Riis mangler penge: Løbet er kørt

Bjarne Riis tripper for at genindtræde i cykelsporten, men han når det næppe i 2017, når han ikke på nuværende tidspunkt har fundet en hovedsponsor

Bjarne Riis er for sent ude i forhold til et comeback i 2017. Han skal finde en hovedsponsor, før han kan begynde at bygge sit hold op. (Foto: Lars Poulsen).
Bjarne Riis er for sent ude i forhold til et comeback i 2017. Han skal finde en hovedsponsor, før han kan begynde at bygge sit hold op. (Foto: Lars Poulsen).

For halvanden måned siden annoncerede Bjarne Riis sin tilbagevenden til cykelsporten som holdejer, men allerede nu har han øjensynligt indset, at tiden er løbet fra ham i år.

Uden en hovedsponsor på nuværende tidspunkt kommer han ingen vegne, og han erkender over for TV 2 Sport, at det nu er mere sandsynligt, at hans hold får debut i 2018.

Riis står på bar bund uden licens, organisation og ansatte, og uden penge har han ringe chance for at stable et nyt hold på benene allerede til næste sæson. Selv etablerede hold, der jagter sponsorer, øjner på nuværende tidspunkt en økonomisk deadline.

Det gælder for eksempel Riis’ tidligere hold, Team Tinkoff, hvor manager Stefano Feltrin i månedsvis har jagtet en sponsor. Finder han ikke snart en, er holdets fremtid truet.

Cykling Tinkov fortryder intet: Rytterne er vilde med mine tweets

- Vi har ikke opstillet en deadline, men afslutningen på Giro d’Italia er en vigtig dato. Det er en milepæl. Hvis vi har økonomien på plads, inden Giroen slutter (29. maj, red.), giver det os optimal mulighed for at drive holdet videre, idet vi så kan tilbyde ryttere kontrakter for 2017, siger Stefano Feltrin til Ekstra Bladet.

- Bliver det senere, er det stadig muligt, men økonomien skulle meget gerne være på plads, når Giroen slutter.

Over for TV2 lader Bjarne Riis forstå, at det kribler så meget i hans fingre for at vende tilbage til cykelsporten, at han måske bliver ansat på et eksisterende cykelhold.

Den løsning tror hans gamle ven og tidligere holdkammerat Brian Holm dog ikke meget på.

- Jeg ved med sikkerhed, at der er flere hold, der har spurgt, om han ville være team manager. Men han har takket nej til dem alle, siger Brian Holm.

Cancellara har meget at takke Bjarne Riis for. Den schweiziske tempokonge husker med glæde tilbage på sin tid under 'Ørnen's vinger. (Foto: AP) Cykling Cancellara takker Riis og BS

- Så jeg tror ikke, at den løsning kommer nu. Bjarne siger i hvert fald ikke ja til hvad som helst, og det behøver han jo heller ikke.

- Han har vist sin økonomi på plads til at lade være, siger Holm, der heller ikke ser det som den rigtige vej at købe et hold og dermed være klar til 2017. For Bjarne Riis skal bygge noget nyt op, han kan forme fra start, vurderer han.

- Det tager fire-fem år at komme ordentligt ind på et cykelhold. Det kræver tillid oppefra og nedefra.

- Lige nu jagter han de store ambitioner. Og det skal nok lykkes. Bjarne har altid været meget ambitiøs i alt, hvad han foretager sig, og det kan tit ses på resultatet, siger Holm.

Oleg Tinkov og Bjarne Riis under Tour de France 2014. Siden stivnede smilene. (Foto: Claus Bonnerup).
Oleg Tinkov og Bjarne Riis under Tour de France 2014. Siden stivnede smilene. (Foto: Claus Bonnerup).

En mulighed for Riis kunne dog være at købe sit cykelhold tilbage fra Oleg Tinkov, idet han så ville overtage et hold, han kender ud og ind. Forudsætningen er, at der findes en sponsor, hvilket Stefano Feltrin arbejder intenst på.

- Vi har kontakt med en række mulige sponsorer, men der er endnu et stykke vej til noget konkret, siger han.

Bjarne Riis vil ikke skuffe folk igen (Foto: Lars Poulsen) Cykling Bjarne Riis: Jeg vil ikke skuffe folk igen

- Nogle gange går tingene hurtigt, og nogle gange er der stille. At Team Tinkoff aktuelt er det bedste hold i verden, skærper selvfølgelig kun interessen. Alle vil være nummer ét, ikke?

- Hvis det lykkes dig at finde en hovedsponsor, forbliver Oleg Tinkov så ejer af holdet i 2017?

- Det er der ikke taget stilling til. Hvis vi finder en sponsor, bliver det ikke noget problem at finde en ejer. Om det bliver den ene eller den anden er rent hypotetisk. Det vigtigste er og bliver at finde en sponsor, siger Stefano Feltrin.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Riis.

Tidligere ansat: Riis vil selv bestemme
Total frihed. Intet mindre vil være en betingelse for Bjarne Riis, hvis han skal arbejde for andre end sig selv i cykelsporten. Det siger sportsdirektør Philippe Mauduit, som i flere år var Riis’ højre hånd på Team Saxo Bank.

- Bjarne vil helt sikkert helst have sit eget hold, for så kan han få det, som han vil have det. Det er svært at se Riis være underlagt en manager, for han foretrækker at være den, der træffer beslutningerne, siger Mauduit.

Franskmanden Philippe Mauduit var en af Riis' betroede mænd på Tinkoff-Saxo. (Foto: Claus Bonnerup).
Franskmanden Philippe Mauduit var en af Riis' betroede mænd på Tinkoff-Saxo. (Foto: Claus Bonnerup).

- Men fik han af en teamejer frihed til at opbygge et hold over to-tre-fire år, vil han bestemt overveje det. Han elsker cykelsporten så meget, at han gerne vil tilbage, selv om han ikke selv bliver teamejer. Han skal bare have frihed til at føre sine idéer ud i livet og forme holdet efter sit hoved.

- Hvor længe kan han holde sig ude af sporten, før han er glemt?

- Riis bliver ikke glemt, om der så går ti år. Jeg kunne blive glemt, hvis jeg var væk i fire-fem år, men ikke Riis, siger Mauduit med et grin.

- Bjarne holder sig orienteret, og han er så kendt og anerkendt i sporten, at ingen vil glemme ham, siger Mauduit, som i dag er ledende sportsdirektør på det italienske World Tour-hold Lampre-Merida.

Bahrain stadig uafklaret
Sikkert er det, at den stenrige kongefamilie i Bahrain agter at finansiere et World Tour-hold i 2017, men siden det blev annonceret i februar, er der ikke kommet meget nyt frem. Flere kilder fastslog i februar som fakta, at Bjarne Riis ville blive ny manager for holdet, men siden forlød det, at den varme forbindelse mellem danskeren og sheikerne var kølnet betragteligt.

Det skyldtes, oplyste kilder til Ekstra Bladet, at Bahrain-prins Nasser Bin Hamad Al Khalifa insisterede på at hyre den italienske Grand Tour-stjerne Vincenzo Nibali (Astana) og hans faste stab, hvilket Riis ikke bifaldt.

Riis er nu tilsyneladende helt ude af billedet, mens rygtet lader vide, at Nibali allerede har skrevet kontrakt med Bahrain Cycling Team. Det afviser Nibalis agent, Alex Carera, imidlertid.

- Vincenzo ønsker at vente på Astanas udspil i forhold til kontraktforlængelse, men udspillet er forsinket af politiske valg i Kasakhstan, siger Alex Carera til Ekstra Bladet.

- Rygtet om, at Vincenzo allerede har underskrevet en kontrakt med Bahrain Cycling Team, er usandt. Hverken Vincenzo eller hans stab har indgået kontrakt for næste sæson endnu, siger Carera.

Sådan her lød det, da Bjarne Riis og Lars Seier, præsenterede planen omkring det nye cykelhold

68 kommentarer
Vis kommentarer