Riis' nye cykel-mål: De profiler drømmer han om

Hidtil har Bjarne Riis udelukkende fokuseret på højeste niveau, når det gælder et nyt cykelhold, men nu er han indstillet på at begynde i cykelsportens 2. division

Bjarne Riis fik ved DM i Vordingborg i sidste uge holdt mange forbindelser varme. Her ses han med fra venstre Christopher Juul Jensen, sønnen Christian, Tinkoff-sportsdirektør Lars Michaelsen og Michael Valgren. Foto: Claus Bonnerup.
Bjarne Riis fik ved DM i Vordingborg i sidste uge holdt mange forbindelser varme. Her ses han med fra venstre Christopher Juul Jensen, sønnen Christian, Tinkoff-sportsdirektør Lars Michaelsen og Michael Valgren. Foto: Claus Bonnerup.

Gentagne gange har Bjarne Riis understreget, at kun et hold på højeste niveau – altså World Tour med garanteret adgang til Tour de France – ville være interessant, men nu er han parat til at slække på ambitionerne og begynde med et såkaldt prokontinentalhold i cykelsportens 2. division.

- Det er en overvejelse, vi faktisk har gjort os på det seneste. Et prokontinentalhold er måske en løsning, siger Bjarne Riis til Ekstra Bladet.

Det er fortsat realistisk, vurderer Riis, at han gør comeback næste år, men han erkender, at et World Tour-hold kan være uden for rækkevidde i første omgang. Det skyldes udelukkende, at The Riis-Seier Project – hans og rigmanden Lars Seier Christensens fælles firma – ikke har fundet en sponsor.

Matti Breschel er officielt en del af Cannondales Tour de France-trup. Foto: Claus Bonnerup Cykling Officielt: Breschel bliver sjette dansker i årets Tour

Et sponsorat af et World Tour-hold koster næppe under 100 millioner kroner, mens et prokontinentalhold kan drives for en femtedel. I sagens natur er det lettere at finde en sponsor på det niveau. Forskellen på de to hold er først og fremmest, at kun World Tour-hold er garanteret deltagelse i de største løb, mens prokontinentalholdene skal håbe på invitationer.

- Vi er klar til at gå i gang og har planer klar for flere forskellige scenarier. Det er i bund og grund penge, der afgør sagen, og hvis en sponsor kommer på banen, kan det gå hurtigt, siger Riis.

- Vi vil selvfølgelig helst have verdens bedste hold, men der er dog andre niveauer, der er interessante. Et mindre hold kunne også være en mulighed, og det samme kunne et rent talentbaseret hold være.

- Hvad er der sket, der har betydet, at du ikke nødvendigvis vil begynde på World Tour-niveau?

- Tiden går, og ting udvikler sig. Man gør sig sine overvejelser, når ens førsteprioritet ikke umiddelbart kan realiseres, siger Bjarne Riis.

- Måske er det nemmere at skabe noget stort, hvis man allerede har noget at bygge på. Det er nogle tanker, jeg gør mig, men jeg understreger, at det er World Touren, vi sigter efter som udgangspunkt.

The Riis-Seier Project blev præsenteret af de to partnere og nære venner på et pressemøde i februar i år. Forud lå hyppige spekulationer om Riis' comeback efter fyringen fra Team Tinkoff i marts 2015.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har Riis både forsøgt at købe sit gamle hold tilbage og været en hårsbred fra at blive koblet på det kontroversielle World Tour-projekt, som kongefamilien i Bahrain har søsat. I første omgang kaldte han historien 'fantasifuld', men han har siden bekræftet, at han var i kontakt med Bahrain-projektet.

The Riis-Seier Project er et holdingselskab centreret omkring en række virksomheder, som mere eller mindre direkte har med cykelsport at gøre. Juvelen i kronen er et cykelhold, som altså i første omgang udmærket kan være et prokontinental-mandskab.

***

Her er de danske stjerner, Riis drømmer om:

 

1. Jakob Fuglsang, Astana, 31 år – kontraktudløb i år

- Ham vil jeg sgu gerne have på mit hold igen. Han har udviklet sig fint, og jeg synes, han er fantastisk stærk. Han har altid et højt niveau og er uhyre stabil.

2. Michael Valgren, Tinkoff, 24 år – kontraktudløb i år

- Han er en rytter, som bare stille og roligt bliver bedre og bedre. Han har stor klasse og kan lidt af hvert. Jeg ser ham både som Tour-rytter og klassikerrytter, men der kommer til at gå nogle år, før han er klar til at køre klassement i Tour de France.

3. Asbjørn Kragh Andersen, Delko Marseille Provence KTM, 24 år – kontraktudløb næste år

- Jeg træner og rådgiver ham, og det holder også mig skarp. Jeg hader at se unge talenter gå til spilde, så jeg har stor glæde af at arbejde med Asbjørn. Han er et kæmpe talent, og det er fedt at se, hvor meget han har udviklet sig med lidt coaching og træning.

Riis har også kig på:

Mads Würtz Schmidt, Team Trefor, 22 år – kontraktudløb i år

Mads Pedersen, Team Stölting, 20 år – kontraktudløb i år

Søren Kragh Andersen, Giant-Alpecin, 21 år – kontraktudløb næste år

Rasmus Guldhammer, Team Stölting, 27 år – kontraktudløb næste år

Christopher Juul Jensen, Orica-GreenEdge, 26 år – kontraktudløb næste år

... og engang i fremtiden sønnen Thomas, som kører for kontinentalholdet Team Trefor

Bjarne Riis sidder i servicevognen bag sønnen Thomas ved DM i enkeltstart torsdag. Foto: Claus Bonnerup. Cykling Riis på banen igen

Andy Schleck i sin cykelforretning i Itzig i Luxembourg, hvor han udstiller blandt andet en gul trøje fra Tour de France 2010. (Foto: Ernst Van Norde). Cykling Schleck hylder Riis: Han skabte mig

5 kommentarer
Vis kommentarer