Riis om nyt dansk supertalent: Han minder mig om Contador

18-årige Anthon Charmig er en noget nær fuldkommen etapeløbsrytter, som Bjarne Riis allerede efter få træningsture ser som det næste store, danske Grand Tour-håb

VEJLE (Ekstra Bladet): Det er måden, han sidder på cyklen på. Hans kropsholdning. Måden, han træder i pedalerne på. Og så selvfølgelig de imponerende fysiologiske data, den unge knægt producerer. Bjarne Riis er ikke i tvivl: I blot 18-årige Anthon Charmig har han på sit kontinentalhold et af tidens allerstørste talenter, som han ikke tøver med at sammenligne med den spanske superstjerne Alberto Contador.

- Når jeg ser på ham, så minder han mig om Alberto. Jeg kan bare se, at han har et kæmpe potentiale. Man skal aldrig piske en stemning op, men der er ingen tvivl om, at Anthon har potentiale til at bliver en virkelig stor rytter, sagde Bjarne Riis onsdag aften, da hans kontinentalhold Team Véloconcept blev præsenteret ved et stort anlagt arrangement i Vejle.

De 13 ryttere på holdet spænder aldermæssigt vidt. Alderspræsident Michael Reihs på 37 år kørte sin første seniorsæson det år, Charmig blev født, og han har masser af erfaring at dele med sin unge holdkammerat. Charmig skal stille og roligt udvikle sig, frem for at blive pacet frem og hurtigst muligt indfri sit potentiale, og det gør han bedst ved at lære af andres erfaringer, lyder holdets filosofi.

Her er det nye Team Vêloconcept samlet. Foto: Ernst van Norde
Her er det nye Team Vêloconcept samlet. Foto: Ernst van Norde
 

- Han skal beskyttes, for han er trods alt kun 18 år. Han skal udvikle sig i et godt tempo, og det bliver fedt at arbejde med sådan et talent. Det er fedt at kunne være med til at forme en rytter som ham, siger Riis, som til daglig ikke får med Charmig at gøre, men ser det hele i helikopterperspektiv og giver gode råd.

Anthon Charmig kører i år sin første sæson som senior, og hans fremmeste opgave bliver at bevise, at han hører til på holdet, siger han.

- Jeg har en masse at lære, men jeg har mange, jeg kan lære det af. Jeg har holdkammerater, der har prøvet en masse, og alle ved, at Bjarne Riis og Michael Skelde (sportsdirektør, red.) er dygtige til at udvikle talenter, siger Anthon Charmig, som i 2015 vandt det danske juniormesterskab i enkeltstart i Rønde.

I år satser han på bjergrige løb og nævner Fredsløbet i Tjekkiet som et stort mål. Men vigtigst i år og næste år er at gøre gymnasiet færdig. At han i bund og grund bare er en almindelig skoledreng er med til at holde begge ben på jorden, selv om han bliver udpeget som det næste store håb i dansk cykling, siger han.

- Anthon er en ung dreng, som vil være den bedste til alt i alle livets facetter, siger sportsdirektør Michael Skelde, som i sin tid har vidt berømmet for sit talentarbejde på kontinentalholdet Team Cult.

Rasmus Guldhammer bliver en af holdets vigtigste ryttere i denne sæson. Foto: Ernst van Norde
Rasmus Guldhammer bliver en af holdets vigtigste ryttere i denne sæson. Foto: Ernst van Norde
 

- Han stiller store krav til sig selv, og vores største opgave bliver at bakke ham op – både når det gælder skolen og cykling. Han skal bare stille og roligt afslutte sin skole og ikke have hastværk med at blive professionel, siger Skelde.

- Potentialet er stort. Det er der ingen tvivl om, men nu gælder det om at udvikle ham, så han kan folde sit potentiale ud på højeste niveau engang. Han skal udvikle sig som menneske samtidig – og når mennesker udvikler sig, så ved man jo aldrig, hvad der kan ske.

- Jeg håber, han kan bevare gnisten til fortsat at arbejde og dygtiggøre sig som rytter. Kan han det, så kan nå langt, siger Michael Skelde.

Team Véloconcept sæsondebuterer i næste uge i Kroatien.

Holdejere Bjarne Riis og Lars Seier Christensen. Foto: Ernst van Norde
Holdejere Bjarne Riis og Lars Seier Christensen. Foto: Ernst van Norde
 

30 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere