Rygterne går: Riis arbejder på comeback

Igen og igen er Bjarne Riis slået omkuld, men han rejser sig altid igen. Det gør han nok også denne gang

Korkproppen vil flyde ovenpå igen (Foto: Jakob Jørgensen)
Korkproppen vil flyde ovenpå igen (Foto: Jakob Jørgensen)
Følg Cykling

Rygtet går, at Bjarne Riis arbejder på et comeback i cykelsporten.

Ingen ved noget konkret, men der er dem, der taler om storholdet BMC Racing Team som en mulighed for Riis. Noget med at Riis stadig har Lars Seier fra Saxo Bank i ryggen og kan hoppe om bord med en stor pose penge.

Den danske rigmand har efter sigende hidtil spyttet omkring 35 millioner kroner i cykelsporten om året, så det er alligevel en slat, Riis kan friste med. Også selv om BMC-ejer Andy Rihs - som også var 'sugar daddy' bag super-doper-holdet Phonak - har rigeligt med milliarder at lege med i forvejen.

Tidligere Tour-stjerne: Riis skulle have stoppet dopingen

Måske bliver det næste år.

Måske bliver det først i 2017.

Måske bliver det aldrig, men rygtet fortæller i sig selv en historie om Bjarne Riis, som vel har overlevet og gennemlevet flere kriser end nogen anden i cykelsporten: Han plejer altid at komme op til overfladen igen, uanset hvor dybt han synker.

Det gør han også denne gang, lyder forventningen hos folk, der kender ham som andet end den ofte mutte, altid kampberedte og hyppigt arrogante figur, som undertiden toner frem på tv.

Her er Riis-historierne Kyllingen savner

Det er ved at være længe siden, man sidst har set ham, for Riis er nærmest som sunket i jorden siden fyringen fra Tinkoff-Saxo. Men han har ikke givet op. Og slet ikke på grund af det seneste slag han fik over nakken tirsdag med udgivelsen af ADD-rapporten, hvoraf det fremgår, at han kendte til bloddoping på sit hold.

Det kunne have været dødsstødet, men for en mand, der er vant til at få tæsk i medierne, var dopingrapporten bare et dask. Intet, der kan stoppe ham, hvis han virkelig - som rygtet vil vide - arbejder på at vende tilbage til den sport, som har været hele hans liv.

- Vi får ham at se i sporten igen på et tidspunkt. Jeg hører, at han stadig er meget motiveret og meget interesseret i cykelsporten, siger Allan Johansen, som kørte for Riis i flere år, regner ham blandt sine venner og er sportsdirektør for Riis' næstældste søn, Thomas, på kontinentalholdet Trefor-Bluewater.

Riis fik raserianfald på Tour-vinder

- Havde det her været for ti år siden, ville der virkelig være ballade. Så ville medierne gå helt i selvsving, men tiderne har ændret sig, og jeg tror faktisk, at denne sag er glemt i næste uge.

- Se bare på Nicki. Han indrømmede brug af doping mandag, men det er der ingen, der taler om længere. Det er ingen stor sensation, hvad der skete for 10 eller 15 år siden, siger Allan Johansen med henvisning til sin tidligere holdkammerat Nicki Sørensen.

' Smeden', som den seje arbejdsmand bliver kaldt, har ikke talt med Riis i et stykke tid. Men sladderen går, når sportsdirektørerne mødes ved løb rundt omkring. Det siges, at Riis stadig har nær kontakt til Alberto Contador.

At Riis stadig træner den spanske toprytter, selv om danskeren i marts fik sparket af excentrikeren Oleg Tinkov. Måske forklarer det de to i hjertelig omfavnelse, da en Giro-etape sluttede i Schweiz, hvor Riis bor.

- Bjarne brænder stadig for cykelsporten. Han kommer tilbage i en eller anden funktion, siger Allan Johansen, som i øvrigt også har forklaret sig i ADD-rapporten.

Når du har talt pengene Riis, så fortæl alt

Han er ikke nævnt ved navn i den. Ikke fordi han ville være anonym, men vel blot fordi han ikke havde noget afgørende at fortælle.

Det havde Kim Andersen heller ikke. Riis' tidligere højre hånd. Manden, der vendte Riis ryggen midt i en krisetid for at gribe en enestående chance for at blive boss på et cykelhold i sit andet hjemland, Luxembourg.

- Det meste af det, der er omtalt i rapporten, fandt sted før min tid på Team CSC. Jeg kom først til i 2004, siger Kim Andersen, som selv blev taget for doping mere end en håndfuld gange i sin aktive karriere.

- Jeg havde ikke noget at fortælle undersøgelsesgruppen. Ikke om det de spurgte om, siger Kim Andersen.

Han deler Johansens tro på, at Riis ikke er færdig med cykelsporten. Heller ikke selv om den har bragt han lige så mange kvaler og nederlag, som den har bragt ham sejre og millioner.

De dopede danskere: Sådan blev de afsløret

- Jeg tror egentlig, han kommer tilbage. Der er intet til hinder for, at han kan vende tilbage, og jeg kan ikke forestille mig, at han bare vender cykelsporten ryggen for altid, siger Kim Andersen, som ikke lige frem er på julekort med Riis efter bruddet i 2010.

- Vi er ikke uvenner eller fjender. Riis er ikke en mand, der bærer nag. Det kendetegner ham som menneske hele vejen igennem, siger Kim Andersen.

Riis må så blot håbe på, at cykelsporten heller ikke bærer nag og lukker ham ind i folden igen, når denne seneste af mange dopingstorme med ham i centrum har lagt sig.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+