Schleck hylder Riis: Han skabte mig

Andy Schleck vendte ryggen til Bjarne Riis, da den danske cykelboss var mest sårbar, men han anerkender Riis' enorme betydning for sin karriere

Se interview med Andy Schleck optaget i hans cykelforretning i Itzig i Luxembourg. (Video: Ernst van Norde).

Af mange kriser i Bjarne Riis' karriere som teamejer var den dybeste den faneflugt, han i sommeren 2010 gennemlevede, da hans bedste ryttere alle vendte ham ryggen for at køre på det luxembourgske Leopard Trek-mandskab.

Andy Schleck, Fränk Schleck, Jakob Fuglsang og Fabian Cancellara var blandt dem, der rejste, og hengivenhed blandt danske fans blev vendt til foragt. Andy Schleck fortryder intet, men han regner stadig i dag Riis for sin læremester.

- Bjarne skabte mig. Han opfostrede mig, siger Andy Schleck i et stort interview i Ekstra Bladet og Tipsbladets Tour de France-magasin, som udkommer i dag.

- Hvis Bjarne er ærlig, vil han erkende, at han forstår vores beslutning. For os som luxembourgere var det naturligvis en stor chance at køre på et stort, nationalt hold.

- Vi fik alle tilbudt gode kontrakter, og Bjarne kunne ikke matche det. Han havde ingen sponsor og kunne ikke garantere os noget. Selvfølgelig skiftede vi, siger Andy Schleck.

Tour de France 2010 blev en sær forestilling, idet Riis måtte sende sine stjerner i kamp velvidende, at de i månedsvis havde forhandlet til anden side og ville følge med hans betroede sportsdirektør Kim Andersen til det luxembourgske storhold. Løbet blev en duel mellem Andy Schleck og Alberto Contador.

Andy Schleck kæmpede i Touren 2010 indædt om sejren med Alberto Contador. Spanieren vandt på landevejen, men Schleck fik tildelt en skrivebordssejr, da Contador blev fældet for doping. (Foto: AP). Cykling Tour-vinder: Motordoping er en forbrydelse

Spanieren vandt løbet, men blev fældet for doping, hvorefter sejren gik til Andy Schleck. Mens de to dystede på landevejen, førte Riis forhandlinger med Contador om et skifte til Team Saxo Bank, og han havde således aktier i løbets to største navne.

Længe før det opsigtsvækkende brud havde Riis distanceret sig fra rytterne og overladt mere og mere af den daglige kontakt til Kim Andersen, og det blev afgørende for den situation, han stod i.

- Bjarne og Kim var et godt team. De er det bedste makkerpar, jeg har kendt i professionel cykling. De kompletterede hinanden til perfektion. Tog man cykling væk fra Bjarne og Kim, ville de holde op med at ånde, siger Andy Schleck.

- Bjarne er kold og udstikker ordrer. Kim er den perfekte soldat, som fører ordrerne ud i livet – og han er en bedre sportsdirektør i løbene end Bjarne, siger Andy Schleck.

Læs det store interview med Andy Schleck om bruddet med Bjarne Riis, om doping, venskaber og om hans cykelkarriere i Tour de France Magasinet 2016. Udkommer 3. juni.

6 kommentarer
Vis kommentarer