Riis skjulte sandheden: Her er hans nye doping-afsløring

Bjarne Riis benyttede sig af bloddoping i sin aktive karriere - det glemte han bare at fortælle, da han indrømmede sit dopingmisbrug

Riis' skjulte sandheden - hør den nye afsløring her.
Følg Cykling

Det har længe været en offentlig hemmelighed, at Bjarne Riis i sin aktive karriere brugte mere radikale metoder, end han indrømmede på sit berømte pressemøde i 2007.

Her erkendte han, at han havde taget epo og flere andre stoffer. Men der blev ikke nævnt et ord om bloddoping.

Det kom først frem i Tyler Hamiltons bog 'Det hemmelige løb', hvor amerikaneren gjorde det klart, at Riis havde fortalt ham om fordelene ved at bloddope sig - og at Riis efterfølgende havde introduceret ham for dopinglægen Eufemiano Fuentes (der blev en central person i Opéracion Puerto), der kunne foretage de systematiske bloddopinger.

Dopingrapport: Riis svigtede som leder

Helt sådan husker Bjarne Riis det ikke, men han erkender dog at have benyttet sig af bloddoping - men blot ved et enkelt tilfælde. Nemlig ved Tour de France i 1997, hvor han blev nr. 7.

Det kan forekomme vanskeligt at tro på, at han kun benyttede sig af det ved den ene lejlighed - specielt når han året forinden vandt løbet.

Til det svarer Riis til undersøgelsesgruppen, at det ikke var nødvendigt at bloddope sig i 1996, og at den ene gang i 1997 var et forsøg, der ikke faldt positivt ud for ham. Han fortalte intet om det på sit pressemøde i 2007, da han kun havde prøvet det den ene gang og derfor ikke fandt det relevant.

Analyse: Riis i centrum i endeligt opgør eller tandløs rapport

Det kan man så vælge at tro på eller lade være. Tyler Hamilton pointerer i sin bog, at Riis over for ham havde sagt, at han til Tour de France i 1996 benyttede sig af bloddoping tre gange - en gang før og to gange under løbet. Men det har undersøgelsesgruppen ikke kunnet bevise.

Det har alligevel været centralt for den at fastlægge, at Riis kendte til metoderne for bloddoping, da det ville kvalificere vidneudsagnene fra både Hamilton og Jörg Jaksche, der begge nævnte det i forbindelse med Riis.

De dopede danskere: Sådan blev de afsløret

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+