Riis sender dopingmistænkt i aktion

Tjekken Roman Kreuziger, som er under mistanke for bloddoping, stiller tirsdag til start for Tinkoff-Saxo i Tour of Oman

Roman Kreuziger stiller op i Tour of Oman velvidende, at hans resultater senere kan blive annulleret, hvis han dømmes for doping ved sportsdomstolen CAS. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Roman Kreuziger stiller op i Tour of Oman velvidende, at hans resultater senere kan blive annulleret, hvis han dømmes for doping ved sportsdomstolen CAS. (Foto: Tariq Mikkel Khan).

Selv om tjekken Roman Kreuziger muligvis har begået en overtrædelse af antidopingreglerne og skal idømmes karantæne, stiller han tirsdag til start i etapeløbet Tour of Oman for Tinkoff-Saxo.

Han er af den internationale cykleunion, UCI, og det internationale antidopingagentur, WADA, mistænkt for bloddoping i 2011 og 2012, men han har lov til at køre, indtil sagen afgøres ved sportens øverste retsinstans, CAS. Dermed er der en risiko for, at Kreuziger kan vinde cykelløb, som han så siden bliver diskvalificeret fra.

Tinkoff-manager Bjarne Riis overholder alle regler ved at sende Kreuziger i aktion. Det er ikke første gang, han tager chancen med en dopingmistænkt rytter. I 2011 sendte han Alberto Contador i aktion, da denne havde en dopingsag hængende over hovedet. Spanieren vandt Giro d'Italia og blev nummer fem i Tour de France, før han blev idømt to års karantæne af CAS og mistede sine resultater.

Doping-mistænkt Riis-stjerne: Har haft lyst til at smadre alt

Kreuziger blev i juni sidste år trukket ud af løbsprogrammet af sit hold, da det blev kendt, at UCI ville gøre en sag ud af mistænkelige værdier i tjekkens blodpas fra sæsonerne 2011 og 2012, da han kørte for Astana. Allerede året får havde UCI meddelt Kreuziger, at hans blodværdier var suspekte.

Kreuziger hyrede selv videnskabelig ekspertise til at afvise mistanken. Resultatet lå klar i efteråret 2013, men der skulle gå yderligere otte måneder, før UCI meddelte, at unionen ville gå videre med sagen. Så lagde der sig igen et dødvande over sagen, men da Tinkoff-Saxo annoncerede, at Kreuziger skulle køre Polen Rundt i august, skred UCI ind med en suspension.

Årets cykelrytter: Giv doperne livstid

Mod slutningen af september blev Kreuziger frikendt for doping af sit nationale forbund, og ikke uventet blev afgørelsen af UCI og WADA anket til sportsdomstolen CAS. Indtil der falder dom er Kreuziger berettiget til at køre. Han kørte også fire løb i efteråret, nemlig Paris-Tours, Paris-Bourges, Lombardiet Rundt og Milano-Torino. Hans bedste placering var nummer 23 i Lombardiet Rundt.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra Bjarne Riis. Ud over Kreuziger stiller Tinkoff-Saxo til start med kaptajn Rafal Majka, Peter Sagan, Matti Breschel, Edward Beltran, Pawel Poljanski og Ivan Rovny.

Tour of Oman består af seks etaper, hvoraf fjerde etape til 'det grønne bjerg', Jabal al Akhdhar, ventes at blive afgørende for løbets samlede resultat. De seneste to år har Chris Froome (Sky) vundet løbet, men i år kører han i stedet Rutal del Sol i Andalusien i Sydspanien. Dette løb begynder onsdag, og Froome tørner da for første gang i sæsonen sammen med sin formodet største Tour-konkurrent, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo).

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter