Riis lurer i kulissen: Derfor vil Tinkov sælge

Oleg Tinkov kommer næppe nogensinde til at mangle smør på brødet, men hans formue skrumper voldsomt på papiret, og derfor afviser han ikke et salg til Bjarne Riis

Ekstra Bladet TV: Cykelreporter Brian Askvig og cykelkommentator Michael Rasmussen diskuterer mulighederne for Bjarne Riis i fremtiden.

Hvorfor skulle Oleg Tinkov overhovedet sælge sit dyre legetøj til Bjarne Riis og tabe ansigt over for hele verden? Han er så stolt og ærekær, at han hellere vil lukke holdet end at sælge det til netop Bjarne Riis, siger en af Tinkovs ansatte på det engang danske cykelhold.

Spørgsmålet har mange stillet sig selv efter Ekstra Bladets afsløring af, at Bjarne Riis pønser på at købe Tinkoff-Saxo tilbage fra den skøre russer. Svaret findes måske på Tinkoff Banks hjemmeside: Pengene fosser ud af Tinkovs virksomhed, hvis værdi på to år er faldet med 89 procent.

Måske kan den russiske rigmand ganske enkelt mærke fast grund i sin pengetank og kvier sig ved at skulle udskrive endnu en check i 2016 på langt over 100 millioner kroner for at holde sit legetøj kørende.

Rygtet vil vide, at Bjarne Riis pønser Cykling - 7. okt. 2015 - kl. 21:29 Afsløring: Riis vil købe sit hold tilbage

Ifølge Forbes.com har Tinkov tabt 930 millioner dollar – over seks milliarder kroner – over de seneste 18 måneder på sine aktier i Tinkoff Bank. Det er et værditab på papiret, og værdien af banken er fortsat svimlende høj, men det er givet, at Tinkov er alarmeret og er parat til at skære overflødige udgifter væk.

Og det må cykelholdet siges at være. Holdet er en ren hobby-virksomhed, som ikke kaster penge af sig.

Bloggeren The Race Radio – som synes at have temmelig godt styr på økonomien i det professionelle felt – skriver på Twitter, at Tinkov i år har brugt 134 millioner kroner på holdet, og at han i 2016 må forvente at skulle bruge 164 millioner. Den øgede udgift må formodes at være en konsekvens af, at Saxo Bank ikke forlænger sit sponsorat.

Oleg Tinkov og Bjarne Riis i 2014, da alt endnu på overfladen var fryd og gammen. Siden satte Tinkov danskeren på porten og kaldte ham 'doven og gammeldags'. (Foto: Claus Bonnerup). Sport og Spil Comeback-kongen: Sådan kommer Riis tilbage som holdejer

Krisen i Tinkoff Bank er ikke enestående i Rusland. Adskillige af landets rigmænd er ifølge cnbc.com påført massive tab i de seneste par år som følge af faldende oliepriser, den kriseramte russiske økonomi og vestens sanktioner på grund af den russiske annektering af Krim-halvøen.

2014 var ifølge forbes.com året, da Rusland satte rekord i tab af dollar-milliardærer. 28 af landets økonomisk tungeste forretningsfolk røg af milliardærlisten. Hvor Tinkov står i det billede er uvist, men ved årsskiftet lod han i et interview med Bloomberg TV forstå, at krisen kunne føre til lukning af cykelholdet.

Se også: Ekspert: Riis må søge penge i udlandet

- Hvis man presser os (Rusland, red.), vil 80 mennesker i Europa miste deres job på grund af sanktionerne, sagde Tinkov med henvisning til Tinkoff-Saxo.

- Hvis sanktionerne underminerer den russiske økonomi og aktiepriserne falder yderligere, så begynder Tinkoff Bank at lide, og så stopper mit sponsorat.

- Jeg ved ikke, om jeg som teamejer kan finde en anden sponsor i Europa. Sandsynligvis ikke, og så må jeg lukke holdet, sagde Tinkov.

Siden forsikrede Tinkoff-Saxo-manager Stefano Feltrin, at der ikke var fare på færde, fordi holdets økonomi var på plads for 2015 og 2016.

Tinkov er ikke afvisende over for at sælge sit hold, hvis eller prisen er rigtig. Det slog han fast forleden, da han over for cyclingnews.com afviste, at han forhandler med Riis.

- Alt har sin pris, og hvis Riis og hans investorer kommer med det rigtige tilbud, så vil jeg selvfølgelig overveje det, sagde Tinkov.

Bjarne Riis og Oleg Tinkov kørte parløb i knap tre år, inden deres veje skiltes med Riis' fyring i foråret. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling - 8. okt. 2015 - kl. 07:46 Tinkov svarer på Riis-rygter: Skøre danske journalister

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

17 kommentarer
Vis kommentarer