Skandale-skotte spøger i Danmark: - Dybt alvorligt

DCU iværksætter undersøgelse af doping-anklager mod skotsk soignør, efter han sidste weekend var i funktion ved dansk løb

En omstridt hjælper ved navn Angus Fraser klargjorde en række udenlandske ryttere ved sidste weekends tredagesløb i Ballerup Super Arena. Foto: Ritzau Scanpix/Niels Christian Vilmann
En omstridt hjælper ved navn Angus Fraser klargjorde en række udenlandske ryttere ved sidste weekends tredagesløb i Ballerup Super Arena. Foto: Ritzau Scanpix/Niels Christian Vilmann

Danmarks Cykle Union dykker nu ned i de gamle anklager mod den skotske massør og altmuligmand Angus Fraser, efter han sidste weekend var i funktion som akkrediteret soigneur for en række udenlandske ryttere ved tredagesløbet i Ballerup Super Arena.

Skotten er ad flere omgange blevet anklaget for at have dopet cykelryttere.

Daniel Foder skulle aldrig have stået frem og fortalt om forholdet til dr. Ferrari. Cykling Kommentar: Hykler på cykler

Senest i 90’erne hvor det amerikanske cykelforbund gav en erstatning på 250.000 dollars til to amerikanske ungdomsryttere ved navn Greg Strock og Erich Kaiter, der anklagede blandt andre Angus Fraser for at have injiceret kortison og steroider samt givet dem amfetamin uden deres vidende.

Skotten var i en periode tilknyttet det danske banelandshold, men blev i midten af 90’erne bandlyst fra dansk cykling af den tidligere DCU-formand Peder Pedersen som et resultat af andre doping-anklager.

Undersøger sagen
Morten Anderson, der er kommunikationschef i Danmarks Cykle Union oplyser, at unionen ikke har kendskab til domme eller udelukkelser af Angus Fraser i de officielle lister fra det internationale cykelforbund UCI og anti-doping organisationen WADA, som forbundet skal forholde sig til.

Han understreger dog, at cykelunionen finder Ekstra Bladets oplysninger meget bekymrende og tager anklagerne meget seriøst.

- Vi tager enhver mistanke om dopingforbindelser dybt alvorligt, og vi er selvfølgelig nødt til at undersøge de her oplysninger yderligere.

Cykling I seng med ung rytter

- Vi opfordrer alle, der har viden om mistænkelige forhold, til at indberette det til os eller dopingmyndighederne, siger Morten Anderson.

Morten Anderson kan ikke forholde sig til den tidligere og nu afdøde formands udtalelse i pressen for knap 20 år siden, men han bekræfter, at Angus Fraser ikke har været en del af Danmarks Cykle Union siden dengang.

Dårligt ry
Angus Frasers tilstedeværelse ved tredagesløbet sidste weekend fik flere i miljøet omkring dansk banecykling til at rynke på næsen.

- Det er klart, at med en baggrund, som han har, tænker man sit, og jeg vil ikke have noget med ham at gøre, siger en dansk rytter, der deltog i tredagesløbet sidste weekend til Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er Angus Fraser en tilbagevendende skikkelse ved seksdagesløb rundt om i Europa, hvor han følger løbene i sin autocamper.

Cykling Rytter ville ikke betale til medicinmand

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar Angus Fraser, der i dag også går under navnet Kris Tolmie, ad flere kanaler.

Angus Fraser har tidligere afvist at udtale sig om dopinganklagerne og medvirkede senest i et interview for fire år siden som Kris Tolmie.

DBC: Det er bekymrende

Kenneth Røpke, der er sportschef i Dansk Bicycle Club, udtaler, at han ikke kendte til anklagerne mod Angus Fraser, da cykelklubben, der er Danmarks største, gav skotten akkreditering.

Som sportschef står han for at arrangere klubbens stævner, heriblandt tredagesløbet, der blev afholdt sidste weekend.

- Det bekymrer mig altid, når nogen anklages for doping, men hvis han havde været dømt, havde han ikke haft nogen adgang.

- Hvor sætter i grænsen?

- Det er ikke mig, der gør det alene. Jeg synes, at det er svært, for man risikerer at dømme en uskyldig mand.

- Kan man være bekymret og så ikke handle på det?

- Ja, det synes jeg godt, at man kan.

- Havde I givet akkreditering til Fraser, hvis I havde kendt til anklagerne forinden?

- Det kan jeg ikke svare på, for det er ikke mig, der alene står for at tildele akkreditering, siger Kenneth Røpke.