riis i eksklusivt interview: Sandheden om bruddet med Tinkov

Bjarne Riis skabte verdens bedste cykelhold, men det hele løb ud i sandet, da han mistede al indflydelse på sit livsværk

Bjarne Riis' cykelhold lukker og en epoke er slut. Her fortæller han om sit livsværk. Video: Ernst Van Norde.
Annonce:
Følg Cykling

I oktober løb det hele ud i sandet. Bjarne Riis’ livsværk, engang verdens bedste cykelhold, kørte i ørkenlandet Abu Dhabi sit sidste løb og lukkede dermed endegyldigt en epoke i Riis' liv.

Han så det hele på afstand. Udelukket fra enhver berøring med Team Tinkoff i kraft af en bitter strid med teamejer Oleg Tinkov har han set det hele gå op i limningen. Holdet, der har vundet Tour de France, Paris-Roubaix, Flandern Rundt, Liège-Bastogne-Liège og et væld af andre verdensklasseløb faldt simpelt hen fra hinanden.

- Jeg behøvede bare at kigge på holdet for at konstatere det. Det var tydeligt, at det var et hold, der var gået i stykker. Det var tydeligt længe før, det lukkede, siger Bjarne Riis.

Annonce:

- Det er lidt underligt at tænke på, at det er gået den vej. Det triste er, at alt, hvad jeg byggede op over en periode på 15 år, blev brudt ned på så kort tid.

- Det er længe siden, jeg har haft noget at skulle have sagt, når det gælder det hold, men det er alligevel vemodigt at konstatere, at det nu bare er væk, siger Riis.

Bjarne Riis måtte for halvandet år siden vinke farvel til sit livsværk, som nu lukker under russeren Oleg Tinkovs ejerskab. Foto: Ernst Van Norde.
Bjarne Riis måtte for halvandet år siden vinke farvel til sit livsværk, som nu lukker under russeren Oleg Tinkovs ejerskab. Foto: Ernst Van Norde.
 

Vi sidder i hans store villa i Vejle med panoramaudsigt over fjorden og den parklignende have, der omgiver det halvmåneformede hus. Det er hans faste residens i Danmark, men familien bruger det for lidt, siger han. Familien har fast bopæl i Lugano i Schweiz, hvor hans fire yngste sønner går i amerikansk skole.

- Man skal aldrig sige aldrig, men jeg tror ikke, vi kommer til at bo her, siger Riis, da vi går en tur udenfor. Et par rådyr ligger og trykker sig i græsset i støvregnen i den fjerne ende af haven, som er perfekt vedligeholdt. De springer op og forsvinder ind i krattet, da vi viser os.

Annonce:

Riis har ikke boet i Danmark siden 1985, men han taler stadig med glød i stemmen om dansk cykling og det danske cykelhold, som 'Danmark har fortjent'. Det hold, der nu har sluttet sine dage som Team Tinkoff, var hans forsøg på at forene alle sine visioner og erfaringer.

Det lykkedes kun næsten. Det, der er blevet døbt 'Drømmeholdet', nåede aldrig den perfektion, som Riis higede efter. Han gjorde holdet til verdens bedste, men det indfriede aldrig alle hans mål.

Riis elsker at gå tur på sin store grund i Vejle, som byder på både skov og park. Han har boet mere end halvdelen af sit liv i udlandet. Foto: Ernst Van Norde.
Riis elsker at gå tur på sin store grund i Vejle, som byder på både skov og park. Han har boet mere end halvdelen af sit liv i udlandet. Foto: Ernst Van Norde.

- Det blev aldrig mit drømmehold. Jeg nåede aldrig det, jeg har jagtet gennem alle årene, nemlig at skabe det optimale hold, siger Riis.

- Det var mit ønske at drive et hold på Sky-niveau, hvor jeg kunne have optimeret alt ned i mindste detalje, men jeg havde aldrig økonomien til det, siger han med reference til det britiske Team Sky, som er feltets største, rigeste og mest professionaliserede hold.

Vi er gået i ly for regnen i husets køkken. Riis brygger kaffe og fortæller entusiastisk om sit korte, intense arbejde med stortalentet Kasper Asgreen frem mod VM, hvor den unge rytter overraskende besatte femtepladsen i U23-rytternes enkeltstart.

Annonce:

På overfladen virker han uberørt af lukningen af sit livsværk. Det er længe siden, han mistede grebet om det, og det sidste løb var for ham for længst kørt, da Tinkoff lukkede og slukkede i den arabiske ørken. Men det piner ham inderst inde, at det bare er løbet ud i ingenting.

- Holdet har haft kæmpe betydning for mig. I de seneste mange år har det været en meget stor del af mit og min families liv, siger Riis.

- Det var min uddannelse som leder og erhvervsmand, så det gør selvfølgelig ondt at se det gå i opløsning.

Bjarne Riis i samtale med Ekstra Bladets Brian Askvig i den parklignende have omkring hans kæmpe villa ved Vejle. Foto: Ernst Van Norde.
Bjarne Riis i samtale med Ekstra Bladets Brian Askvig i den parklignende have omkring hans kæmpe villa ved Vejle. Foto: Ernst Van Norde.

Hans indflydelse på holdet stoppede brat i marts sidste år, da et brud med Oleg Tinkov var uundgåeligt. I knapt halvandet år før da havde Riis drevet holdet som manager, mens ejerskabet af holdet var overgået til Tinkov.

Annonce:

Den flamboyante russer og den reserverede herningenser var et dårligt match. Mens holdet var Riis' hjerteblod, var det et stykke legetøj for den excentriske milliardær, og han blæste Riis og hans filosofier og værdier et langt stykke og førte sig frem som en spøgelsesbilist i et tætpakket cykelfelt. Loyale medarbejdere blev sværtet til på de sociale medier, og nogle ansatte på holdet er efter sigende blevet truet på livet af den russiske teamejer, når tingene ikke gik hans vej.

Riis ryster på hovedet. Han forstår det ikke. Det var meningsløst at køre holdet så målbevidst i sænk, siger han. Det var vanvid at lade det komme så vidt.

- Jeg havde virkelig ikke forestillet mig, at Oleg ville købe holdet for at lukke det. Det var bestemt ikke min hensigt, da jeg solgte holdet, at det skulle lukkes ned. Tværtimod, siger Bjarne Riis.

Der var engang ... Den russiske milliardær var svært begejstret for Bjarne Riis, da han kom med som sponsor og siden teamejer, men i løbet af kort tid blev respekt forvandlet til foragt. Foto: Claus Bonnerup.
Der var engang ... Den russiske milliardær var svært begejstret for Bjarne Riis, da han kom med som sponsor og siden teamejer, men i løbet af kort tid blev respekt forvandlet til foragt. Foto: Claus Bonnerup.
 

Salget af holdet skulle have sikret ham mulighed for omsider at skabe det optimale hold. Tinkovs penge og Riis' visioner og hans ofte repeterede filsofi om samarbejde, loyalitet, respekt og kommunikation skulle gøre Team Tinkoff i det ultimative cykelhold.

Annonce:

Det mål havde Riis stræbt efter fra første dag som teamejer. Det var det, han så for sig, da han erhvervede holdet og erklærede, at det en dag ville blive verdens bedste. Det lykkedes at placere holdet øverst på ranglisten flere år i træk, men det var kun skridt på vejen mod den fuldkomne organisation.

Tinkov købte holdet mod slutningen af 2013 efter at have været sponsor i halvandet år sammen med danske Saxo Bank. Den russiske gadedreng, som på de sociale medier elsker at prale med sine penge og gerne beretter om de 'langbenede ludere' og de dyre vine, han har råd til, kendte tydeligvis ikke sin plads.

Mens sponsorer sædvanligvis overlader det til teamledelsen at træffe sportslige beslutninger, ville Tinkov have medbestemmelse i alle led. Han blandede sig i alt og skabte sig som et forkælet barn, når hans legetøj ikke virkede efter hensigten - når hans millioner ikke kunne købe ham de største sejre.

Annonce:

Riis-Tinkov var en alliance, der var dømt til sprængning, og da det skete, gav eksplosionen genlyd i hele sporten. Tinkov sværtede Riis til på Twitter. Kaldte ham doven og uduelig og overflødig. Uønsket i sporten. Tinkov gik endog så vidt som til at advare andre mod at ansætte Riis som manager.

På halvandet år var næsegrus beundring forvandlet til bittert had. Tinkov teede sig i begyndelsen som en kåd hundehvalp, når han var i nærheden af Riis og Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen, men i foråret 2015 var hvalpen blevet til gal sibirisk ulv, der snappede efter Riis konstant. Årsagen kan Riis ikke sætte ord på.

- Jeg har mange gange spurgt mig selv om, hvad der skete. Jeg har intet svar, og det betyder ikke længere noget. Jeg er for længst kommet videre, siger Bjarne Riis, som vejer sine ord på en guldvægt, når det gælder Oleg Tinkov. Han vil under ingen omstændigheder mundhugges med russeren i medierne, og han beder om at få sine citater til gennemsyn. Det accepterer vi.

- Det skuffer mig selvfølgelig at læse og høre, hvad Oleg har sagt og skrevet om mig, siger Riis så.

Annonce:

- Jeg havde gerne set, at han havde vist lidt mere klasse, men han må gøre, hvad han har lyst til. Vi havde en klar aftale om, at vi ikke skulle kommentere bruddet og hinanden, og det er en aftale, jeg agter at holde.

- Han bryder den aftale, og det kunne jeg så sikkert også gøre, men det har jeg hverken lyst til eller behov for. Jeg vil gerne vise lidt mere format end det, han har vist, siger Riis.

Gennem sine år som teamejer vandrede Riis fra triumf til triumf og fra krise til krise. De store sejre til trods var økonomien en evig udfordring, en opslidende kamp, som kun bød på kortsigtede sejre. Mødet med Tinkov gav løfte om årelang kontinuitet på øverste trin i cykelsportens hierarki.

Allerede i det første år, da Tinkov var sponsor, knagede samarbejdet, og forhandlinger om en forlængelse blev reelt afbrudt af Riis. Men i december 2013 annoncerede den danske teamejer så, at han havde solgt sit livsværk til Oleg Tinkov.

Efter under halvandet år som manager forlod Bjarne Riis sit livsværk på grund af en bitter strid med teamejer Oleg Tinkov. Foto: Claus Bonnerup.
Efter under halvandet år som manager forlod Bjarne Riis sit livsværk på grund af en bitter strid med teamejer Oleg Tinkov. Foto: Claus Bonnerup.
 

Selv var han blevet ansat som manager og kunne altså i teorien fortsat præge holdet, som var det hans eget.

Annonce:

- Jeg havde intet problem med at arbejde under Oleg. Det har jeg aldrig haft. Jeg syntes, det var spændende, og jeg havde fuldt ud indstillet mig på at være underlagt ham, siger Bjarne Riis.

- Det var hans hold, og det anerkendte jeg selvfølgelig. Men der skal være en mening og et mål med tingene. En filosofi. Det havde jeg, og jeg forfulgte det mål.

- Olegs største fejl var at fjerne denne filosofi og gøre op med den måde, jeg kørte holdet på. Jeg tror ikke, han havde tænkt helt igennem, hvad det ville betyde at ændre holdet på den måde. Uden mig var holdet jo bare et hold som alle andre.

- Han købte netop mit hold, og det gjorde han vel, fordi han ønskede den struktur, den organisation og den filosofi, jeg havde skabt. Måske var det naivt af mig, men jeg troede, han havde en idé med at overtage holdet, siger Bjarne Riis.

- Hvordan blev Oleg Tinkovs respekt for dig forvandlet til dyb foragt på så kort tid?

Annonce:

- Jeg tror, det var misundelse. Jeg nød rytternes og medarbejdernes respekt. Respekt er noget, man gør sig fortjent til. Det er noget, man bygger op over år. Det er ikke noget, man køber sig til, siger Bjarne Riis.

- Jeg står helt uforstående overfor, at det gik så galt. Jeg kommer fra en verden, hvor man taler om det, hvis der opstår problemer, men her var det helt umuligt.

- Til sidst fik jeg nok, og jeg bad om at få samarbejdet ophævet. Jeg blev ikke fyret, selv om I journalister ynder at skrive det, siger Bjarne Riis.

- Hvorfor bad du om at få ophævet din kontrakt?

- Det er en sag mellem mig og Oleg. Det er personligt. Men jeg kan sige, at der er ting, man kan finde sig i, og så er der ting, man ikke kan finde sig i.

Ekstra Bladet har via en kontakt i det internationale pressekorps forgæves forsøgt at få en kommentar fra Oleg Tinkov. Russeren har ved adskillige lejligheder afvist at udtale sig til Ekstra Bladet og andre danske medier.

Hvilken sejr var den største? Her er et bud fra Ekstra Bladets cykelsportsreporter Brian Askvig:

Langt over 200 sejre vandt Bjarne Riis med sit hold. Genoplev de store øjeblikke her:

I seks kapitler fortæller Ekstra Bladet historien om Bjarne Riis' livsværk, Danmarks største cykelhold. Om sejrene og nederlagene, stjernerne, dopingen, pengene og holdets undergang, da den excentriske russiske milliardær Oleg Tinkov tog magten og satte Riis på porten.

Læs med i EKSTRA fra tirsdag 15. november.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: